Spektakularne wybrzeża z plażami otoczonymi skalistymi klifami
Zabytkowe miasta, takie jak Tropea i Reggio Calabria
Góry Aspromonte idealne do pieszych wędrówek i trekkingu
Nie polecam tego hotelu nikomu, wręcz przed nim przestrzegam. Hotel dobry tylko dla ludzi którzy chcą mieć spokój - najlepiej Święty spokój. W hotelu nic się kompletnie nie dzieje, jedzenie poza kulkoma przypadkami tragiczne, dania gorące najczęściej zimne. To czego nie zjedzono na objad inna grupa dostaje na kolacje. Dyrektor osobiście nakrzyczał na nas i Niemców że piliśmy własne włoskie wino na terenie hotelu a nie w barze przy basenie który był .... nieczynny !!! Oburzyło to nawet obecnych przy tym zdarzeniu Włochów. Jedyny pozytyw to częsty i miły uśmiech obsługi i animatorów którzy niestety znają tylko język włoski.
Byłam w Calaghenie z mężem przez tydzien pod koniec czerwca i jestem pozytywnie zaskoczona.Czytalam różne opinie o hotelu ale z moich doświadczeń Cal. mogę zdecydowanie polecić!Na pewno atutem hotelu jest jego malownicze polozenie i piekne ogrody.Wyzywienie mielismy HB i bylo pyszne. Na kolacje 3rodzaje makaronow, zawsze pizza, ryba lub owoce morza, jakies miesko, duzo warzyw i deserek.No i do kolacji woda i wino do oporu. 2 baseny czyściutkie.Na plaze dowoza busikiem- zaden problem. Plaza piaszczysta z drobnymi kamykami przy brzegu, woda błękitna. Byliśmy przez tydzien po objazdówce więc po niej spokojny klimat nam odpowiadał.Polakow w sumie bylo kolo 20 osob w hotelu wiec bylo wesolo. Ale 2 tygodnie to chyba za dlugo....
najsłabszą stroną hotelu są niesmaczne i nieurozmaicone posiłki. Ich baza to makaron i pizza smakująca gorzej od naszych mrożonek. Owszem, były sałatki o ile można tak nazwać potrawę z zimnego makaronu i szpinaku albo fasoli z puszki. Do śniadania nigdy nie było warzyw czy owoców i przez 2 tygodnie zawsze to samo: przypalona jajecznica, pieczywo, jeden, zawsze ten sam gatunek sera, kiepska kiełbasa i o ile ktoś to lubi- niezły smażony boczek, ale nie wiadomo dlaczego zawsze zimny. Obiad i kolacja to: omówione wcześniej sałatki i pizza, ziemniaki lub kasza, makaron. Pojawiała się też czasami ryba, niestety kucharz nie potrafi jej przygotować, bo zawsze była albo zbyt spieczona, albo w środku surowa. Pokoje brudne, a w łazienkach grzyb.
Bardzo fajny hotel, wspaniale położony,dużo zieleni,busik dowożący na plażę.Na plaży leżaki,parasole, bar,(bardzo miły barman:)),animacje,siatkówka,możliwość wypożyczenia sprzętu wodnego.Rewelacyjne jedzenie.jedyny mały minus to odeglość do najblizszego miasteczka.
Właśnie wróciliśmy z Włoch opaleni i zadowoleni. Hotel przede wszystkim przepięknie położony na zboczu góry, nie bez powodu nazywa się villagio bo przypomina małą wioskę ukwieconą i zieloną. Ma dwa baseny i w czasie kiedy my tam byliśmy nie było tam ani tłoku ani walki o leżaki, jak to często bywa w hotelach. Jedzenie jak dla mnie super-typowo włoskie, ale uspokajam, że nie mam tu na myśli samej pizzy i makaronów, były i ryby, mięso, masa sałatek, warzyw, oczywiście owoce i desery. Ponieważ jest to wersja all inclusive kawy, piwa, wina i zimnych napoi można się opić do woli. Plaża daleko, ale dowożą busikami więc dla osób, które nie szukają dziury w całym też nie będzie to problemem. Jedynie pokoje mogły być nieco ładniejsze jak na 4 gwiazdki. Polecam.
Jedynym minusem (tudzież plusem - zależy od podejścia) jest położenie hotelu - z dala od jakiejkolwiek cywilizacji. Nie mozna wieczorem wyjśc na miasto, pospacerować po deptaku, pooglądać zachodu słońca na plaży (ostatni autobus z plazy odjezdza o 19)... Ale poza tym oceniam bardzo pozytywnie ;)
Gościłam w hotelu po wycieczce objazdowej, więc moje oczekiwania nie były zbyt wygórowane.Jednak hotel pozytywnie mnie zaskoczył.Miła obsługa, dobre jedzenie, jedynie w okolicy mało atrakcji.Ładna plaża, cały dzień animacje:rano na plaży, po południu na basenie.Jeszcze Polak wśród animatorów.Jestem zdecydowanie na TAK.
Spędziliśmy tam 7 dni, po 7 dniowym obieździe południowych Włoch. Było rewelacyjnie, cisza, spokój, urokliwa okolica. Ale przede wszystkim to bardzo przytulne, klimatyczne miejsce, w którym można odpocząć. Obsługa i jej jakość nienaganne. Hotel zatrudnia animatorów, którzy starają się urozmaicać czas gościom, są nienachalni i sympatyczni. Jest wśród nich także Polak, co ułatwiło bardzo pobyt w hotelu. Do plaży kawałek drogi, ale jest busik, który regularnie dowozi gości hotelowych za darmo, więc nie ma z tym absolutnie żadnego problemu, ani nie jest to specjalna niedogodność. Plaża piaszczysta, choć przy brzegu kamienista, więc lepiej zaopatrzyć się w jakieś sandałki lub klapki. Plaża jest zadbana, bar czynny i urozmaicony, a obsługa - znowu - nienaganna i bardzo przyjazna. Na plaży mozna pograć w siatkówkę i inne gry, wypożyczyć (jest w cenie) kajaki. Jedzenie urozmaicone i obfite. Jest to bez wątpienia najlepsza oferta wśród hoteli w tej okolicy. W opcji all inclusive jest rewelacyjnie, choć alkohole tylko lokalne (wina, piwo, napoje chłodzące, woda), a drinki już za opłatą. Ale to nie jest specjalna niedogodność. Standard pokoi wysoki, jest duży wybór w lokalizacji, położone ustronnie, nie przeszkadza więc hałas na basenie (jeśli w ogóle jakiś jest, bo nic nie słyszałem :) Jedyną atrakcją w okolicy jest targ w Soverato, około 6 km od hotelu (dowóz za opłatą 4 euro od osoby klimatyzowanym busikiem), ale nie jest szczególnie oszałamiający. Novum tegorocznym jest mały sklepik na terenie hotelu, w którym mozna kupić pamiątki (przyprawy, alkohole różne drobiazgi - choć ceny wyższe, ale nie drastycznie), sprzedaje w nim Polka, więc nie ma problemu z komunikacją (w hotelu również starają się znać trochę polskich słów, nie ma problemów ze znajomością angielskiego). Jest to również dobre miejsce dla dzieci (opiekun, plac zabaw). Dla aktywnych: dwa korty tenisowe, minigolf, boisko do piłki nożnej i koszykówki, lekcje strzelania z łuku, dwa baseny (jeden z biczami wodnymi). 7 dni wypoczynku i nie chcieliśmy stamtąd odjeżdżać, aczkolwiek pewnie po 2 tygodniach mielibyśmy dość :)
Doskonała włoska kuchnia, przemiła obsługa, fantastyczni i zaangażowani animatorzy. Możliwość zjedzenia obiadu na plaży (polecam). Spora odległość od plaży nie stanowi żadnego problemu - zapewniony transport co 15 min. Nie było też kłopotu z wypożyczeniem samochodu - Europcar ma kilka nowiutkich autek na hotelowym parkingu.
Bardzo dobry hotel z przemiłą obsługą. Polecam wszystkim.