Three Corners Equinox Beach

Hotel z piękną plażą, idealnie nadaje się do uprawiania sportów wodnych. Dodatkowo z większości części wspólnych hotelu roztacza się widok na morze. Niektóre części hotelu wymagają odświeżenia, ale budują się już nowe budynki.

To już ósmy mój pobyt w tym hotelu ale od razu uprzedzam, że to nie jest miejsce, które wszystkim będzie odpowiadało. Najpierw jednak kilka informacji, których ja zawsze szukam w opiniach: 1. Do hotelu należy piaszczysta plaża z łagodnym (bez kamieni i raf) wejściem do morza. Osoby nie umiejące pływać czy dzieci mogą godzinami przebywać w morzu na dowolnej głębokości od kostek mając cały czas piaszczyste dno pod stopami. 2. Na plaży i przy basenie zawsze są wolne leżaki 3. Internet hotelowy słaby i nie we wszystkich pokojach. Najlepiej na lotnisku po przylocie kupić za ok 20USD kartę Vodafone. 4. Dla snurkujących i nurkujących rafy dostępne z brzegu jak i pomostu. 5. Drinki i napoje w barach serwowane są dosyć szybko 6. Skład obsługi od lat ten sam. Miły, życzliwy zachowujący właściwy dystans do gości i bez nachalności w kwestii napiwków 7. Zdecydowanie mniej niż dawniej gości z zachodniej Europy. Obecnie głownie Czesi , Polacy i Niemcy i znaczną już część bo około 2/3 stanowili teraz Egipcjanie, których kilka lat temu nie było w ogóle. 8. Z roku na rok z menu wycofywane są co droższe dania niemniej na obiad i kolację serwowane są zawsze po 2 smaczne zupy i przynajmniej 5 dań głównych z wołowiny, kurczaka i ryby. Dawniej szefami kuchni byli Europejczycy i hotel kontynuuje przyprawianie dań stylu europejskim. Większość osób podkreśla, ze jedzenie jest smaczne i jest go dużo do wyboru. Nigdy nie spotkałem się z tym, żeby jakiegoś dania zabrakło. Nie ma kolejek do jedzenia poza omletem lub jajecznicą na śniadanie. 9. Piwo, cola,sprite, fanta z butelek i dystrybutorów serwowane w szklanych naczyniach z wyjątkiem baru w basenie gdzie czasami są plastikowe kubki. Kawa Nescafe w różnych wariantach z automatów. Pitna ale niezbyt wybitna więc ja zawsze zabieram ze sobą paczkę kawy bo w pokoju jest czajnik. 10. Hotel ma luźną atmosferę. Na posiłki można przychodzić w szortach, T-sirt i klapkach ale oczywiście nie w stroju kąpielowym. Posiłki serwowane zawsze na świeżych obrusach. Kelnerzy nakrywają stoły, szybko sprzątają i donoszą napoje jeżeli ktoś poprosi. 11. Ręczniki plażowe wydawane codziennie świeże. 12. Hotel ma już swoje lata i w pokojach występują różne problemy związane z eksploatacją typu ciężko przesuwne drzwi szafy czy balkonu. Niemniej pokoje są sprzątane i ręczniki wymieniane codziennie. Codziennie również dostarczana jest do pokoju butelka 1,5 l pitnej wody na osobę. Okna mają zasłony zaciemniające a klimatyzacja działa dobrze. W pokojach jest czajnik, lodówka, sejf, suszarka i telewizor (bez polskiej TV). Ja zawsze zabieram ze sobą przedłużacz i rozgałęziacz do prądu bo mało gniazdek. KTO BĘDZIE ZAWIEDZIONY TYM HOTELEM? Hotel ma wysokie noty ale jeżeli ktoś poszukuje na wakacjach nocnego życia, dyskotek, zjeżdżalni basenowych, urozmaiconych animacji i rozrywek to nie tutaj. Goście to głównie osoby starsze, rodziny z małymi dziećmi i obecnie sporo Egipcjan z rodzinami.

Byłem 3 lata temu w Three Corners Fayrouz Plaza. W tym roku ze względu na koszty zdecydowałem się na 4 a nie 5 gwiazdek. Wybranie szyldu Three Corners bardzo się sprawdziło. Obsługa bardzo pomocna i miła, Jedzenie smaczne i różnorodne, Drinki - dobry alkohol i różnorodne konfiguracje Najważniejsze elementy do plaża z rafą - wyśmienita, piaszczysta, szeroka w molo idącym wgłąb morza. Basen - rzadko spotykany głęboki 3,75m oraz co ciekawe bar z obsługą bezpośrednio z wody.

Opis dotyczy pobytu w hotelu Three Corners Equinox od 20 lipca do 3 sierpnia. Biuro podróży Coral Travel, linia lotnicza Enter Air. W najkrótszej wersji w skali od 2 do 5, hotel 4, jedzenie 5, rafa 5. Hotel ma już swoje lata i jeżeli ktoś oczekuje, żeby wszystko lśniło nowością to będzie mocno zawiedziony. Dość mała jest łazienka, w której jest wanna a nie prysznic a klimatyzacja jest dość głośna. Jedzenie oceniam na bardzo dobre bo było wszystko w dużych ilościach i nie sposób było spróbować wszystkiego nawet przez dwa tygodnie. Najbardziej powtarzalne były śniadania, ale tak jest zawsze, natomiast obiady a już zwłaszcza kolacje były każdego dnia tygodnia tematyczne i oprócz powtarzających się dań było coś nowego. Gdyby nie rafa koralowa pewnie nie wybrałbym tego hotelu, ale to ze względu na nią spędziłem tu dwa tygodnie i wcale tego nie żałuję. Wielki plus to możliwość pływania w obie strony rafy a dodatkowo jeszcze wokół wyspy koralowej. Mało który hotel ma takie możliwości. Najlepszy kierunek to pływanie w lewo w stronę zatoki Abu Dabbab, przy której jest hotel Malikia a trochę dalej Hilton. Do pomostu hotelu Malikia dopływałem w dokładnie godzinę, a po 35 dalszych minutach byłem na brzegu zatoki. Jeżeli dla kogoś wodą to za daleko to warto przejść się na piechotę wzdłuż morza do hotelu Malikia i dalej do zatoki Abu Dabbab, bo dzieje się tam dużo więcej niż na plaży Three Corners Equinox. Można tam dojść po 15-20 minutach. Płynąc w prawo można dopłynąć do pomostu hotelu Sataya, to zajmuje około 45 minut, tylko trzeba pamiętać, że wraca się wtedy pod prąd. A trzecia możliwość to opłynięcie wyspy, to można zrobić idąc od plaży lub schodząc z pomostu. Każda trasa jest ciekawa i przy każdej można zobaczyć żółwia lub nawet żółwie, bo raz zdarzyło mi się zobaczyć je trzy blisko siebie. Nie było dnia bym nie spotkał chociaż raz żółwia, rekord to sześć spotkań z żółwiami jednego dnia. A w ostatni dzień pobytu kiedy wypłynąłem tylko na pół godziny też mi się jeden trafił. Najczęściej było to przy rafie w kierunku do hotelu Malikia. Oprócz żółwi kilka razy widziałem murenę, raz orlenia, bywały skrzydlice i rogatnice tytana, których było tu dość dużo. Raz na płytkiej wodzie spotkałem też wyjątkowo dużą Barracudę z młodymi, które krążyły wokół niej. Mniejsze Barracudy spotykałem też przy rafie. Wielki plus tego hotelu to brak ratowników, którzy by zakazywali dalszego pływania. Tu do morza wchodzi się głównie od plaży, mało komu chce się iść daleko na pomost, a to powoduje, że nie sposób narzucić tu rygorów dotyczących dalszego pływania. Drugi plus to gdy jednego dnia była większa fala, według prognozy 1,2 metra i na sąsiednich pomostach hoteli Sataya i Malikia powiewały czerwone flagi zakazujące wchodzenia do morza, przy hotelu Three Corners Equinox każdy mógł pływać do woli gdzie chciał. Z innych rzeczy. Hotel ma dwa baseny, które nie pozwalają wielkością ale jeden jest wyjątkowo głęboki, a właściwie jedna z jego części, bo ma 375 cm głębokości, co jest rzadko spotykane w hotelowych basenach. Jeden basen jest dla lubiących spokój, bez muzyki i drinków, w którym jest zazwyczaj tylko kilka osób i jest drugi basen, centralny, w którym jest bar wodny i tu praktycznie zawsze gra muzyka. Leżaki przy tym basenie są zazwyczaj w stu procentach zajęte, przy mniejszym basenie raczej nie, tak samo przy plaży, tu nawet idąc o 10 lub 11 godzinie można poszukać wolne leżaki. Przy plaży jest restauracja dla tych, którzy nie chcą iść do głównej restauracji, choć tu wybór jest znikomy w porównaniu do tej głównej. Przez prawie cały dzień są dostępne lody, które samemu się serwuje. O 20.30 są zabawy dla dzieci a o 21.30 rozpoczynały się atrakcje dla dorosłych, najciekawsze są w czwartki (między innymi taniec brzucha i pokaż derwisza) oraz w piątki ( pokaz ognia). Po tych atrakcjach można potańczyć. O animacjach w ciągu dnia nie wypowiadam się, bo w nich nigdy nie uczestniczyłem. O konkretnych ludziach też nie piszę bo oni często się zmieniają i w ich miejsce pojawiają się nowe twarze, tak było z animatorami czy kelnerami. Główne narodowości hotelu, sądząc po słyszanych językach to Czesi i Polscy, w tej właśnie kolejności.

Byłem w terminie 21-28 lipca 2024, termin dla ludzi kochających gorąco. Temperatura w granicach 38-41 stopni w dzień, noc 31-32 stopnie. Hotel oceniam pozytywnie codziennie sprzątany, wymieniane ręczniki, pokój wyposażony w wolnostojącą lodówkę, klimatyzacja trochę głośna ale działająca bez zarzutów. Jedzenie dobre, każdy znajdzie coś dla siebie (były krewetki, kalmary, ryby grilowane, smażone, pieczone, nawet sushi się trafiło). W odległości około 20 minut pieszo od hotelu znajduje się zatoka w której pływają żółwie. Wystarczą płetwy maska, rurka i można je poobserwować. Przy odrobinie szczeniacza można też podobno przy hotelu zobaczyć krowy morskie (niestety mi się nie udało, ale z żółwiami pływałem). Hotel dla ludzi szukających spokoju ciszy i czerpiących zabawę z nurkowania, snurkowania. Plaża przy hotelu pusta (brak tłumów), przy basenie tez nie było problemu z znalezieniem wolnego leżaka, praktycznie o każdej porze dnia coś się wolnego znalazło. Jak na warunki Egipskie 4 gwiazdki zasłużone.

Nazwa  Three Corners Equinox Beach
Miejsce  Egipt / Marsa El Alam
Udogodnienia  basen odkryty, na terenie hotelu instytut SPA, na terenie sauna, udogodnienia dla rodzin z dziećmi, dostęp do internetu, fitness

Położony przy szerokiej, piaszczystej plaży z łagodnym zejściem do morza.

Dogodna lokalizacja - jedynie 25 km od lotniska w Marsa Alam.

Bogaty program animacyjny w ciągu dnia oraz wieczorem.

Z myślą o najmłodszych: brodzik, plac zabaw, miniklub.

Wyświetlono 78 wyników Po wybraniu filtrów zobaczysz średnią ocenę dla przefiltrowanych opinii
Wiktoria

Zweryfikowana opinia pracownika

Michal

Zalety

Dostęp do morza, basen

Wady

wanna w łazience nie każdemu musi odpowiadać

Janusz

Zalety

Piękna i rozległa rafa koralowa, łatwość spotkania żółwia, możliwość pływania w obie strony wzdłuż rafy koralowej a także wokół wyspy koralowej. Brak ratowników a więc możliwość swobodnego i dowolnego pływania bez żadnych ograniczeń.

Wady

Hotel ma już swoje lata i jakiś luksusów tutaj się nie znajdzie.

Zalety

Hotel położony bezpośrednio przy morzu. Bardzo ładna rafa można trafić na krowy morskie, i żółwie. Nie ma tłumów, puste plaże. Obsługa bardzo sympatyczna i pomocna. Głęboki jeden z basenów 3,75m, można popływać bez towarzystwa małych dzieci:)

Wady

Brak mola bezpośrednio przy hotelu do rafy (trzeba kawałek przejść plażą)

Magdalena

Hotel bardzo kameralny. Jeżeli ktoś szuka nowoczesnego hotelu i imprezowania to niestety nie ten hotel. Nam szczególnie przypadł do gustu. Gości niewiele. Fajna odprężająca muzyka przy basenach. Bliskość morza zapewnia wiaterek, który pozwala przetrwać bardzo wysokie temperatury. Przepiękne widoki na morze i ogród. Obsługa bardzo pomocna i przesympatyczna. Taka trochę rodzinna atmosfera. Codzienne wieczorne animacje dla dzieci i dorosłych bardzo urozmaicone. Jedzenie na śniadania są standardem ale obiady i kolacje poza standardowymi daniami są zawsze czymś uzupełnione. Dania z grilla codziennie wieczorem coś innego. Przepyszne zupy. Duży wybór słodkości. Zapewne wrócimy tu jeszcze ale już w innym terminie.

Zalety

Kameralna atmosfera

Wady

Brak klimatyzacji w lobby przez cały dzień.

Jakub

Położenie 35 minut od lotniska (zakładając, że niewielu turystów rozwożonych jest naszym autokarem do innych hoteli) to ogromny atut. Już od progu wita nas personel ze szczerym uśmiechem na twarzy w pełni gotowy do przeprowadzenia przez procedurę zakwaterowania i zaprowadzenia do pokoju. W temacie pokoju opowiedzieć mogę tylko o tym który zajęliśmy wraz z 16 letnią córką , czyli nr 1223 na piętrze w jednym z budynków poza budynkiem głównym z widokiem na morze.Przestronny z dużą szafą ,łazienka z wanna z możliwością wzięcia prysznica ogromnym lustrem w stonowanej kolorystyce.Klima wydajna ale głośna ,dawała radę naprawdę ogromnemu skwarowi, który panował w trakcie naszego pobytu. Pytacie o WIFI no cóż o tym luksusie w tym pokoju można zapomnieć, ale z moich informacji wynika że jest to bolączka całego Egiptu. Słabe ale umożliwiające korzystanie z komunikatora internetowego i przejrzenie newsów na googlu czy maila w lobby i ogólnodostępnych częściach hotelu. Na plaży również .Bar „w basenie”, bar w lobby, panoram i bar koło plaży na dostatecznym poziomie jakość podawanych napojów rekompensuje przemiła obsługa Panowie ci to ekipa przyjaznych uśmiechniętych ludków skorych do żartów dająca aby każdy dostał to co sobie zażyczył i jak najszybciej. Restauracja i podawane posiłki wyśmienite. Z usług a’la carte nie skorzystałem więc nie mogę nic powiedzieć. Reasumując jest to dobry, kameralny hotel bez fajerwerków ,parków wodnych i innych wynalazków, lecz o wystarczającej powierzchni takiej aby nikt nikogo nie szturchał i nie wchodził na głowę ,oferuje to czego turysta który nie jedzie po „ złote klamki” ma dostać. Mnie spasował w 100% i ja go z pełną odpowiedzialnością polecam na podstawie swoich doświadczeń. Sorry nie napisałem o 2 bardzo istotnych sprawach : po pierwsze codziennie sprzątane :pokoje lobby okolica basenu i całe obejście po drugie leżaków przy basenie jak i na plaży delikatnie mówiąc tyle ile potrzeba

Zalety

Wyśmienita obsługa czystość wspaniała kuchnia rafa koralowa basen

Wady

Słabe WiFi

Dorota

Hotel i jego otoczenie czyste, zadbane, sporo zieleni i kwiatów, ładna plaża, cudowna rafa przy hotelu i bliskość zatoki Abu Dabbab. Sympatyczna nienarzucająca się obsługa hotelu. Smaczne, różnorodne jedzenie i całkiem dobre lokalne alkohole. Obecny remont praktycznie nie zauważalny.

Zalety

Dostępność rafy przy hotelu i bliskość zatoki Abu Dabbab - dojście plażą spacerkiem. Brak aquaparku co powoduje, że jest to świetne miejsce do odpoczynku. Nie ma hałasu i tłumów.

Wady

Nie zauważyłam.

Rafał

Pobyt - Kwiecień 2024

Czysto codziennie sprzątanie,cisza,smaczne jedzenie non stop od rana do nocy , różnego rodzaju drinki ,personel super uśmiechnięty,pomocny

Zalety

Rafa na wyciągnięcie ręki i to niebyłe jaka,centrum nurkowe

Wady

Raczej niema chyba że ktoś na siłę będzie szukał.

Hanna

Pobyt - Luty 2024

Spełnia oczekiwania personel pomocny jedzenie różnorodne pokoje sprzątane codziennie bliskość rafy koralowej

Zalety

Położenie jedzenie

Renata

Pobyt - Styczeń 2024

Hotel bardzo fajny, położony tuż nad morzem, otoczony ładnym ogrodem. Pokoje przeciętne ale czyściutko. Ładna plaża, dużo leżaków i parasoli, bardzo miła obsługa.

Zalety

Bardzo przyjazna, miła atmosfera. Wszyscy pracownicy: szef Adam, animatorzy, wszyscy barmani, kelnerzy, kucharze, sprzątający pokoje, obsługujący leżaki i ręczniki, są bardzo, bardzo serdeczni i uprzejmi. Jako goście czuliśmy się w hotelu bardzo dobrze, zadbani i zaopiekowani, otoczeni bardzo życzliwymi ludźmi.

Wady

Naprawdę trudno znaleźć jakieś minusy w hotelu. W mojej ocenie jedyną rzeczą do której mogłabym się doczepić, to brak polskojęzycznego animatora oraz dość słaby wieczorny program animacyjny.

Adi i Magda

Pobyt - Styczeń 2024

Spędziliśmy w tym hotelu 8 bardzo udanych dni. Sam hotel wymaga już lekkiego odświeżenia, ale jest bardzo czysty. Teren hotelu to mnostwo pięknej zieleni. Dosłownie wszędzie można zrobić cudowne zdjęcia z wakacji. Pokoje są dobrze wyposażone np. Suszarka, zestaw do przygotowania herbaty itp. Hotel posiada dwa baseny. Z racji małej ilości turystów tylko mały basen był podgrzewany. Plaża piaszczysta blisko hotelu. Bardzo duża ilość leżaków i parasoli. Ręczniki plażowe można wymieniać codziennie. Na dużą pochwale zasługuje Ahmed pracujący przy wydawaniu ręczników. Mówi bardzo dobrze po angielsku, jest bardzo skromny, pomocny oraz posiada duza wiedzę na temat choćby rafy przy hotelu czy samego Egiptu. Chętnie dzieli się tymi informacji nie chcąc nic wzamian. Bardziej miłego i bezinteresownego człowieka z obsługi w hotelu nie spotkaliśmy jeżdżąc od wielu lat. Przy plaży bar z dobrymi przekąskami i lodami. Natomiast jeśli chodzi o jedzenie jest ono świeże na bieżąco uzupełnianie. Obrusy oraz sztucce za na bieżąco zmieniane i dokładane. Menagerowie bardzo pilnują porządku na jadalni. Wybor jedzenia nie jest za duży, ale wszystko jest smaczne każdy znajdzie coś dla siebie. Napoje typu cola, fanta w oryginalnych butelkach. Bardzo dobra kawa z automatu. Hotel jest hotelem raczej nie dla dzieci. Głównie zamieszkany przez turystów niemieckich. Średnia wieku to 50 plus. Bardzo miły i zabawny zespół animacyjny pod wodzą Jamajki w szczegolnosci zawsze uśmiechnięty Ninja. Pierwszy raz byliśmy tak zadowoleni z hotelu, obsługi i atmosfery tam panujacej, że prawdopodobnie tam wrócimy. Inne hotele mogłyby brać z niego przykład.

Zalety

- cudowna rafa koralowa - obsługa nie domagajaca się napiwków, bardzo pomocna - zadbany, czysty i bardzo zielony hotel - główny menager bardzo dbajacy o komfort gosci i pilnujący personelu - swietna ekipa animatorów pod wodzą Jamajki - smaczne jedzenie

Wady

- hotel wymaga już odświeżenia

Moni

Pobyt - Styczeń 2024

Joker Na wysokim poziomie, ale nie na najwyższym. Bardzo sympatyczna obsługa, pyszne jedzenie. Można na max odpocząć

Zalety

Mniej animacji w okresie zimowym. Spokojna atmosfera ale przemyła obsluga

Wady

Bardzo słaby internet

Renata

Pobyt - Styczeń 2024

Hotel bardzo ładny, położony tuż nad morzem, otoczony pięknym ogrodem. Pokoje nie są ekskluzywne ale jest czysto i przyjemnie. Bardzo ładna plaża, nie ma problemu z leżakami, zawsze są dostępne. Obsługa wszędzie rewelacyjna. Na najwyższym poziomie. Jedzenie smaczne, każdy coś dla siebie może wybrać. W naszej opinii hotel w pełni zasługuje na swoje gwiazdki.

Zalety

Położenie z dostępem do pięknej rafy koralowej i żółwi. Obsługa hotelowa bardzo, bardzo miła. Wszyscy: kelnerzy, barmani, animatorzy, obsługa na plaży uśmiechnięci, serdeczni, życzliwi. Tworzą fantastyczną, rodzinną atmosferę.

Wady

Nie znalazłam niczego co mogłoby mi się nie podobać.

Michal

Rewelacyjna sympatyczna obsługa. Brakowało troche przekąsek dla dzieci miedzy posilkami

Zalety

Położony na dużym obszarze, rafa z rybkami przy samej plazy

Wady

Widać lekkie zużycie hotelu chociaż remontowany na bieżąco tez widać ze jest

xyz

Pobyt - Lipiec 2023

Hotel OK. Typowy Egipski standard. Wyróżnia go miła atmosfera tworzona przez personel.

Zalety

Miła obsługa, kameralna atmosfera, świetna rafa, dobre jedzenie, blisko do Luksoru

Wady

poza hotelem pustynia. Pokoje wyglądają na mocno wyeksploatowane ale wszystko dziala

Pobyt - Lipiec 2023

Pokój sprzątany codziennie,ręczniki wymieniane,duży ogród,fajni, otwarci animatorzy.

Zalety

Wolne leżaki,na plaży i przy basenie,duża przestrzeń hotelu,przy samej plaży

Ida

Pobyt - Lipiec 2023

To nasz drugi raz w Three corners equinox i jesteśmy bardzo zadowoleni.

Zalety

Piękna rafa przy brzegu. Żółwie, krowy morskie, wspaniałe ryby w zasięgu ręki. Przemiła obsługa hotelu, zróżnicowane jedzenie, ciekawe animacje.

Ida

Pobyt - Lipiec 2023

Hotel dość kameralny jak na Egipt, co nam bardzo odpowiadało. Pokoje naprawdę ok, codziennie sprzątane, wymieniane ręczniki itd. Przemiła obsługa! Genialni ludzie. Jedzenie ok, ale po dwóch tygodniach można mieć dosyć. Najważniejsza dla nas była rafa koralowa i tu jest coś wspaniałego. Wejście z plaży i pomostu, piękna i łatwo dostepna. Obok hotelu jest też centrum nurkowe na wysokim poziomie. Byliśmy już drugi raz w tym samym hotelu i wiemy, że pojedziemy kolejny.

MM

Pobyt - Luty 2023

Sympatycznie, starająca się obsługa. Zgodne z opisem.

Zalety

Starania o czystość i zadbana zieleń

Wady

Podniszczone meble

Three Corners Equinox Beach