Bardzo ciekawa wycieczka. Można poznać Chiny, zobaczyć jak wyglądają na prawdę. Bogaty program ale jednak nie zbyt intensywny. Zwiedzaliśmy różne regiony Chin które bardzo różnią się od siebie. Hotele w dobrym stanie (kilka Łazienek mogłyby zostać poddane remontowi). Smaczne śniadania, niektóre obiadokolacje w zbyt małych porcjach jednak również smaczne (problem z wyborem dla wegetarian).
Najbardziej podobał mi się szybki transport między miastami dzięki czemu mogliśmy zobaczyć wiele miejsc.
Wąska opcja dla wegetarian.
Bardzo fajna wycieczka. Świetny pilot, dobra logistyka.
Świetny pilot, dobre hotele, ciekawy program, dobra organizacja.
Wizyty w rządowych sklepach
Wycieczka do Chin udała się. Wszystko z programu zostało zrealizowane. Chiny czarują swoimi zabytkami, bezpieczeństwem , czystością oraz naturą. Polecam wybranie się wieczorem na własną rękę (metrem) do Yuyan Garden , żeby zobaczyć bajecznie podświetlone zabytki. Jedynym minusem był brak zaangażowania pilota w przekazywaniu nam informacji na temat Chin. Pokoje w hotelach były w porządku. Wyżywienie dobre.
Wycieczka dająca mozliwość wyrobienia sobie opini o Chinach. Każdy będzie miał ją inną. Dobry wybór hoteli, dobra organizacja ze strony logistycznej wszystko rozwiązene zostało bardzo dobrze . Jedzenie i transport całkiem niezłe. przy użyciu VPN mozliwosć bezproblemowego korzystania z Internetu , nie ma problemu z ładowaniem sprzętów.Bezproblemowa wymiana kasy w autobusie . Trafiliśmy ogarniętego przewodnika P. Krzysztofa wiedza i organizacja pozytywna. W marcu pogoda jak w garcu dni wręcz upalne i zimne wielu przydały się tabletki na katar i przeziębienie
W krótkim czasie 12 dni +( 2 dni dojazd i powrót) możliowśc zobaczenia dużej części chin i większości ich znanych i najpopularniejszych zabytków i ciekawostek , ważny jest dobór programu co pozwala na wybranie dla kazdego coś ciekawego.ogólnie nie ma się do czego przyczepić
załatwienie wizy jest kłopotliwe i co ciekawe inne ceny na północy polski inne w warszawie
Cała wycieczka świetna.Smpatyczni piloci chińsccy.Atmosfera bardzo miła.wspaniały wyjazd BARZDO MILI LUDZIE,DOPISYWALY HUMORY,MIMO UPALÓW.polecam.
Znakomity pilot,p.Paweł-kulturalny ,z ogromna wiedzą.Do tego potrafi byc asertywny,dzieki temu -grupa byla zdyscyplinowana.Wszędzie byliśmy na czas i absolutnie wszystko bylo na poziomie.
W dniu przylotu pojechalismy wprost z lotniska do wioski olimpijskiej a przydało by sie wpaść do hotelu ,przebrać sie i odswieżyc.
Świetny wyjazd ???? Aż chce się więcej i więcej... ????
Mnogość informacji i ciekawostek o miejscach za sprawą profesjonalnej wiedzy pilota p. Pawła, który umiał również stworzyć sympatyczną atmosferę podczas zwiedzania. Jeszcze raz dziękujemy ???? Wróciliśmy pełni wrażeń, powiedziałabym nawet z.. niedosytem ???? bo ja chętnie pojechałabym dalej i dalej... ????
Trudno znaleźć minusy.. Dla nas największym a może i jedynym minusem była panująca temp. powietrza, która oscylowała w okolicy 40 st... Uff.. To np. dla takiego "typa" jak ja stanowczo za dużo ???? nooo ale to już element zupełnie niezależny od organizatora. ???? Hotele 4 gwiazdkowe nie do końca sprawiały wrażenie tylu gwiazdkowych.. Z kilku po drodze, przynajmniej 1,2 spokojnie mogłyby mieć odjęte po 1 gwiazdce ???? ale w sumie to już szukam na siłę tych wad ???? w hotelach i tak się tylko nocowalo i jadło śniadania, które w każdym były naprawdę smaczne ????
Łatwiej by było gdyby były po 2, 3 noce w jednym hotelu, codzinnie inny jest męczący. Mało czasu na zakupy.
przewodnik Karol, dobre hotele, dobrze zorganizowane przejazdy, na początku dobry program, napięty, na koniec osłabł
słaba organizacja czasu w Hongkongu, hotel President i Panda, ograniczenie wagowe bagażu mniejsze na przelocie wewnętrznym, powinno być wszędzie takie samo
Byliśmy uczestnikami wycieczki organizowanej przez EccoHoliday w dniach 25.04-11.05. 2018. Program wycieczki ogólnie spełnił nasze oczekiwania i zwiedziliśmy miejsca na których nam najbardziej zależało. Pewne elementy nam odpowiadały mniej inne bardziej natomiast co do tego nie mamy większych uwag ponieważ każdemu z nas na wycieczce (grupa 36 osób) zależało na innych miejscach i atrakcjach. Niestety najwięcej do życzenia pozostawała usługa świadczona przez pilota p. Oktawię Luźny. Zanim ktoś zdecyduje się na ten wyjazd niech w pierwszej kolejności sprawdzi opinie o pilocie. Niestety Pani Oktawia zapomniała o najważniejszym aspekcie tzn. że jest przewodnikiem grupy 36 osób i nie jest na indywidualnych wakacjach, a niestety tak właśnie się zachowywała. Pani Oktawia wykazywała się brakiem profesjonalizmu na każdym kroku.Nie wykazywała zaangażowania oraz nie starała się aby grupa bezstresowo korzystała z urlopu. Była nieuprzejma i opryskliwa. Nie wykazywała chęci pomocy oraz współpracy. Nie odpowiadała na pytania, kiedy chciałam znać np. plan dnia jutrzejszego (dla Pani Oktawii było to coś nieosiągalnego). W miejscach w których mogła zarobić (tj. fabryka pereł oraz jedwabie) mieliśmy nielimitowany czas (wychodziło po ponad 2h) natomiast na miejsca w stylu Bund w Szanghaju mieliśmy zaledwie 30 min(!) Podnosiła głos w nieuzasadnionych momentach, wprowadzała ludzi w błąd oraz wywoływała nerwową atmosferę (tak było m.in w przypadku zaplanowanej podróży nocnym pociągiem). Pani Oktawia nie postarała się aby cała grupa była w jednym wagonie, nie pozwalała na zmianę miejsc (bo to podobno było karalne co było absolutnie niezgodne z prawdą jak się później dowiedzieliśmy od przewodnika lokalnego). Nie postarała się nawet o zamianę miejsc sypialnych (zwłaszcza dla osób starszych. Panie w wieku 77 lat musiały spać na górnych piętrach, które były problematyczne nawet dla młodzieży). Nie pomogła nam w przedłużeniu doby hotelowej. Hotele 4* niestety nie dysponują personelem, który mówi po angielsku więc przedłużenie doby zajęło nam 2h, gdzie tłumaczem był przewodnik grupy rosyjskiej(!). Podczas deszczu nie chciało jej się zamówić melexa, który mógłby nas zawieść do autokaru (wycieczka chciała się na niego nawet złożyć z prywatnych pieniędzy). Nie reagowała na nasze prośby związane np. ze zmianą menu. Przez 10 dni jedliśmy prawie stały zestaw. W momencie kiedy grupa zaczęła wyrażać swoje niezadowolenie następnego dnia dostaliśmy tak ostry zestaw dań, że nikt nie był w stanie tego zjeść (przypadek?) Nikt z grupy nie znał nr pokoju w którym przebywała Pani Oktawia, a nr telefonu, który podała przez pierwsze kilka dni był nieprawidłowy (!). Nie trzeba chyba tłumaczyć jak mogłoby się to skończyć w sytuacji kryzysowej. Nie wezwała lekarza do chorej osoby, kiedy była taka potrzeba stwierdzając, że\" i tak się z nimi nie dogada\" W wielu momentach nie dało jej się słuchać - mówiła bardzo nieskładnie i niegramatycznie. Nie posiadała własnej wiedzy na temat wielu miejsc.Jedynym jej zadaniem było wyłącznie tłumaczenie przewodnika lokalnego. Wyjechała z Szanghaju jako pierwsza tj. około 6 rano, ostanie 9 osób wylatywało kilka minut po północy. Nie zostawiła nam żadnego kontaktu do ambasady, przewodnika lokalnego, szpitala itp. w przypadku sytuacji kryzysowej byliśmy zdani wyłącznie na siebie. Podobno podczas pobytu p.Robert i p.Maciej z Warszawy byli weryfikatorami jej pracy, nie wiemy czy to była prawda, ale mam nadzieję, że wystawili jej sprawiedliwą i obiektywną ocenę pomimo, że Pani Oktawia próbowała ich zabawiać jak tylko najlepiej potrafiła. Jest to zaledwie kilka z przewinień Pani Oktawii. Mam nadzieję, że wyciągnęli Państwo odpowiednie wnioski z przedstawionych powyżej faktów. Reasumując wycieczka bardzo ciekawa, ale niestety jakość obsługi sprawia, że stracili Państwo kilku klientów biura Ecco Travel.
Bogaty program. Zwiedzanie najbardziej znanych miejsc.
Brak profesjonalizmu pilota.
: Spędziliśmy miłe 2 tyg na objazdówce Cesarskie Chiny . Okres nieco zimny zwłaszcza w Pekinie , temp . lekko poniżej zera , pozostałe miejsca już z dodatnimi temperaturami. Podstawowa zaleta wyjazdu w tym terminie (luty), jest znacznie mniejsza liczba tubylców , która i tak jest porażająca . Pozwala to bardziej przezywać odwiedzane miejsca , a nie walczyć o przedarcie się przez tłum. Z strony Ecco wycieczka przygotowana perfekcyjnie na co znaczący wpływ miała nasza pilotka p. Małgorzata Siłacz doskonale radząca sobie z niektórymi mniej rozgarniętymi pilotami chińskimi. Zwłaszcza iż Chińczycy w minimalnym stopniu znają angielski. Potrafiła tak ustalić plan zwiedzania aby był dla nas najwygodniejszy i pozwalający zobaczyć w najlepszych warunkach jak najwięcej. Najwyższe uznanie jest to już drugi pilot z ecco na którym sie nie zawiedliśmy. Wyżywienie w Chinach nieco specyficzne ale zawsze znajdzie się coś dla siebie .Hotele na wysokim poziomie , zasługują na swoje gwiazdki.
mozliwosc zwiedzenia i wyrobienia opini o duzej czesci chin , tej najbardziej charakterystycznej dla dawnych i obecnych.
Wyjazd udany. Sporo zobaczyliśmy a wspomnienia zostaną w naszej pamięci. Dzięki Pani Małgosi czuliśmy się bezpiecznie, Pani natychmiast reagowała jeśli pojawiały się jakiekolwiek problemy np. z naszym bagażem przy wylocie z Polski.Nie przytłaczała nas zbędnymi informacjami bo program i tak był bogaty. Niektóre punkty z programu usunęłabym na korzyść zabytków w Pekinie czy ciekawszych miejsc w Szanghaju niż takie sobie muzeum szanghajskie czy miasto Wuxi i zawsze przy układaniu programu trzeba brać jednak pod uwagę w jakiej porze jest organizowany wyjazd. Hotele dobrej jakości no może poza tym jednym w którym wystarczyłoby posprzątać i przewietrzyć. Ogólnie jesteśmy z mężem bardzo zadowoleni, dobra pora, super ludzie z grupy.Polecam Pozdrawiam
dobra organizacja, świetny pilot pani Małgosia Siłacz,sporo można zobaczyć nie dostając zadyszki a w tym terminie w wielu miejscach bez kolejek co zapewne jest zaletą
układając program więcej czasu na np.Pekin Szanghaj a nie koniecznie Wuxi i Mauzoleum Sun Jat-sena i nocleg w dość obskurnym hotelu
Program imprezy był dobrze przygotowany choć dobrze by było zrobić dodatkowy fakultet - przejazd kolejką magnetyczną . Rewelacyjną imprezą fakultatywną był balet na wodzie - Impression of West Lake. Pilotka nie przygotowana do obsługi wycieczki , nie informowała nas gdzie jedziemy, jaki program na dany dzień - zero informacji w autokarze Pani Oktawia zaserwowała nam oszałamiający czas na zwiedzanie Muzeum Szanghajskiego - 4 piętra, 120 tys eksponatów = 1 godzina !!!!! Poza tym niesnaski z kierowcą i pilotem chińskim spowodowały , że w Hangzhou zrobiliśmy 10 km na nogach by wziąć udział w rejsie po Jeziorze Zachodnim - część osób rzetelnie oceniając swoje możliwości musiała zrezygnować z tego punktu programu i kilka godzin czekała w autokarze. Nie zabezpieczono nam przejazdu komunikacją miejską . To w drodze powrotnej / kiedy byliśmy bardzo zmęczeni/ doprowadziło do awantury między uczestnikami a pilotem chińskim i oczywiście p. Oktawią, która w tej sytuacji nie wiedziała co ma zrobić. Program jaki zaserwowała nam p. Oktawia był na tyle nie przemyślany, że w ostatnim dniu pobytu w Szanghaju mieliśmy czas wolny do godz. 21,oo. Czy nie lepiej było w tym dniu zrobić zwiedzanie Muzeum Szanghajskiego lub jakąś imprezę fakultatywną - myślę, że tak. Ponieważ ostatnią noc spędzaliśmy w hotelu znacznie oddalonym od centrum nie mieliśmy co ze sobą zrobić więc pałętaliśmy się od herbaciarni, kawiarni do restauracji. Cały dzień bezsensownie stracony. Nigdy więcej podróży z p. OKTAWIĄ. Trudno ocenić wycieczkę - jakość do ceny - ponieważ p. Oktawia sprawiła, że nasza grupa /6 osób/ była mocno zawiedziona realizacją imprezy. Sam program jest dobry i godny polecenia ale z innym pilotem bo Ecco ma wielu świetnych pilotów z którymi ta impreza byłaby na medal. Ja jestem pracownikiem biura podróży i z Ecco Holiday i Travel podróżowałam wielokrotnie i tylko przez pilota jestem z tej imprezy niezadowolona.
dobry program - warunek , by był dobrze zrealizowany
pilotka OKTAWIA - beznadziejna