Opinie o wycieczce
Koncert życzeń

Program bogaty, ale mało czasu wolnego. Bardzo nieprzyjazna i niesympatyczna pilotka, która w ogóle nie pomagała w trudnych sytuacjach uczestnikom wycieczki (mówiła, że ton nie jest jej problem!). Ciągły pośpiech (brak empatii ze strony pilotki). Najważniejsze było zrealizowanie punktów wycieczki, a nie dobre samopoczucie turystów. Noclegi w zależności od dnia- luksusowe lub bardzo przeciętne. Wyżywienie bardzo słabe (brak miejsca przy stole na kolacji)..

Naprawdę warto wybrać tę wycieczkę, dokonaliśmy świetnego wyboru, program bardzo ciekawy i do pokonania bez forsowania. Nie było wstawania o świcie, trasa 1400 km jest w sam raz.

Pani Anna dostarczała wyczerpujących informacji nt. zwiedzanych zabytków i wszystkiego ,co wiąże się ze sprawnym i bezpiecznym spędzaniem czasu na wycieczce,reagowała cierpliwością i spokojem w sytuacjach awaryjnych,np.zgubienie drogi na lotnisku i doskonale operowała powierzonymi funduszami. Byłam pierwszy raz z Itaką i jestem bardzo zadowolona;wręcz żałuję,że wcześniej nie skorzystałam z usług tego biura.Koszt wycieczki również był satysfakcjonujący w stosunku do zrealizowanego programu i zaoferowanych atrakcji.

Pilot wycieczki oraz przewodnicy z odpowiednią wiedzą. Ciekawy program. Ocenę zaniża kiepski standard pokojów oraz brak obiadokolacji w Rzymie.

Hotele i wyżywienie w nich to średni włoski standard turystyczny (czyli niestety niższy w innych krajach). Dużym plusem dobra lokalizacja hoteli pozwalająca na wieczorne spacery. Świetny pilot, bardzo dobra organizacja wycieczki, sympatyczny włoski kierowca. Na pierwszy wyjazd do Włoch świetne rozwiązanie, jeżeli chce się trochę więcej i dokładniej pozwiedzać to już nie bardzo.

Program wycieczki
Wyżywienie podczas wyjazdu
5.1
Transport podczas wyjazdu
Zakwaterowanie podczas wyjazdu
Intensywność programu

Wyświetlono 7 wyników Po wybraniu filtrów zobaczysz średnią ocenę dla przefiltrowanych opinii
3.7
Paulina

Zalety

Piękno odwiedzanych miejsc. autokar z klimatyzacją, w którym można było odpocząć po wysiłkowym zwiedzaniu miast.

Wady

Brak kultury i empatii pilotki, zmęczenie fizyczne szybkim marszem za panią pilotką, słabe wyżywienie, noclegi w podrzędnych hotelach (meble sprzed 30 lat, czasami niedziałającą klimatyzacja). Zbyt dużo informacji o zwiedzanych miejscach i obiektach, często niewykorzystany czas zwiedzania.

Halina z partnerem

Pobyt - Wrzesień 2019

Zalety

Ciekawe miejsca do zwiedzania zwłaszcza na pierwszy wyjazd do Włoch. Polecamy. Rezydentka Ania z niesamowitą wiedzą i przekazem w sposób ciekawy, z uśmiechem na twarzy i błyskiem w oczach.

Wady

Skromne posiłki.

MARIA

Pobyt - Sierpień 2019

Zalety

Dobrze dobrany,bogaty program.Jednak główną zaletą wycieczki była wiedza,operatywność i niespotykane oddanie uczestnikom mniej sprawnym, pilotki wycieczki Pani Anny Wojtczak umożliwiające im zwiedzenie wspaniałych zabytków Włoch.Taka opieka sprawia,że każda wycieczka jest ciekawa.

Wady

Paradoksalnie-intensywność zwiedzania (upały i b. dużo chodzenia pieszo) oraz lokalizacja hotelu w Rzymie-trudne dojście do stacji metra oraz zbyt małe,słabo wyposażone pokoje.

Wojciech

Pobyt - Sierpień 2019

Zalety

Dobrzy przewodnicy

Wady

Kiepski standard hoteli.

Wojciech

Pobyt - Sierpień 2018

Zalety

Dobry program, bardzo kompetentny i pomocny pilot, sporo wolnego czasu na samodzielne zwiedzanie,

Wady

Okropna pani pilot w Wenecji, nie lubi turystów i swojej pracy i nie waha się tego okazywać na każdym kroku. Zdecydowanie zbyt szybkie zwiedzanie, np. przez Muzea Watykańskie przemknęliśmy prawie biegiem do Kaplicy Sykstyńskiej i tyle. Podobnie było na Forum Romanum i Colosseum. Zwiedzanie Bazyliki św Marka w Wenecji udało się pani przewodnik załatwić w 5 min. Kiepskie miejsce w Toskanii na degustacje. Jedzenie dobre, ale brak możliwości obejrzenia jak wytwarzane jest wino i oliwa (co w innych miejscach jest często możliwe).

Edyta

Pobyt - Lipiec 2018

Wyżywienie - szału nie było ale można sobie poradzić . Śniadania głównie na słodko : bułeczki, tosty, dżem, miód , mleko, płatki ewentualnie żółty ser lub jeden rodzaj wędliny. Kawa, herbata, sok. Włoskiej kuchni, takiej jakie my mamy o niej wyobrażenie, to raczej nie spotkamy. Polecam w Rzymie małą \" restauracyjkę\" vis a vis hotelu. Przepyszne jedzenie, niedrogo i przesympatyczna właścicielka !!!

Zalety

program - super sprawa na pierwszy raz we Włoszech chociaż bardzo intensywnie.

Wady

Stary i niezbyt czysty autokar. Pokoje albo ze słabo działającą klimatyzacją albo nie działającą wcale. Niestety pilot czasami miał tendencję do informowania o zmianach w planie dnia już po opuszczeniu hotelu, np: kolacja w Rzymie , po całodziennym zwiedzaniu mieliśmy mieć możliwość powrotu do hotelu, przebrania się i odpoczynku ( lipiec ,upał 40 stopni). Rano po wyjściu z hotelu, w drodze do metra, dowiadujemy się, że jednak do hotelu nie wracamy bo szkoda czasu , na kolacje maszerujemy po całodniowym dreptaniu.

Grzegorz Gralak

Pobyt - Czerwiec 2018

Wycieczka objazdowa super,P.Pilot bardzo miła i pomocna,polecam.

Zalety

Wszystko b. dobrze zorganizowane.Pilot wyczieczku SUPER.

Wady

Jedno zakwaterowanie gorsze,ale ujdzie w tłoku.