Świetna wycieczka. Wszystko zaplanowane i szczegółowo dograne . Szczerze każdemu polecam .Zobaczyliśmy Chorwację z jej najpiękniejszymi zakątkami. Pomimo napiętego programu sporo czasu na samodzielne zanurzenie się w przepięknych zakątkach odwiedzanych miast lub odpoczynek na plaży. Pani Beatka -pilotka świetna w swojej roli - dziękujemy .
świetny program ,tempo wycieczki pozwalające na samodzielne zwiedzanie miejsc nie wskazanych przez przewodników , dobre jedzenie , miła atmosfera
jedzenie
Polecam wszystkim wycieczkę. Wspaniała pani Kasia - nasz przewodniczka. Ogromna wiedza, pomocna i cudowna osoba. Chorwacja zachwyciła nas tak mocno , ze na pewno jeszcze tu wrócimy. Hotele bardzo czyste, a hotel w Bośni cudowny i położony blisko plaży.
- jedzenie - pani przewodnik - hotel w bośni cudowny
- długa jazda autokarem
Chorwacja to piękny kraj, jedyny w swoim rodzaju. To tutaj spotykają się góry i morze. Widoki tak piękne, że nie zapomni się ich do końca życia i uważam, że to główna zaleta tej wycieczki. Jeśli nigdy nie byłeś/aś w tym kraju to naprawdę polecam. Jednak jazda autobusem przez ponad 20h w warunkach jakie panują to tragedia. Jest klima ale to norma w przeciętnym pks\'ie , mało miejsca nie można się nawet położyć w dodatku leci muzyka disco-polo. Wybrał bym raczej lot samolotem, była to moja pierwsza wycieczka autokarem w tak daleką podróż i raczej ostatnia. Jest tylko jedno gniazdko elektryczne w dodatku pod schodami. Na duży minus ostatni hotel w chorwacji, który okazał się sanatorium dla osób starszych i chorych. Warunki spartańskie w dodatku lokal położony na jakiejś wiosce, gdzie prawie nikt nie rozmawia po angielsku. Jednak przewodniczka powinna zapoznać się z warunkami panującymi w danym miejscu zanim zdecyduje się \"zabookować\" hotel. W dodatku w dniu w którym przyjechaliśmy było pełno policji bo jak się okazało zmarła tam osoba! Mało tego zmarły ten lezał przed hotelem na widoki wszystkich ludzi. Był to dla nas szok, tym bardziej że dzień wcześniej spaliśmy w 4 gwiazdkowym luksusowym hotelu. Oprócz tego \"małego\" incydentu wycieczka naprawdę udana. Jeśli macie cierpliwość i wytrzymacie \"skliszczeni\" na siedzeniach autobusu przez ponad 20h to warto jechać. Oczywiście warto dodać, że przerwy były co kilka godzin na stacjach itp.
- Piękne widoki gór i morza - Poznanie historii chorwackich miast oraz tradycji. - Piloci oprowadzający naprawdę przygotowani - Piękne hotele a szczególnie ten na Bośni - Dobre jedzenie w hotelach - Miłe towarzystwo - Intensywne zwiedzanie miast, czas wolny niedużo ale jednak ok. 1-2h
- Mało czasu wolnego tj. spędzanie go nad wodą planowałem się opalić ale nie było tak naprawdę kiedy - Transport - autokar - Mało informacji od przewodniczki np. na temat trwania przerw itp. - Muzyka w autobusie oraz film ( głównie disco polo i chorwackie przeboje a film polski w dodatku co drugie słowo wulagarne...) - Ostatni hotel a tak naprawdę sanatorium dla osób starszych i chorych...
Przez długie lata moim marzeniem był Dubrownik, nareszcie mogłam osiągnąć cel i zobaczyć to o czym tak bardzo marzyłam. Wszystkie miejsca są zachwycające, ale Dubrownik - bajka.. Bardzo dziękuję za wspaniały program..!!!
Napięty program, dużo wyczerpujących wiadomości, dużo ciekawych miejsc do zwiedzania, nie było czasu na nudę..
Pogoda - padający deszcz
Wspaniała atmosfera, panowie kierowcy perfekcyjnie, bardzo sympatyczni. Przewodnik p Joanna kompetentna,, kopalnia wiedzy.
Wycieczka rewelacyjna, ciekawy program, super przewodnik, w każdym mieście przewodnik lokalny co też jest zaletą. Polecam z całego serca.
Nie ma wad
Generalnie polecam wycieczkę bo jednak te widoki powodują że te drobne niedociągnięcia odchodzą w niepamięć! ????
Bardzo fajny program wycieczkowy pozwalający odwiedzić mnóstwo przepięknych miejsc w Chorwacji. Pani Pilot która z ogromnym zaangażowaniem opowiadała o chorwackiej historii i tradycjach tam panujących.
Standard autokaru jak na tak długi dystans był fatalny... Brak gniazdek elektr., brak kieszonek (siatek) na tyle siedzenia służących do schowania drobiazgów (woda, telefon, książka, etc.), brak podnóżków... Jednak jadąc około 12-14h przysparzało to wiele nieudogodnień. Standard hotelu w miejscowości Neum (BiH) jednak był pewnym zaskoczeniem... Istny czar PRL-u... Kontakty pod prysznicem!!! Brak klimy, jedzenie paskudne, tluste... Samo położenie hotelu idealne - tuż przy samym nadmorskim deptaku!
Zaletą wycieczki jest jej różnorodny program nastawiony przede wszystkim na ukazanie najpiękniejszych, minimalistycznych miejsc i miasteczek w Chorwacji, ta forma wypoczynku jest dość aktywna co oznacza, że nie będziecie się tam nudzić a także znajdziecie sporo czasu wolnego na wypoczynek i swobodę. Piękne krajobrazy, śródziemnomorski klimat, bardzo dobra i kompetentna opieka Pani przewodnik Joasi, która nie nudząc przedstawiala nam ciekawostki a także zalety zwiedzanych regionów. Świetnie zorganizowana grupa, minusem jest zapewne transport który jest dość męczący ale widoki wynagradzają wszystko. Jeśli chodzi o hotele - nie mam zastrzeżeń, o tak do przenocowania na jedną, ewentualnie dwie noce. Zupełnie na koniec serdecznie polecam wycieczkę Itaki i to zapewne nie ostatnia podróż z tym biurem :)
Organizacja - zwiedzanie i odpowiednia do zwiedzanego regionu ilość czasu wolnego. Opieka przewodnika - kompetencja, sympatia, indywidualne podejście do uczestnika wycieczki. Program wycieczki - jak w ofercie, jednak widokow nie da się opisać tak jak można je zobaczyć. Usytuowanie hotelow i same hotele - klasa ekonomiczna, jedzenie dobre, jak na wycieczke objazdowa. Trzy hotele były przy plaży :) blisko do sklepów :) Uczestnicy - w różnym wieku, mile nastawieni na rozmowę, wspólne plażowanie, zwiedzanie itp
Transport - autokar zabiera 2 dni podróży, które można wykorzystać na zwiedzanie czy czas wolny. Za to postoje dość często ok 3h na wyprastowanie nóg, dymka czy skorzystanie z WC. Jeziora plitwickie w programie - piękne miejsce, jednak mało czasu, nie przypomina to spaceru a bieg kiedy nawet nie ma czasu by zrobić zdjęcie co dodatkowo utrudnia masa innych turystów z innych krajów.
Doskonale zorganizowana wycieczka. To niesamowite, że w tydzień można zobaczyć tak wiele!! Był też czas na plażowanie i pływanie. Każdy wiec może na takiej wycieczce znaleźć coś dla siebie. Profesjonalna Pani pilot wycieczki i bardzo dobrze dobrani lokalni przewodnicy sprawili, że ma się ochotę jeszcze zgłębić wiedzę o tym pięknym kraju. Polecam szczególnie wyprawę na wyspę Brač i kąpiel w morzu, rejs statkiem wokół murów obronnych Dubrownika, miasto Szybenik, trzeba posłuchać organów morskich z Zatorze, a przy okazji cykad:-) Pobyt w hotelu w Bośni i Hercegowinie był rownież wspaniały, miałam piękny widok na morze:-)A rano przed śniadaniem pływałam w Adriatyckim morzu, bo tak blisko był usytuowany hotel:-) Trzeba tylko zabrać ze sobą dobry humor, ewentualnie dobre towarzystwo i w drogę!!!
- w krótkim czasie mozna zobaczyć naprawdę bardzo wiele, - doskonali lokalni przewodnicy (mi najbardziej przypadła do gustu przewodniczka z Dubrownika ze względu na poczucie humoru)? - wyważony czas na zwiedzanie i czas wolny,
- trudy dojazdu/wyjazdu autobusem(zmęczenie, krótki sen), ale taka uroda tej wycieczki, - chaos w Krakowie na dworcu autokarowym (w tum samym czasie przyjeżdżały autobusy Itaki po turystów do Chorwacji i w tym samym czasie były odczytywane listy pasażerów!!) - żałuje, ze nie zabrałam z Polski trochę kun, tak aby miec na początek pobytu
Jesteśmy zachwyceni ,byliśmy pod koniec sierpnia. Temperatura ok. 30 st. Autokar oki, kierowcy - zawodowcy brak jakichkolwiek uwag, wszystko zaplanowane, przygotowane perfekcyjnie. Pilot Pan Maciej perfekcyjnie przygotowany, sympatyczny, pomocny, zorganizowany na 6+ . Program wycieczki urozmaicony, wiele atrakcji , lokalne przewodniczki super,ciekawie i z dowcipem opowiadały i oprowadzały po miasteczkach. Hotele tranzytowe, niskiej klasy, ale to nie stanowiło problemu . Dość czasu wolnego na wszystko. Brawa i ogromne podziękowania za mile spędzony czas dla naszego pilota P. Macieja i kierowców oraz wszystkich uczestników wycieczki. Pozdrawiamy serdecznie Beata Julia i Kuba.
wspaniale spędzony czas, perfekcyjnie przygotowana dla każdego coś miłego, Chorwacja jest piękna....
za krótko....-((
Najlepsza część wycieczki to zwiedzanie Dalmacji - starówki dalmatyńskich miast są po prostu najpiękniejsze na świecie. A Adriatyk tak samo pięknych jak na folderach, szkoda tylko, że plaże są kamieniste. Bardzo fajnym pomysłem była wycieczka na wyspę Brac, którą zaproponowała pani opiekunka - żadnego naciągania. Słabiej oceniam wyżywienie i paskudną kawę - jak dla mnie chorwacka kawa jest nie do picia.
Dobrze ułożony program
Słabe śniadania
Jestem zachwycona. Lokalni przewodnicy to największy atut tej wycieczki i strzał w dziesiątkę. Kolejnym był czas wolny jaki otrzymaliśmy - wielokrotnie byłam na objazdówkach i bardzo lubię mieć czas wolny dla siebie - na godzinę lub dwie zboczyć z kursu wyznaczonego prze program i poszwędać się własnym tempem po okolicy. A Chorwacja po prosu przepiękna. Na pewno tu wrócę. Nudny okazał się Zagrzeb - bardzo mnie rozczarował, wolałabym spędzić więcej czasu w Jeziorach Plitvickich.
Bardzo dobrzy lokalni przewodnicy
Zwiedzanie Zagrzebia