Wczoraj wróciliśmy z wycieczki Włochy klasyczne dla wygodnych. Wycieczkę pilotowała P. Ewa Sagala, która okazała się by profesjonalistką w każdym calu. Niesamowita wiedza, super organizacja , dostępność, przejrzystość, kultura i poczucie humoru to tylko nieliczne Jej zalety. Kierowcą był P. Dawid (nazwiska nie znam), który dbał o nasze bezpieczeństwo i wygodę. Gratuluję wspaniałych współpracowników. Będę Rainbow polecać znajomymjako biuro godne zaufania.
Przejazd autokarem minął dosyć komfortowo, jakość hoteli średnia ale jak na samo spanie to wystarczy, czasami klima siadała i było bardzo gorąco. Jedzenie hotelowe zależy od hotelu ale w 90% było to: na śniadanie przydział - chleb plaster szynki, plaster sera i jakiś Croissant, obiadokolacja - jakiś makaron, na drugie jakieś mięso i warzywa + drobny deser (brzoskwinia, ciasteczko). Program wycieczki ciekawy, każdy z uczestników był zadowolony, w krótkim czasie można zobaczyć najważniejsze zabytki Włoch, natomiast w lipcu upał męczył niemiłosiernie. Nasz opiekun troszczył się o uczestników i każdemu poświęcał czas i uwagę. Polecam opcje komfort, dodatkowy nocleg przy przyjeździe i powrocie bardzo dużo daje, nie wyobrażam sobie rozpocząć zwiedzania po 20 godzinach jazdy autokarem. Wyjazdy na zwiedzanie w zależności jak pilot ustali ale zazwyczaj w granicach 6:30-8:00 powrót na hotel w granicach 18:00-20:00 Drobne uwagi mam do wycieczek fakultatywnych, jak za taką cenę spodziewaliśmy się czegoś więcej, w Lucce był to 2-3godzinny spacer z przewodnikiem a na Monte Cassino 1 godzina na zwiedzanie cmentarza i klasztoru ale chociażby ze względów patriotycznych warto raz w życiu Monte Cassino odwiedzić. Na wieczór włoski już nie poszliśmy ale ci co byli chwalili. Jeżeli dla kogoś 35 euro za osobę nie stanowi problemu to warto dobrać dodatkowe wycieczki. Włochy ogólnie są dosyć drogie, kulka lodów 2 euro, kanapka 5-7euro woda około 2 euro, obiady np. 2 pizze i 2 drinki w Rzymie najtaniej udało nam się za 30euro. Najlepiej jest po dotarciu do hotelu szukać supermarketu. Dobrze wziąć ze sobą butelkę filtrująca i filtrować kranówkę i wodę ze źródełek na mieście. Podsumowując mimo drobnych niedogodności wycieczkę oceniamy bardzo wysoko i bardzo dobrze ja wspominamy.
Była to nasza pierwsza wycieczka tego typu tj. obiazdowa, gdzie oprócz pięknych widoków, wspaniałych zabytków poznaliśmy ludzi z całej Polski o podobnych turystycznych zainteresowaniach .Co stanowi dodatkowy walor tej wycieczki.
PROFESJONALNY OPIEKUN WYCIECZKI - PANI MARIA KOMPETENTNI PRZEWODNICY NA POSZCZEGÓLNYCH OBIEKTACH.LOGISTYKA NA WYSOKIM POZIOMIE
MAŁO WOLNEGO CZASU.POSIŁKI MONOTONNE - MAŁO UROZMAICONE.
Patrz powyżej. Polecamy wycieczkę każdemu, ale w miarę zdrowemu uczestnikowi, z uwagi na jej intensywność. Program wycieczki bogaty i zdajemy sobie sprawę, że z uwagi na ograniczenia czasowe wiele ciekawych i historycznych miejsc w poszczególnych miastach zostało pominiętych. Jesteśmy bardzo zadowoleni. Zostały spełnione nasze oczekiwania.
Ciekawy program zwłaszcza dla osób będących pierwszy raz we Włoszech i chcących zobaczyć jak najwiecej, najsławniejszych i najpiękniejszych zabytków. Wspaniała Pilotka, Pani Agata Predel - Bryłka. Wielka wiedza, inteligencja, poczucie humoru, doskonała organizatorka, troskliwa mama wobec swoich podopiecznych.
Brak większych wad. Może zbyt skromne śniadania. Wszelkie drobne wady rekompensowała zatroskana o wszystko Pani Pilotka
Bardzo ciekawy program, miła obsługa, która dbała o każdy szczegół i o świetne samopoczucie uczestników wycieczki. Karolina, Łukasz i Kazimierz, bardzo Wam dziękujemy za wspólnie spędzony czas, jesteście super ekipą i chętnie bym się jeszcze gdzieś z wami wybrała.
Można zwiedzić wiele miejsc w krótkim czasie
Jeżeli o mnie chodzi to brak wad