Opinie o wycieczce
Japońskie origami

Program wycieczki mało ciekawy, a może raczej źle zaplanowany. Dużo zmarnowanego czasu. Pani pilot (Pani Joanna) to jakaś porażka. Odpowiedzi typu \\\\\\\"nie jestem pewna\\\\\\\" lub \\\\\\\"wydaje mi się\\\\\\\", to jakaś pomyłka na wycieczce za takie pieniądze. Jestem rozczarowana. Piękny kraj o ciekawej kulturze (wiadomości z przewodnika), ale na tej wycieczce nie dało się tego odczuć. Szkoda, bo po wcześniejszych wycieczkach do Chin i Tajlandii z tym biurem podróży spodziewałam się równie ciekawej, dobrze zorganizowanej, pełnej wrażeń i wspaniałych przeżyć wycieczki.

Wycieczka jest ciekawa a przewodnicy kompetentni. Jest zbyt mało czasu na to, aby przezyc coś autentycznego, ale czas spędzony pozwoli na czytanie książek o Japonii z większym zrozumieniem. Wycieczka zdecydowanie godna polecenia wszystkim zainteresowanych Krajem Kwitnacej Wiśni.

Będąc z tym biurem na kilku obiazdówkach , prosiłem o podanie kto będzie przewodnikiem nie uzyskałem odpowiedzi. Trafiłem niestety na PANIĄ PRZEWODNIK o której wcześniej czytałem , liczyłem na miłe rozczarowanie -nie nastąpiło . To jest moja opinia ale cała grupa wycieczkowa była z frustrowana -czytaliśmy przewodnik w trakcie jazdy i jeszcze sytuacja z kierowcą autokaru. Szkoda że biuro nie czyta opinii klientów i na tym traci nie wyciągając wniosków.

Wycieczka dobrze zorganizowana, wszystko zgodnie z programem. W niektórych miejscach okropny ścisk/ zbyt wielu zwiedzających, przez co przebywa się w tłumie innych turystów. Byłoby chyba dobrze, gdyby przewodnik miał większe możliwości decydowania i szans na wprowadzenie pewnych niewielkich modyfikacji na życzenie, bądź za zgoda uczestników.

Polecam Państwu ten wyjazd. Grupa liczyła 28 osób, myślę, że wszyscy wrócili zadowoleni. Dziękuję organizatorowi oraz polityce Pani Ani.

Program wycieczki
Wyżywienie podczas wyjazdu
Transport podczas wyjazdu
Zakwaterowanie podczas wyjazdu
Intensywność programu

Wyświetlono 13 wyników Po wybraniu filtrów zobaczysz średnią ocenę dla przefiltrowanych opinii
Grażyna

Pobyt - Październik 2019

Zalety

Trudno wskazać

Wady

Pani Joanna - pilot tragedia

Grzegorz Rzewuski

Pobyt - Maj 2019

Zalety

Wycieczka dobrze zorganizowana. Program interesujący, pozwalający na bliższe zapoznanie się z religia i kultura Japonii.

Wady

Przewodnik powinien mieć więcej uprawnień w sferze pewnych modyfikacji programu, jesli takie jest życzenie grupy. Chodzi głównie o unikanie niektórych miejsc, tak bardzo zatłoczonych i pełnych turystów, ze trudno jest się poruszać.

Wojtek

Pobyt - Maj 2019

Zalety

Japonia

Wady

PANI PRZEWODNIK

Grzegorz

Pobyt - Maj 2019

Zalety

Szanasa na bliższe poznanie Japonii, jej zwyczajow oraz zabytkow, głównie swiatyń.

Wady

Brak elastyczności/ Brak możliwości modyfikacji programu.

Lena

Pobyt - Kwiecień 2019

Zalety

Bardzo ciekawy, sprawnie realizowany program. Podczas całej wycieczki towarzyszyły nam dwie pilotki Polka i Japonka. Wygodny autokar dowoził nas blisko zwiedzanych obiektów. Dobre hotele. Polska pilotka Ania dbała, abyśmy oprócz intensywnegozwiedzania Japonii mogli poczuć atmosferę tego jakże odmiennego od Polski państwa. Bardzo dobra atmosfera, mnóstwo informacji bardzo udana wycieczka. Grupa składała się z osób bardzo zróżnicowanych pod względem wieku. Były osoby po osiemdziesiątce oraz czterolatek. Jeśli ktoś wykupuje obiadokolacje to nie może liczyć na schabowego z kapustą, ale japońskie jedzenie jest pyszne i warto spróbować.

Wady

Trochę na siłę musiałabym doszukiwać się wad. Wróciłam zachwycona Japonią. Może byłoby wygodniej gdyby hotele nie były usytuowane na obrzeżach miast jednak trzeba przyznać, że nie było problemu z komunikacją miejską podczas wolnego czasu.

JACEK

Pobyt - Listopad 2018

Wspaniały kraj wspaniałych ludzi - warto zobaczyć, i chociaż tydzień to za mało, ale to i tak dobry początek do powrotu tu w przyszłości na dłużej.

Zalety

- program wycieczki nie różni się generalnie od programu innych biur podróży - poza kilkoma wyjątkami - i jest ogólnie jest średni - miejscowa opiekunka grupy Pani Yuri - wspaniała osoba, której obecność i dbałość o grupę trochę zrekompensowała nam to, co opiszę w wadach imprezy - dobre hotele - dobry transport autokarowy

Wady

Pilot wycieczki Pani Joanna nie zasługuje na miano pilota, jej realna funkcja na wycieczce to koordynator ds. transportu - wiedzę na temat Japonii, jeżeli nawet ją posiadała to bardzo niechętnie się z nią dzieliła - a okazji było dużo - począwszy od przejazdu z lotniska do hotelu (praktycznie w milczeniu ponad godzinę) po częste podróże autokarem a informacje, które zdobyliśmy na temat tego wspaniałego kraju to własne spostrzeżenia lub wiadomości z przewodnika, Pani Joanna nie była zainteresowana podzielenia się nimi z grupą - w ogóle nie było optymizmu ani fajnej atmosfery która towarzyszy takim wyjazdom - to była główna wada tej imprezy - kolejny minus (choć nie duży - w porównaniu z Panią ,,pilot\\\'\\\') to mało miejsc w Tokio, które obejrzeliśmy i niepotrzebnie marnowany czas na przebieranie się w kimona i parzenie herbaty, na co straciliśmy parę godzin w pierwszy dzień, choć nie zobaczyliśmy jeszcze miasta (ale jest to moja subiektywna opinia) - kolejna rzecz to dziwna historia z finansami na miejscu - 61.000 jenów to kwota chyba zbyt duża jak na opłaty miejscowe i w mojej opinii powinna być wliczona w podstawową część ceny imprezy, gdyż przy zakupie nie zwraca się na to zbytniej uwagi a to przecież około 2000 zł, które znacznie obniżają pierwotną atrakcyjność oferty, a przecież to nie koniec, gdyż jeszcze dochodzą koszty posiłków, metra i etc.. - brak jakiejkolwiek informacji o zasadach działania komunikacji w Tokio i możliwości zwiedzania atrakcyjnych miejsc - ale to wciąż pokłosie Pani ,,pilot\\\" - dochodziliśmy do wszystkiego sami i bez znajomości języka angielskiego byłoby to wręcz niemożliwe - dlatego nie jest to wycieczka dla ludzi bez doświadczenia w podróżowaniu.

K i D

Pobyt - Wrzesień 2018

Nie mamy dodatkowych uwag. z wyjątkiem tego, że trochę za mało jest czasu wolnego dla siebie.

Zalety

Największym plusem poza programem wycieczki jest przewodnik Pan Jacek. Niesamowicie urozmaica całą podróż swoimi opowieściami i anegdotami. Plan wycieczki bardzo intensywny, sporo atrakcji i ciekawych miejsc. Hotele i wyżywienie bardzo dobre. Po takiej wycieczce nie sposób nie zakochać się w Japonii :)

Wady

trochę mało wolnego czasu

Janusz

Pobyt - Czerwiec 2018

Nie mamy dodatkowych uwag. wszystko było dobrze zorganizowane pozdrawiamy

Zalety

Super PRZEWODNIK - PAN JACEK ! To zaszczyt przebywać w Jego towarzystwie, a wiedza i umiejętności są na najwyższym poziomie, Dziękujemy Marzena i Janusz z Karpacza

Wady

Brak uwag. Wszystko było dobrze zorganizowane.

Anna i Wiktor

Pobyt - Maj 2018

Właśnie 3 dni temu wróciłam z synem z wycieczki do Japonii \"Japońskie origami\", organizowanej przez Ecco Travel. Jesteśmy pod ogromnym wrażeniem organizacji całej wycieczki, pod urokiem Japonii, potrzebujemy trochę czasu, aby ochłonąć z aż tylu wrażeń i emocji. Kulturę, religię, całą historię, rozwój kraju kwitnącej wiśni i wspaniałą energię tego miejsca, przybliżył nam doskonały pilot wycieczki P. Jacek B. Osoba z tak ogromną wiedzą, potrafiąca w bardzo liberalny sposób przekazać wszystkie najistotniejsze informacje, pozostawiając człowieka z głęboką refleksją, prawdziwy profesjonalizm, co rzadko się zdarza we współczesnym świecie, wyrafinowanie na najwyższym poziomie, jak i cała Japonia. Mieliśmy ogromne szczęście do pogody, aury, wszechwiedzącego P. Jacka, wycieczkę chłonęliśmy całymi sobą, niesamowite wrażenia. Wspaniała Japonia, zorganizowana grupa i oczywiście doskonały pilot wycieczki, niezłomny P. Jacek B. Podziękowania również dla zawsze uśmiechniętej, także profesjonalnej i niezłomnej japońskiej pilotki P. Hisako oraz dla kierowców autobusu, który nas obwoził. Pozdrawiamy i do zobaczenia na szlaku Ziemi. Ania i Wiktor z Wrocławia

Zalety

wszystkie możliwe

Wady

żadnych

M

Pobyt - Styczeń 2018

Wycieczka na najwyzszym poziomie. Bardzo dobre hotele, smaczne jedzenie, idealne tempo zwiedzania. Na szczegolna pochwale zasluguje przewodnik Pan Przemek B., ktory nadal calej wycieczce niesamowity klimat, mnostwo przekazanej wiedzy, oraz wykazal sie swietnym podejsciem do uczestnikow. Osobiscie uwazam, ze pomysl z ceremonia parzenia herbaty jak najbardziej trafiony. Mozna bylo sie przeniesc mentalnie do dawnych czasow, poznac proces przygotowywania oryginalnej japonskiej herbaty, w kimonie \\\"poczuc\\\" sie jak prawdziwa Gejsza czy Samuraj ;) Urocze i bardzo klimatyczne Kioto, przy odrobinie szczescia mozna zaobserwowac prawdziwa Gejsze przemykajaca miedzy budynkami :) Przepiekne, bogato zdobione swiatynie, zjawiskowa Gora Fuji, przejazd kultowym Shinkansen\\\'em i wiele wiele innych Japonia to zupelnie inny swiat, a sama wycieczka z rodzaju tych, ktore pamieta sie do konca zycia ;) Ja na pewno jeszcze tam wroce. Polecam calym sercem! Jesli chodzi o dodatkowe oplaty wszystko jest ujete w ofercie. Zadnych \\\'zakamuflowanych kosztow\\\', jak ktos wczesniej twierdzil. Czy sa one za duze czy odpowiednie, nie bede oceniac. Decydujac sie na oferte i podpisujac umowe zgadzam sie z warunkami uczestnictwa, wiec i z tymi kosztami ujetymi w programie.

Zalety

Opis ponizej

Patryk

Pobyt - Styczeń 2016

Pilot wycieczki bardzo dobrze obeznany w temacie. Bardzo dobre jedzenie :) Inny świat zupełnie :)

Zalety

Zwiedzanie zamku w Osace

Wady

Spory koszt

Pobyt - Styczeń 2015

Impreza fajna, wydałem prawie dwa razy tyle co zapłaciłem za wycieczkę bez żadnych pamiątek( Koło 9tyś) , piloci fajni, konkretni, sympatyczni, pomocni,dużo opowiadają, ale nie są niańkami, impreza tylko dla doświadczonych podróżników, z dobrym zdrowiem i kondycją, odważnych znających angielski, dużo widziałem, usłyszałem, ogólnie OK, nie żałuję, polecam tylko zaskoczony byłem tym, iż musiałem od razu na miejscu dać pilotowi 490 USD na wycieczki - obowiązkowo. zo Ludzie na imprezie również dograni, nie żałuję wydanych pieniędzy.

Zalety

Można sporo zobaczyć w bardzo krótkim czasie

Wady

Spory koszt, zakamuflowany, dodatkowo na przejazdy i wyżywienie trzeba wydać 4000zł, . Pilot wycieczki od razu w Tokio zainkasował od wszystkich 490USD na przejazdy i wejścia, nie można odmówić. Jedzenie również nie jest tanie. Mnie wycieczka kosztowała 9000zł. Impreza nie jest dla ludzi którzy jadą pierwszy raz zagranicę, lub tych którzy nie znają angielskiego. Program jest napięty i jeśli chce się zobaczyć dobrze TOKIO to trzeba samemu jeździć metrem po dzielnicach. Przewodnik oprowadza tylko po miejscach w programie, czyli głownie po zabytkach. Impreza fajna ale dla ludzi z dużym portfelem, odważnych, doświadczonych w podróżach , chyba że ktoś popołudniem lubi siedzieć w małym hotelu i w okolicy w której nic się nie dzieje,

Pobyt - Listopad 2015

Brawo dla pilota wycieczki za dużą wiedzę o Japonii, znał odpowiedź na każde nasze pytanie, pięknie opowiada o kulturze Japonii - można go było słuchać godzinami. Prawdziwy pasjonat i znawca tematu. Program zrealizowany w 100% - zwiedziliśmy piękny kawałek Japonii, żałujemy że tak krótko. Hotele o dobrym standardzie, bez wyszukanego luksusu. Jak dla nas najbardziej zjawiskowe rzeczy to: zamek w Osace i 16 metrowy posąg Buddy. Polecamy

Zalety

Doskonała wiedza pilota

Wady

Słabe śniadanie w hotelu w Tokio