Długie, złociste plaże z ciepłą, krystalicznie czystą wodą
Spokojna atmosfera i brak masowej turystyki
Malownicze krajobrazy z wulkanicznymi formacjami i trasami trekkingowymi
Hotel znajduje się na wyspie Porto Santo. Posiada bezpośredni dostęp do piaszczystej plaży. W centrum hotelu wieża na szycie której znajduje się bar i piękny widok na ocean.
Ogólnie fajny pobyt i na pewno wrócimy na Santo Porto, jednak: Otrzymaliśmy pokój niezgodny z zamówieniem, bez balkonu i od strony parkingu, co przy pobycie 2 tygodniowym wyglądało na kpinę i lekceważenie ze strony personelu recepcji. Dopiero moja stanowcza interwencja a także zaangażowanie rezydentki p. Beaty (ukłony za pomoc!) spowodowała zmianę na właściwy pokój następnego dnia. Niemniej jednak jeden dzień stracony i niepotrzebne zdenerwowanie. Noclegi (pierwszy i ostatni)na Maderze w hotelu Dom Pedro Garajau to jakieś nieporozumienie przy zakupie oferty 4 gwiazdkowej - umieszczono nas w najstarszym, najgorszym budynku, brudne łazienki, ręczniki dziwnie szaro-bure i smród stęchlizny - pewnie gdyby były zbiorówki w piwnicach to byśmy tam trafili bo to TYLKO na jedną noc jak stwierdziła pani w recepcji. Sądzę, że organizatorzy powinni wziąć to pod uwagę albo utracą klientów tzw. wyższego segmentu.
Blisko plaży i centrum miejscowości
Bardzo fajny hotel z wyśmienitą kuchnią. Z restauracji mamy cudowny widok na ocean tak więc śniadania czy kolacje mają coś z romantyzmu... Plaża jest ekstra a ponieważ Porto Santo nie jest obłożone turystami stąd na plaży mnóstwo miejsca. Basen z dość zimną wodą ale pewnie niektórym to pasuje. Bardzo duży taras z leżakami do opalania się. Okolica dość cicha a do centrum miasteczka bardzo blisko. Samo miasteczko bardzo czyste. Urocze miejsce na ciche i spokojne wakacje. Polecam. PS. W hotelu tym Itaka oferuje AI ale na miejscu okazało się że alkohol i kanapki w ramach AI dostępne są tylko w godz 16:30-17:30 i po godz 21:00. Jeżeli tego nie poprawią to nikt tam nie pojedzie za 3000zł za FB. Aha: do obiadów i kolacji w cenie jest wino/piwo