Bliskość wyjątkowo urokliwej plaży Kiwengwa Beach z miękkim, białym piaskiem, łagodnie schodzącej do morza.
Oryginalna architektura domków w stylu suahili, położonych na terenie pięknego tropikalnego ogrodu.
Doskonały poziom hotelowej kuchni specjalizującej się w daniach afrykańskich.
Rajskie plaże z białym piaskiem i palmami kokosowymi
Hotel słaby. Brudno. Łazienki brzydkie. Najgorsze są pokoje. Z sufitów sypią się na łóżko odchody termintów,które całą noc zjadają belki. Jedzenie przeciętne,zawsze to samo. Mały wybór. Na jadalni również termity ciągle pracują, I wszystko jest w jedzeniu. Nie ma spokoju na plaży przez lokalsów! Ciągle namawiają! Rezydent najgorszy jakiegokolwiek spotkaliśmy. Pięknie,ładnie ,by tylko wcisnąć wycieczkę a jeśli już do czegoś dojdzie umywa ręcę. To miały być najpiękniejsze wakacje lecz okazały się koszmarem. Lokals ,który wiózł nas do hotelu spowodował wypadek! Cud że żyjemy! Nikt się nami nie zainteresował ! Rezydent olał całą sytuację. Przestrzegam przed tym hotelem i biurem Itaka. Z całego serca odradzam ,za takie pieniądze na pewno są lepsze hotele. Nie wiem skąd tyle dobrych ,pewnie kupione.
Plaża.
Pokoje,jedzenie . Rezydent !
Hotel bardzo nam się podobał. Bardzo ładnie utrzymane ogrody, obsługa zawsze pomocna. Czysto.
Genialna kuchnia. Zróżnicowane posiłki ale przede wszystkim pyszne.
Szwankowała klimatyzacja Czasem w pokoju było jeszcze cieplej niż na zewnątrz
Hotel Sultan Sands Island Resort zasługuje na swoje cztery gwiazdki - nie mniej, nie więcej. Jako, że wyjazd odbywał się bez dzieci wybraliśmy część dla dorosłych - Baobab Village Adults Only Club. Wydzielona część dla dorosłych pozwalała nam na spokojne warunki snu oraz odpoczynek w mało obleganych basenach, bez niepotrzebnej publiczności wokół. Minusem tego wyboru był obniżony standard pokoi - bardzo małe, bez szafy na ubrania, a nawet komody - pozostaje trzymanie odzieży w walizkach oraz rozwieszanie jej w każdym możliwym miejscu, w tym na pałąku, który został zamocowany w rogu pomieszczenia. Drzwi tarasowe były bardzo nieszczelne, otwierały się, jeżeli nie były zamknięte na klucz. W suficie w niektórych miejscach wystawało zbrojenie, a przez szczeliny do środka dostawały się jaszczurki - niegroźne, jednak nie jest to nic przyjemnego, gdy budzisz się z takim stworzeniem nad głową. Niefortunnie trafiliśmy również na pokój, w którym łóżko bardzo skrzypiało (wysiedziane, drewniane), tak więc każdy obrót na drugi bok gwarantował, że sąsiedzi o tym wiedzieli. O innych aktywnościach łóżkowych trzeba było zapomnieć. Nie licząc małych gaf w formie zabranie zużytych ręczników i nie wymienienia ich od razu na czyste nie można narzekać na room service. Pokój sprzątany codziennie w godzinach przedpołudniowych, a następnie w późnych (zbyt późnych, bo ok. 22) godzinach wieczornych Pani sprzątaczka przychodziła psikać środkiem owadobójczym oraz rozkładać moskitierę chroniącą łóżko przed komarami. Komarów w sierpniu było bardzo mało, nie wiem jak to wygląda w innych miesiącach. Prawdę mówiąc nikt nie weryfikował części hotelu, do której się przynależy, więc ze wspomnianych basenów korzystać mógł każdy gość hotelowy, więc rozważyłbym poświęcenie ciszy na rzecz większego standardu pokoju w głównej części hotelowej, gdzie od 23 również panował spokój. Animacje miały miejsce codziennie od 21 do 23 - głównie muzyka na żywo, przedstawienia taneczne oraz raz akrobatyczne. Nie powala, ale lepszy rydz niż nic. Tutaj warto zaznaczyć, że można również korzystać z infrastruktury sąsiedniego hotelu, tj. Blue Bay, jednak nie można było liczyć tam na nic więcej z zakresu animacji, a co do innych atrakcji to w zasadzie tylko jeden dodatkowy basenik - jeść w tym hotelu nie można było, więc tak na dobrą sprawę nie ma sensu tam zaglądać. Co do terenu hotelu to nie można narzekać, wszechobecna zieleń i różnokolorowe rośliny, w tym palmy z kokosami, które można nabyć za przysłowiowego dolara. Teren sprzątany oraz pilnowany całodobowo przez ochronę - na terenie innych hoteli takich ochroniarzy nie było widać, a u nas pilnowali również przechodniów na plaży, za co wielki plus. Oddzielenie drewnianymi palami (falochrony) od plaży oraz podwyższenie terenu umożliwiało wypoczynek bez potrzeby rozmów z beach boys'ami. Plaża czysta, biały piasek. Podczas odpływów można było wejść do oceanu nawet na odległość kilkuset metrów, na plaży organizowane były mecze piłki nożnej. Podczas przypływów fale rozbijały się o falochrony, więc można poskakać na falach oraz popływać przy samym hotelu. Ochrona wywiesza flagi sygnalizujące bezpieczeństwo wejścia do oceanu, jednak nikt nie narzuca swoich racji. Ma to plus ponieważ można wejść do oceanu i powygłupiać się falach, ale i minus bo trzeba pilnować dzieci przed wejściem. Poza częścią dla dorosłych, plażą i zieleniną na terenie hotelu znaleźć można również kort tenisowy, boisko do siatkówki plażowej oraz dwa baseny, czego jeden był wyłączony z użytku, ale i tak woda w basenach była znacznie chłodniejsza niż w oceanie, więc to lepszy wybór. Główne posiłki serwowane w ramach jednej restauracji w ściśle wyznaczonych godzinach. Dwa razy w ciągu doby, przez godzinę serwowane przekąski, głównie w formie popcornu i croissantów z wędliną, serem oraz warzywami. Kilka razy podano pizzerinki oraz chipsy ala. nachosy. Dania główne w formie bufetu mało zróżnicowane, w zasadzie z dnia na dzień zmieniały się 1-2 dania, a reszta pozostawała taka sama. Na jakość produktów oraz smak potraw nie można narzekać, jednak trzeba uważać na stanowiska, gdzie kucharze przyrządzają potrawy na żywo ponieważ przy kolejce preferowali wydawanie porcji niewysmażonych, co łatwo przełożyć może się na problemy żołądkowe - dotknęło to wielu osób. Oczywiście zawsze można poprosić o wyższy stopień wysmażenia. Śniadania głównie oparte na jajach, kiełbaskach i pieczywie, a obiady i kolacje na ryżu, makaronach z sosem oraz mięsach - zawsze był jakiś gulasz + 1-2 mięsa w innej formie np. pałki z kurcząt (na prawdę kurcząt - porównując z naszymi faszerowanymi kurczakami to mięsa znajdziecie tam może 5-10% z tego), smażona ryba, szaszłyki czy owoce morza. Największy hit to był jeden dzień, gdzie na kolację podano burgery, które smakowały każdemu, przez co tworzyły się małe kolejki - w pozostałych dniach bez kolejek. Napoje w plastikowych butelkach 0,3l. Na obiad i kolację woda, piwo, wino oraz napoje gazowane. Na śniadaniu nie można było zamówić nic prócz wody + można było zaparzyć sobie herbaty i kawy. Wychodząc z hotelu przez plażę, idąc w jedną stronę natrafimy od razu na sklepiki miejscowych, gdzie można tanio nabyć pamiątki (nie warto kupować ich nigdzie indziej), a idąc w drugą stronę mijamy hotele, aż dojdziemy do miejscowej wioski, w której znaleźć można kilka kolejnych sklepików, ale też zobaczyć, jak na prawdę żyje się na Zanzibarze, a w głównej mierze żyje się w tragicznych warunkach sanitarnych. Po drodze można również natrafić na wypożyczalnię skuterów wodnych, którą mogę polecić - po targowaniu się cena niższa niż w Polsce. Każdą naszą wycieczkę po plaży odbędziemy w towarzystwie miejscowych kompanów, jednak choć z tego co udało się ustalić z roku na rok są bardziej uparci (uciążliwi) to wciąż po dwóch-trzech odmowach ustępują. Wychodząc z hotelu z drugiej strony znajdziemy drogę, a wzdłuż niej lokale gastronomiczne (streetfood) oraz usługowe np. fryzjer, jednak ze względów na fatalne warunki sanitarne nie polecałbym korzystać z żadnych z nich. Ogólnie hotel wart polecenia, wiele można by poprawić, ale i wiele rzeczy mogłoby funkcjonować gorzej. Jakość hotelu i obsługi adekwatna do ceny. Gdybym miał wrócić na Zanzibar to niewykluczone, że wybrałbym ten hotel raz jeszcze. PS. podatek płacicie na koniec - najlepiej w szylingach (taniej).
- teren hotelu odseparowany od plaży wzniesieniem, - całodobowa ochrona na ternie hotelu i na plaży, - codzienne występy, - stosunkowo mało turystów
- jedzenie mogło być bardziej urozmaicone, - standard pokoi powinien być trochę wyższy, - skąpa oferta zajęć grupowych.
Polecam wszystkim hotel Urokliwa plaża smaczne jedzenie miła obsługa .
Hotel czysty a wszyscy pracownicycy bardzo pomocni. Cały pobyt uważam za bardzo udany
Pomocny personel
Powtarzające się dania
Hotel pierwsza klasa-polecam polecam polecam polecam
Mały hotel z atmosferą luksusu.
Wakacje zakupione jako podróż poślubna. Aby dobrze ocenić ten wyjazd trzeba brać pod uwagę to że jedziemy do Afryki i kraju bardzo biednego. Dlatego rzeczywistość poza hotelem może być zaskakująca, straszna bieda, brak świateł w nocy, zwiedzanie możliwe tylko i wyłącznie za dnia. Samo lotnisko zaraz po wylądowaniu już przeraża. Jeśli chodzi o hotel, nie ma większych zastrzeżeń. W Grecji w hotelu 3* pokoje były lepsze niż tutaj w 4*. W pokoju brakuje mebli, nie ma na czym położyć rzeczy. Szpary w drzwiach i oknach mają po 0,5 cm przez co wszystko słychać. Łazienki bardzo spartańskie.... często było czuć brzydki zapach z kanalizacji. Stara, trochę śmierdząca klimatyzacja. Tyle jeżeli chodzi o minusy. Pokoje codziennie sprzątane, pryskane na owady, wymieniane ręczniki. Hotel z zewnętrznej strony bardzo ładny, zadbane ogrody, codziennie zbierane świeże kokosy które dostają goście do picia. Biegające po terenie hotelu małpki, ogromne jaszczurki itp. prawdziwa egzotyka.... Ogromna plaża z ochroną, niestety jak zejdziemy do morza momentalnie zaczynają nas zaczepiać beach boye aby coś sprzedać. Plaża piękna, szeroka z delikatnym piaskiem. Bardzo duże przypływy i odpływy. Ceny wszystkiego dla turystów absurdalne ! Paczka przypraw w hotelu kosztuje 5$ a na targu 1$. Wycieczki które rezydentka sprzedaje w hotelu można kupić 3x taniej. Pani rezydentka widziana 2 razy przez ponad tydzień z czego raz na 5min. Generalnie turyści są traktowani jak maszynka z pieniędzmi, co chwile są zaczepki od miejscowych aby sprzedać nam cokolwiek. Obsługa hotelu na najwyższym poziomie, uprzejmi, sympatyczni pracownicy hotelu. Jedzenie smaczne, ale po kilku dniach monotonne, śniadanie po 3 dniach już może się znudzić.
bardzo sympatyczna obsługa, piekna plaza, piekny ogrod, dobre jedzenie, duzo miejsca na terenie hotelu,
kiepskie pokoje, mało urozmaicone jedzenie, poza hotelem niewiele do zobaczenia.
Hotel pięknie położony przy piaszczystej, białej, szerokiej plaży. Spokoju gości pilnują ochroniarze zarówno na początku hotelu jak i na plaży. Obsługa hotelu jest bardzo miła i pomocna. hotel posiada 3 baseny. Ręczniki i materace na leżaki przynosi pracownik obsługi. Przy plaży są dwa bary z napojami i drinkami ( jeden jest bardziej przy basenie) Kelnerzy zabierają butelki szklane , szklanki i filiżanki. Plaża jest czysta. Jedzenie w restauracji jest urozmaicone ale jednak jest go mniej niż w hotelach w Europie, mniej jest ciast , owoce są ale też przepychu nie ma. Myślę, że tydzień jedzenia się dało wytrzymać ale dwa tygodnie nie wiem? Pokoje są zadbane i klimatyczne , działa klimatyzacja. Łóżka są osłonięte moskitierą. Nasz pokój miał widok na morze ale nie wszystkie pokoje mają ze względu na położenie. Hotel składa się z domków parterowych i piętrowych położonych na rozległym terenie, dlatego widok może być na ogród lub na morze. wadą w pokojach są małe prysznice , w których trudno się schylić nawet! Pokoje są codziennie sprzątane w południe i zakręcane są moskitiery a wieczorem pokoje są spryskiwane aerozolem przeciw komarom i pokojówki rozścielają łóżka i rozkręcają moskitierę :) Bardzo ładne były animacje- grały zespoły muzyczne i były różne pokazy. Ogólnie polecam !! Ja cieszę się, że tam spędziłam swoje wakacje.
Położenie, czystość, miła obsługa
Małe prysznice i brak szafy na ubrania
Hotel wybraliśmy na nasz miesiąc miodowy. Przepyszne jedzenie, różnorodne, każdy znajdzie coś dla siebie, tematyczne kolacje (kuchnia włoska, owoce morza, grill itp). W ramach podziękowania otrzymaliśmy od hotelu romantyczną kolację nad oceanem, wybraliśmy owoce morza otrzymaliśmy 3 dniowy posiłek- zupa, przystawka carpaccio z tuńczyka, danie główne - homar, krewetki, kalmary, grillowany tuńczyk. Kolacja była rewelacyjna, dania jak z najlepszych restauracji. Hotel położony bezpośrednio przy plaży. Pokoje schludne, codziennie sprzątane, bez luksusów. Jedyny minus wyjazdu to dziwna polityka hotelu. Pokoje należy opuścić do godziny 10 w dniu wyjazdu i od tego momentu nie obowiązuje formuła all inclusive. Można przedłużyć pobyt w pokoju i all inclusive do godziny 17 - koszt 130$. O tym fakcie dowiedzieliśmy się dzień przed opuszczeniem hotelu, każdy zapewniał nas, że po opuszczeniu pokoju ( o godzinie 10) możemy korzystać, ze wszystkiego, na miejscu okazało się inaczej, obsługa o godzinie 10 odcinała opaski all inclusive.
pyszne jedzenie, przemiła obsługa, pokoje codziennie starannie sprzątane, bezpośrednio przy plaży
zbyt długie przerwy między posiłkami, brak szafy w pokoju
super lokalizacja piękna plaża miła obsługa smaczne jedzenie ogólenie super!!!
MAŁY KAMERALNY HOTEL SUPER OBSŁUGA PIEKNA PLAŻA ŁADNE POKOJE
Niskopoziomowa powłoka i jakość. W pokoju nie ma półek, szafek ani szafek na ubrania, poza kilkoma przegródkami w rogu pokoju. Gama produktów jest monotonna i wyjątkowo uboga
Jestem pozytywnie zaskoczona tym miejscem i obsługą hotelową. Nie spodziewałam się,że w Afryce można spędzić wczasy w tak komfortowych warunkach. Z mojej perspektywy to miejsce to raj na ziemi, ale zaznaczam, że to nie jest hotel dla tych, którzy szybko się nudzą i potrzebują stałego \"zabawiania\". Oto na co narzekał mój koszmarny współtowarzysz podróży: - Zbyt małe baseny; brak pływackich, na których można rozwinąć szybkość (fakt baseny małe (i głębokie - to plus) - ale po co komu baseny, skoro ma się tuż pod nosem ciepły ocean, w którym doskonale się pływa po okresie przypływu??? Jak ktoś chce baseny pływackie to niech zostanie w Polsce;) - Mały wybór jedzenia na śniadanie (mój współtowarzysz stwierdził, że 2 tygodni by tu nie przeżył;) ). Cóż, faktycznie na śniadanie był niewielki wybór, ale za to wszystko dobre jakościowo i smaczne. Ja bym mogła tam zostać miesiąc i nie znudziłoby mi się to. Zresztą w Polsce na śniadanie też jem cały czas to samo i jakoś żyję;) - Brak animacji (tzn. zabaw z publicznością) - dla mnie to akurat plus, bo uważam, że dorośli ludzie powinni sami sobie umieć organizować zabawę;) Dzięki temu, że nie było animacji (konkursów) w ciągu dnia, można było naprawdę odpocząć w ciszy. Natomiast wieczorem były organizowane pokazy akrobatyczno-taneczne (dość nudnawe), a następnie występował na żywo zespół muzyczny, podczas którego to występu można było potańczyć pod gołym niebem i przy delikatnych podmuchach wiatru od oceanu. Dyskoteki w hotelu nie ma - jest w hotelu obok, ale raczej nikt się tam nie bawił, jedynie moja polska grupa 2 razy się tam przeszła i rozkręciła imprezę;) - Hotel ogólnie jest mały i kameralny - dla mnie to plus, bo wszędzie jest blisko i czuć powiew oceanu, ale dla mojego współtowarzysza zgreda to minus, bo biedactwo się nudziło;) Ja bardzo mile wspominam pobyt w tym hotelu i gorąco go polecam. Byłam zachwycona domkiem, w którym mieszkaliśmy - było bardzo czysto i przestronnie. Wiem jednak, że można trafić na gorszy domek - pewna para nowożeńców dostała ponoć domek bez lodówki i z obskurną, niekomfortową łazienką (ale z tego co wiem, to był wyjątek, bo wszyscy inni byli zadowoleni). Gdyby komuś się zdarzyło \"wylosować\" gorszy domek, to polecam zgłosić to rezydentce -sądzę, że bez problemu wymieniono by go na lepszy, gdyż hotel nie był całkowicie wypełniony gośćmi. A co do wypowiedzi ludzi tutaj, odnośnie powolności hotelowej obsługi to powiem jedno - PO CO SIĘ ŚPIESZYĆ W RAJU NA ZIEMI? Mogę poczekać na drinka 5-10 minut, skoro przed sobą mam rajskie widoki. Barmani są powolni, ale nie odwalają fuszerki - drinki są dobre jakościowo, a naczynia solidnie umyte. A ludziom szukającym dziury w całym proponuję naprawdę nigdzie nie wyjeżdżać, skoro nie potrafią się cieszyć wakacjami w raju;)
- Piękna plaża - Wszędzie blisko - Miła obsługa (tylko trzeba uważać,aby odnosić po sobie szklanki, zanim zamówi się następne napoje - bo bardzo barmani si e złoszczą, gdy się tego nie robi) - Wysokiej jakości jedzenie i drinki (a piwo wydawane w butelkach wszędzie dostępna też butelkowana woda) - Wyjątkowa dbałość o czystość w hotelu - Dobrze działające wifi w miejscach ogólnodostępnych, nawet na plaży - 80 % gości hotelowych to Polacy - normalnie to może nie byłby plus, ale w przypadku pobytu w Afryce chyba jest , bo dzięki dużej ilości rodaków można było poczuć się bezpieczniej, a obsługa chwytała trochę języka polskiego
Jak dla mnie brak minusów.
Super hotel, fantastyczna obsługa, zawsze uśmiechnięci i realizujący każde zamówienie . Wg naszych standardów czasami za wolno, ale po co się spieszyć w raju na ziemi. Przepiękna plaża, czyściutki ocean z gorąca wodą, słońce w cieniu ponad 30 stopni, warto brać filtry 50 i powyżej jeśli są. Fajne baseny , bary w których cola, fanta, sprite, tonic, woda podawana ze szklanych butelek, podobnie jak piwo. Naprawdę warto odwiedzić ten hotel. Wspaniałe kolacje , obiady i śniadania. Mnóstwo owoców i soków. Serdecznie polecam dla osób chcących wypocząć na 100% i zresetować się
przy pięknej piaszczystej plaży, w pięknym ogrodzie z nieliczoną ilością kwiatów i cudownej roślinności
Niski stosunek jakości do ceny. Hotel zasługuje na 3 gwiazdki, jedzenie bardzooo słabe, mały wybór potraw, specjalnie spowolniają wydawanie jedzenia część osób rezygnowała ze względu na długi czas oczekiwania.
-bliskość oceanu
-nieadekwatny stosunek jakości do ceny - słabe jedzenie, nie było w czym wybierać , nie uzupełniali brakujących potraw, najpopularniejsze były frytki .....,mało owoców morza -brak lodówki w pokojach -bardzo wolna obsługa hotelowa, po każdym zamówieniu trzeba czekać na rachunek, który trzeba podpisać - zbyta ilość leżaków na plaży - byliśmy na Sylwestra - także żeby zarezerwować stolik na 10 osób na kolację w noc sylwestrową byliśmy zmuszeni kupić 2 szampany za 26 dolarów
Byliśmy tu z rodziną świętować urodziny żony i było cudownie. Bardzo pozytywnie zaskoczyła nas obsługa personelu - miła i bardzo pomocna, nie wspominając juz o tym, że dostałem tort w prezencie od szefa kuchni. Bardzo miły gest z ich strony. Polecamy hotel tym którzy planują trochę się wyciszyć, zapomnieć o codziennych problemach patrząc na cudowne widoki i piekną przyrodę.
Personel
WiFi tylko w ogólnodostępnych pomieszczeniach
Jeżeli szukacie raju na ziemi to koniecznie wybierzcie się do tego hotelu. To był nasz drugi wyjazd z mężem na wakacje i szukaliśmy hotelu położonego spokojne okolicy z dala od zgiełku dużych hucznych kurortów. I takim właśnie okazała się ten hotel. Pięć kroków do oceanu, tereny zielone wokół hotelu to bajka ? każda roślina przystrzyżona co do milimetra, bardzo serdeczna obsługa ? postawa ?da się?. Kuchnia była epicka. Owoce morza najsmaczniejsze jakie w życiu jadła, sałatki, desery ? przepyszne ale warto tez zwrócić uwagę na bardzo estetyczny sposób podawania potraw. Najpiękniejsze wakacje w moim zyciu.
raj na ziemi pod każdym względem
brak!!!