Wspaniały urlop. Przeszedł nasze oczekiwania. Było rewelacyjnie. Godny polecenia.
Personel hotelowy..jest na najwyższym poziomie..pomocni ,uczynni i uśmiechnięci dawno nie spotkałam siez taką życzliwością Kuchnia rewelacyjna..lokalna oraz ta europejska. Duży wybór owoców morza, które tak uwielbiam
Nie ma
Hotel spełnił moje oczekiwania, wszystko wyglądało jak w opisie, 2 baseny zewnętrzne, duża ilość leżaków- na plaży i przy basenach. Bardzo różnorodne jedzenie- każdy mógł wybrać coś dla siebie.
Animacje w ciągu dnia - joga, aerobik w basenie , siatkówka , dart
Hotel czysty i elegancki. Dwa super baseny, blisko plaży. Bardzo różnorodne I smaczne jedzenie. Pobyt spełnił nasze oczekiwania.
- różnorodne I smaczne jedzenie - sympatyczna i pomocna obsługa - czystość - ładne kotki w koło obiektu
Nie zauważyliśmy
Hotel znakomity,zgodny z opisem.Bardzo dobra obsługa.Czyściutko wszędzie co w Tunezji nie jest standardem.No i dostępność butelkowanej wody bez ograniczeń jest wielkim plusem.
Położenie, czystość,przepiękna plaża, jakość obsługi,liczba osób personelu, wielkość pokoi.
Jak na 5* to brak przygotowania do sezonu, niesprawny sejf, uszkodzone elewacje zewnętrzne i wewnętrzne. Ale ogólnie czysty, obsługa super, jedzenie ok.
Dobra komunikacja, działanie WiFi, obsługa, pomoc w rozwiązywaniu problemów
Brak bankomatu wypłacają tych w walucie euro, dolar. Brak dokonywania zapłaty za wycieczki fakultatywne w ww. walucie. Brak stałego rezydenta w hotelu.
W Tunezji byłem pierwszy raz. W porównaniu do lepszych hoteli w Turcji i Egipcie hotel prezentuje się skromnie. W najbliższej okolicy slamsowe budynki i inne kompleksy hotelowe,do najbliższych miejscowości taxi 3 dolary/7 dinarów/ do Hammamet i 5 dinarów do Yasmin. Największą zaletą Hotelu jest obsługa. Serwis przy posiłku,recepcji czy barach to nie wątpliwie największy atut. Smak jedzenia to też plus, niestety wybór jedzenia raczej skromny. Pokoje w samym hotelu są mniejsze niż Bungalow ale za to o wiele lepiej wykończone. Serwis sprzątający pokoje o klasę gorszy od reszty, ale da się przeżyć . Posiłki dobre w smaku ale wybór skromniutki , mile zaskoczeni byliśmy jakością wina trzy rodzaje w całkiem poprawnym gatunku.Jakość alkoholi całkiem poprawna. Dla przykładu kolacja składała się z 2 zupy, kucharz przyrządzający spaghetti ,dalej wybór dań drugich raczej nie powala na kolana.Przy każdej kolacji była zawsze jakaś ryba,następne lobby to właściwie to samo co pierwszy czyli kuchnia włoska, następnie warzywa,następna część to desery jak na pięć gwiazdek to dosyć skromnie ale głodni raczej chodzić nie będziecie . Plażą piaskowa, ilość leżaków wystarczająca/bez gonitw z rana z ręcznikami/. Morze całkiem fajne, bez atrakcji typu egzotyczne rybki, ale tak to już jest przy piaszczystych plażach. Sprzedający różne badziewie na plaży występują ale w ilościach nie wielkich i są kompletnie nie natarczywi. Animatorzy są i owszem, widzieliśmy że co nie którzy mieli takie napisy na koszulkach ale ich aktywność kończyła się na trochę głośniejszym ustawieniu muzyki przy wodnym aerobiku który udało nam się zaobserwować ze dwa razy na tydzień. Wieczorem zdarza się że na zewnątrz podgłaśniają muzykę i taki jeden wyciąga saksofon i próbuje coś tam na nim przygrywać. Jeżeli komuś słoń nadepnął na ucho to może nawet się podobać. W pobliżu kilka kortów tenisowych/spora grupa młodych ludzi ze swoim sprzentem tenisowym/ a więc zakładam że koty na niezłym poziomie. Cały pobyt oceniam jako całkiem poprawny, ale nie spodziewajcie się bóg wie czego. Sieć Steigenberger w innych krajach to klasa sama w sobie, tutaj to raczej przeciętny hotel z nie wielkim zapleczem ale za to z dobrym i miłym serwisem. Nie mam porównania jak jest gdzie indziej w Tunezji. Słyszałem że marnie, a więc nie wykluczam że na tle konkurencji w Tunezji całkiem nie źle trafiliśmy. Porównując do hoteli Egipskich dał bym mu poniżej 9 w 10 stopniowej skali, w porównaniu z Turcją powyżej 8. W kompleksie raczej moim zdaniem będą się dobrze czuli ludzie w wieku średnim niż młodzi. Dla dzieci nie zauważyłem prawie żadnych placów zabaw, zjeżdżalni. Brak osobnego basenu-brodzika dla najmłodszych.O animacjach dla maluchów nie słyszałem . Okolicy nie potrafię ocenić ponieważ byliśmy w ostatni tydzień Ramadanu, a więc miejscowi na wykończeniu,ruszali się jak śnięte muchy. Podsumowując. Serwis 9.7 pkt, okolica 6pkt, jakość jedzenia 9.5 pkt,Ilość- wybór 8,3 pkt, atrakcje i wielkość kompleksu 8,00 pkt, pokoje 8,5 bungalow,9 hotel/chociaż jak ktoś lubi bungalow to może być zadowolony/.Animacje i imprezy 7.5pkt. Plaża 9pkt, baseny-wielkość i atrakcje-7.5pkt, jakość usług przy basenach/bar i leżaki/-9.00 pkt. Wrażenie ogólne da się przeżyć ale bez żadnych szaleństw, i proszę w żadnym wypadku nie porównywać Steigenbengera w innych krajach. To całkiem inna klasa, inne pieniądze, inny świat.
Obsługa to wysoki poziom, smak jedzenia/nie mylić z wyborem/, całkiem niezła jakość alkoholi lokalnych, np. wina, oczywiście nie liczcie na moc trunków.
Serwis sprzątający pokoje-przeciętny, animacje-prawie ich wcale nie ma,posiłki, teren hotelu to dwa baseny, plaża, siłownia, i atrakcje powoli się na tym kończą. Po trzech dniach zorientowałem się że hotel zatrudnia animatorów/napisy na koszulkach/. Poza hotelem prawie slamsy, do Hammamet 6 km do Yasmin 4 km.
Wszystko było super.Wrócę tam jeszcze raz.Pogoda taka jak trzeba ,jedzenie wyśmienite,obsługa bardzo miła.
Same zalety
Hotel w miarę ładny czysty sprzatany codziennie, poza hotelem wszechobecne śmieci im dalej na południe tym wiecej, jedzenie bardzo dobre urozmaicone,3 rodzaje świeżych wyciskanych soków, kolacje obowiazkowo w długich spodniach dla mężczyzn, podawane wino do kolacji, 2 ładne baseny. Pierwsze 2 dni obsługa barów w opcji all bardzo miła i bezproblemowa lecz kolejne to niestety coraz gorzej, czyli nie dałeś to nie dostałeś albo dostaleś np.czystą wódkę której zapach nie pozwalał wypić, po daniu w łapę podawał już normalną, dotyczy to szczególnie młodych barmanów którzy tylko oglądają się za napiwkiem, w barze przy morzu przy zamówieniu 6 piw dla siebie i znajomych ktorzy zostali na leżakach dał mi tylko jedno i stwierdził 1 osoba 1 piwo dopiero gdy poprosiłem go o rozmowę z szefem łaskawie nalał pozostałe.ogólnie to drobiazgi ale pozostawiają niesmak. Jeśli ktoś lubi animacje to niestety są na bardzo niskim poziomie lub prawie ich nie ma dla mnie bez znaczenia.Polecam 2 dniową wycieczkę na saharę oraz do Tunisu.
Duży,całkiem przyjemny, czysty obiekt,duże przestronne pokoje,pomimo wielu gości brak tłoku przy basenach i plaży, bardzo dobre zróżnicowane jedzenie
Wady to niestety obsluga barów w opcji all inclusive, niektórzy barmani szczególnie mlodzi pomylili się z powołaniem i pracują tam jakby za karę chcieli by aby za kazdego drinka dawać napiwek
Bardzo polecam ten hotel. Jesteśmy zadowoleni z wypoczynku
Bardzo miła, pomocna i przyjazna obsługa, smaczne i zróżnicowane posiłki, czysto, duże i wygodne pokoje, duży basen, dostęp do morza, rozrywki
Brak klimatyzacji w maju
jak wyżej wszytko ok z wyjątkiem braku obsługi i serwisu plażowego
wysoki poziom usług hotelowych i gastronomicznych
brak obsługi i serwisu plażowego, mało leżaków i parasoli, a plaża duża i szeroka, niesprzątana
W hotelu przebywałam w połowie września 2017r. Pobyt wspominam bardzo pozytywnie. Hotel jak najbardziej zasługuje na te swoje 5 gwiazdek. Duży, okazały, pokoje przestrzenne, czyste. Obsługa miła, pomocna i mimo że dominuje język francuski i rosyjski to idzie się też dogadać w języku angielskim. Wyjeżdżając do Tunezji słyszałam różne opinie na temat bezpieczeństwa i w związku z tym miałam wiele obaw. Po powrocie mogę stwierdzić, że czułam się tam jak najbardziej bezpiecznie. W wejściu do hotelu zawsze siedział strażnik i każdy wchodzący musiał przejść przez bramkę bezpieczeństwa , a torebki i bagaże były prześwietlane. Pracownicy hotelu bardzo taktowni, nie narzucający się, ale wystarczyło spojrzeć by przywołać kelnera. Zawsze ubrani w białe koszule pod muszką i czarne spodnie wyglądali bardzo elegancko. Animatorzy bardzo aktywni, zabawni jednym słowem profesjonalni. Jeśli chodzi o serwowane drinki to jak to bywa w kurortach % raczej się nie czuło, ale smakowało dobrze. Jeśli ktoś chciał coś mocniejszego to można było raczyć się whisky lub brandy. Nawet te lokalne były ok. Jedzenie było dosyć monotonne, ale zawsze można było coś dla siebie znaleźć. Zaskoczeniem dla mnie było to, że do śniadania zawsze serwowano naturalne soki z owoców lokalnych. Zawsze gdzie byłam wcześniej za soki trzeba było płacić. Tutaj były za darmo. Jedyne czego brakowało to przekąsek między posiłkami głównymi, ale to też miało i dobrą stronę - za dużo się nie przytyło!!! Z wycieczek fakultatywnych polecam dwudniową Saharę. Męcząca bo w ciągu dwóch dni autokarem przejechanych było 1000 km i jeepami 200 km po pustyni ale super frajda. Reasumując polecam gorąco hotel jak i biuro podróży z którym jechałam, czyli Itakę. Zastrzeżenia mam do godzin wylotu i powrotu bo były dla mnie bardzo niekorzystne - praktycznie dwa dni stracone , czyli późny przyjazd do hotelu (godz.21,00) i bardzo wczesny wyjazd (7,00 rano). Kontakt z rezydentem dobry.
Duży, okazały, czysty, pokoje przestrzenne, obsługa miła, aczkolwiek sprzątaczki starają się bardziej jak widzą napiwek.
Jakby człowiek chciał to zawsze można się do czegoś przyczepić, ale bez przesady.
Pobyt w hotelu wspominam bardzo dobrze. Zdecydowanie zasługuje na 5*. W hotelu byłam w połowie września 2017 r. Serwis plażowy , leżaki na plaży i przy basenie w wystarczającej ilości, bezpiecznie - bagaże przed meldunkiem w hotelu prześwietlane, na plaży cały dzień ochrona i patrole policji. Jedzenie dobre, chociaż troszeczkę monotonne. Ale każdy mógł coś znaleźć dla siebie , często serwowane były owoce morza. Hotel zdecydowanie godny polecenia .
- przestronny, czysty, blisko plaży, dobre jedzenie, miła obsługa - jednym słowem same zalety :)
- brak wad
Dziesięć dni temu wróciliśmy z tego hotelu.Pragnę zaznaczyć,że podróżujemy bardzo często i ten hotel nas urzekł .Wszystko w tym hotelu jest super.Największą zaletą tego hotelu jest obsługa.Sami przemili ludzie.Bardzo dbają o turystów.Animatorzy także super.Na pewno wrócimy do tego hotelu. Gabriela z mężem
dobre jedzenie,czystość w pokojach,przemiła obsługa.
Byliśmy w tym hotelu połowa listopada 2016r,to był nasz kolejny wyjazd do Tunezji i najlepszy hotel,wszystko było na plus nawet cena na last była super,mogę tylko polecić ten hotel...obsługa na 5*
Blisko plaży,posiłki,pokoje,obsługa...
Nie ma
Na przełomie października i listopada 2016 wybraliśmy się z mężem na tydzien do Tunezji do Hammametu, Hotel Riu Palace Marhaba. Jest to jeden z najlepszych hoteli w jakich mieliśmy okazję się zatrzymać, a podróżujemy często. Rzadko kiedy w Tunezji można spotkać się z taką klasą jaką prezentuje ten hotel.Hotel ołskłada się z budynku głównego i bungalowów rozmieszczonych na dość sporym obszarze ogrodu. Hotel pożony jest w pierwszej linii brzegowej i ma kompleks basenów z jacuzzi. Dostępny jest również basen kryty i ekskluzywne SPA. Pokoje standardowe są przestronne, ładnie urządzone, łazienki wyposażone zarówno w brodzik jak i wannę, toaleta jest w odrębnym pomieszczeniu. Woda w lodówce uzupełniana jest codziennie, jest bardzo czysto. Sejf bezpłatny. Pokoje mają duże balkony z leżakami, dostępne są również szlafroki. Plaża jest szeroka, piaszczysta i czyściutka. Leżaki i ręczniki nowe. Przy plaży znajduje się bar serwujący nawet mocne alkohole oczywiście lokalne, ale są dobrej jakości i w niczym nie przypominają ?paliwa lotniczego ? :) Wybór alkoholi jest bogaty, a barman często przynosi je sam. Kolejny bar znajduje się w lobby, oferuje również bogaty wybór lokalnych alkoholi, pyszne kawy i herbaty, wszystko jest podawane w czystym szkle i kieliszkach. Dodatkowy bar w basenie był nieczynny z uwagi na koniec sezonu. Obsługa jest przemiła, wszyscy chętnie rozmawiają, zaczepiają i są bardzo przyjaźnie nastawieni do gości. Animatorzy zabawiają gości, nie są nachalni, bardzo mili, organizują codzienne animacje wieczorami, można potańczyć w lobby. Restauracja główna jest bardzo przestronna i oferuje przepyszne menu, obsługa jest świetna. Poza menu europejskim serwowane są dania kuchni tunezyjskiej, pizze, sporo owoców morza, pyszne słodkości, świeże daktyle. Wino otwiera kelner przy stoliku gościa, nalewa do kieliszka i serwuje najpierw do degustacji. Do śniadania można również w ramach all inclusive wypić świeżo wyciskane soki owocowe. Wbrew przestrogom MSZ jest bar
Same zalety
moim zdaniem brak