Shems Holiday Village

Piękne klimatyczne miejsce i cudowni ludzie. Pokoje w formie parterowych domków typu bungalow wyposażone w klimatyzację, telewizor, lodówkę i suszarkę na pranie. Codziennie sprzątane i wymieniane ręczniki Gastronomia w formie bufetu, dania różnorodne dla mnie bardzo smaczne, każdy znajdzie coś dla siebie. Obsługa na bieżąco dokłada jedzenie, i sprząta stoliki. W barze do wyboru: kawy, herbaty, Coca-Cola, fanta, piwo, drinki, soki. Plaża hotelowa dosyć mała, ale wystarczająca zawsze znalazło się wolne miejsce. Codziennie sprzatana, leżaki i materace bezpłatne. Atrakcje hotelowe: dwa duże baseny, spa, animacje, mini golf, aquapark, wodny plac zabaw, kort tenisowy, basen kryty. Na terenie obiektu znajduje się sklep z przekąskami i pamiątkami oraz w piątki bazar przy głównym basenie. Komentarze negatywne moim zdaniem są krzywdzące dla ludzi którzy wkładają tam całe serce w swoją pracę. Przez obiekt przewijają się tysiące turystów, którzy niestety zostawiają po sobie bałagan. Cała obsługa bardzo pomocna i zawsze uśmiechnięta. Wraz z rodziną będę bardzo miło wspominać pobyt w Shems holiday village.

Hotel ma swój klimat, podobało nam się. Pokoje sprzątane codziennie i wymieniane ręczniki. Jedzenie dobre, jedynie śniadania monotonne. Baseny świetne, żadnych problemów z leżakami, dużo polskiej muzyki. Plaża tuż za basenami, też fajna. Tunezyjczycy przemili. Żeby zwiedzić monastyr czy souse nie dać się nabrać na taxi, bo jeżdżą busy za 1 dinara. Ogólnie pobyt uważamy za udany. Było super.

Hotel oceniam dobrze,mimo paru niedociągnięć spełnił nasze oczekiwania.

Świetna oferta dla nie wymagających. Bungalow dla 2 osób około 30 m2. Jedzenie dobre powtarzalne ale każdy znajdzie coś dla siebie. Obsługa przemiła i pomocna, zawsze uśmiechnięci.Wystarczająca ilość leżaków przy basenach i na plaży. Przed bramą resortu zawsze czekające taxi. Na prawdę polecam.

Klimatyczne domki, dość odległe od hotelu, ale po wyjściu na śniadanie wracaliśmy przed kolacją i dopiero na noc. Wymieńcie walutę na dinary w kantorze obok recepcji - kurs jest jednakowy w całej Tunezji. Bardziej opłacalne jest płacenie w dinarach. Problemy z wodą - woda z morza, filtrowana (w kranie, toalecie i automatach z goracymi napojami) ale wg nas niezdatna do picia, szczególnie gorące napoje. Jeśli chcecie napić się kawy lub herbaty przywieźcie je z domu wraz czajnikiem i termokubkiem, w którym zabierzecie ją do posiłków. Cukier jest obok automatów, ale tylko przy sniadaniu. Wodę butelkowaną dostaniecie w barze. Wszystkie napoje w plastikowych kubkach wielokrotnie używanych, czasami gdy ich brakowało były opłukane i mokre wydawane ponownie. Wydawali też czasami szklanki lub kieliszki do wina. Polecam Muscat ze Spritem. Tunezyjska Coca Cola ma dziwny smak, w supermarkecie w Sousse kupicie oryginalną za 3,5 dinara za 1l. Soki z automatu są przesłodzone. Napoje w barze różnej jakości ale żadne"nie kopią". Piwo ma ok 2%. Wyżywienie: śniadania warzywa, oliwki sery, twarogi, niezidentyfikowane wędliny, dżemy, jajka na twardo, placuszki z polewą. Na zewnątrz omlety i jajka sadzone. Bagietki lub tosty z tostera. Napoje z automatu- specyficznych zapach wody- niezdatne do wypicia. Woda z dużej butli- ok. Obiad: ziemniaki, frytki, kuskus, ryż, grillowane warzywa, nadziewana papryka, bakłażan lub pomidory. Różne rodzaje mięsa - niedoprawione, nieliczne ryby również, czasami nugetsy lub paluszki rybne. Zupy-nieokreślony smak, rozwodnione. Codziennie można było zjeść makaron z dodatkami, który byl podsmażony przez kucharza. Przekąski 14-17 lody, pizza lub sucha bułka z ostrym sosem "mortadelą ", która tak wyglądała I niesmakowała i serem (na zimno). Kolacja - podobnie. Codziennie było nowe danie: brik, ryba z grilla, krewetki, jagnięcina ... Z owoców: daktyle, arbuzy, melony, jabłka lub winogrona - smaczniejsze i słodsze są w Polsce. Były też desery i ciasta, ale niewiele z tego jedliśmy. Jedzenie dość powtarzalne, ale przecież nikt z nas nie ma takiego wyboru w domu. Do posiłków najczęściej braliśmy butelkowaną wodę gazowaną lub Sprit. Strafa basenowa rozległa z dużą ilością leżaków i parasoli o które nie trzeba było się bić. Przy głównym podwójnym basenie były wszystkie animacje: aerobik, piłka wodna, siatkówka itp. Tu gra muzyka. Drugi boczny basen płytszy ale też dość duży. Obok niego była droga nad morze, gdzie też były leżaki i parasole, a w restauracji obok można było zjeść obiad. W czasie naszego pobytu plaża była czysta, a woda cieplejsza niż w basenie. Sezon w tym rejonie trwa do października, ale najcieplej jest od czerwca do 1 tygodnia września. Potem pogoda bywa podobna do polskiej. Bywa wietrznie, chłodniej I zdarzają się pochmurne dni. Z atrakcji podróżwaliśmy na wielbłądach, trochę szkoda było nam zwierząt. Jazda w 2 strony bez postoju. Nakrycia głowy zakładane po przyjeździe oczywiście odpłatne. Napoje trzymane w lodzie rownież 5€ za małą butelkę. W drodze powrotnej postój na pieczenie i jedzenie placków wypiekanych w specjalnym piecu. Podawane z oliwą, pikantnym sosem paprykowym Harissa i pomidorami do wyboru. Po zjedzeniu obowiązkowy bakszysz (napiwek). Skorzystaliśmy też z jazdy na quadach, dość długa i daleka jazda w różnych warunkach, ale nie liczcie na zawrotną prędkość. Chociaż my bardzo polecamy. Zdjęcia z każdej atrakcji ODPŁATNE. Można jeszcze popływać na pontonie za motorówką, polatać lub popłynąć w rejs statkiem. Można też wykupić wycieczki: zwiedzanie lub 2 dniowy pobyt na Saharę. W piątek rozkłada się mini bazar przy glownym basenie , ale taniej i większy wybór (magnesy od 1 dinara, ceramika 20-50 dinarów, bransoletki 5-10 dinarów) dostaniecie na bazarze w Sousse. Można tam próbować dostać się autobusem (brak rozkładu jazdy) po godzinie czekania pojechaliśmy taksówką - czekają przed hotelem lub strażnik pilnujący bramy może ją zamowic. Ja polecam kierowcę Mohameda, który zna język angielski i francuski - tel. (00216) 92 83 83 23. Podróżowaliśmy z tym kierowcą od Sousse (3 godziny) a potem droga w przeciwnym kierunku do Monastyru (4 godziny) wraz ze zwiedzaniem i kierowcą przewodnikiem - koszt 80 dinarów. Zostaliśmy też zaproszeni na najlepszego brika. Pobyt w tym hotelu uważam za udany, chociaż trudno przywyknąć do podawanie jedzenia gołymi rękoma i paskudnym zapachem wody. Obowiązuje opłata klimatyczna - pobierana dowolnie od 5-8 € od osoby. Zapłaciłam kartą. Przed wylotem musicie pozbyć się wszystkich dinarów - NIE WOLNO ICH WYWIEŹĆ Z KRAJU. Zabierzcie ze sobą szybkoschnące ręczniki na leżak, ewentualnie można je wypożyczyć za opłatą w hotelu ale wszystkie są jednakowe. Do restauracji nie wychodzimy w stroju kąpielowym. NIC NIE GINIE - rzeczy pozostawione na leżakach wciąż tam są, zagubionych szukajcie w recepcji.

Nazwa  Shems Holiday Village
Miejsce  Tunezja / Monastir / Monastir
Udogodnienia  basen odkryty, basen kryty, na terenie hotelu instytut SPA, dostęp do internetu, fitness, darmowe wifi, sporty wodne, tenis, parking

Wyświetlono 56 wyników Po wybraniu filtrów zobaczysz średnią ocenę dla przefiltrowanych opinii
Klaudia

Zalety

-Baseny i aquaparki -Podgrzewany basen kryty -Prywatna plaża -Klimatyzacja czynna poza sezonem

Wady

-Pokoje wymagają już odświeżenia -Uporczywe komary które skutecznie uprzykrzają pobyt

Szymon i Marina

Zalety

W sumie wszystko

Wady

Słabe alkohole i małe kubeczki

Hotel oceniam dobrze,mimo paru niedociągnięć spełnił nasze oczekiwania.

Zalety

Animacje wieczorne,jedzenie,baseny i Aquapark

Wady

Plaża brudna,słaba obsługa,brudne toalety zewnętrzne,zanieczyszczony teren.

Zalety

Duży zadbany teren . Prywatna plaża , 3 baseny.

AgA

Zalety

Klimatyczność domków, to nie to samo co pokoje hotelowe. Poczucie bezpieczeństwa. Brak kradzieży. Miła atmosfera.

Wady

Smak i zapach wody. Niskie standardy higieny - podawanie jedzenia rękoma. Czas jazdy od lotniska - 1 godzina. Daleko od wszystkiego. Brak jedzenia gdy przylatujesz w nocy.

3.1

Nie polecam. To nie jest hotel dla europejczyków. Bardzo dużo arabów i on są lepiej traktowani. Jedzenie monotonne codziennie to samo. Brak owoców tylko arbuz lub melon. Drinki podawane w plastikowych kubeczkach. Brak talerzyków na przystawki naleśniki podawane na serwetce. Woda w basenie zimna. Dużo by pisać...

Zalety

Położenie przy plaży

Wady

Cała reszta... Pokoje, jedzenie, basen... Słabe to wszystko.

Julia

Pobyt w hotelu oceniłabym na taką słabą 4 lub 3+. Rozległy kompleks składający się z domków i głównego budynku. Pierwsze wrażenie dość szokujące, bo w ofercie nie było nic na temat domków, ale koniec końców fajnie było. Domku definitywnie wymagają już remontu, bo gości z Europy już nie zadowolą. Teren hotelu ładny i zadbany, sporo turystów z tego kraju. Kuchnia lokalna, sporo warzyw oraz sałatek. Śniadania dość okrojone, a do rzeczy smażonych na bieżąco przez śniadanie, obiad i kolację spore kolejki. Na pobyt dłuższy niż 7 dni jedzenie mogłoby już nie być zadowalające. Desery bardzo smaczne. Obsługa również uprzejma. W restauracji w godzinach szczytu na każdy posiłek czasami brakowało talerzy i było bardzo dużo osób i spędzanie tam czasu było odrobinę niekomfortowe ale wystarczyło przyjść chwilkę później i było ok. Mogłoby to być lepiej zorganizowane. Hotel przy morzu, lecz sama plaża jest dość mała i w pierwszy dzień było sporo śmieci co zniechęciło nas na przychodzenie tam. Dogadanie się w języku angielskim czasem było problematyczne, lepiej po francusku, ale koniec końców szło się dogadać. Warto wymienić dinary na lotnisku, chociaż na podatek turystyczny, bo do zapłaty jest od razu przy check in. Szkoda, że nie był on wliczony od razu w cenie wycieczki i zaznaczony na voucherze, bo obsługa na recepcji średnio potrafi to wytłumaczyć i mam wrażenie że różnie pobierają od turystów mimo tych samych warunków pobytu. Tutaj znak dla organizatorów wakacje PL , by wliczyć podatek turystyczny od razu w cenę wycieczki - byłoby to bardzo duże ułatwienie. :) Sporo atrakcji przy basenie w ciągu dnia i wieczorem. Generalnie jeżeli potrzebuje się odpocząć, opalić i spędzić przyjemny czas przy barze ;) - fajny prosty hotel. Szału nie ma, ale tragedii też nie ma.

Zalety

duże baseny, czysta woda, codziennie chlorowana. Spory wybór alkoholi na allin. (Oczywiście lokalnych) Sprawne WiFi mimo tylko jednego punktu. W piątki jest targ na terenie hotelu, Można kupić pamiątki nie wychodząc z hotelu i nie jeżdżąc na wycieczki. Jeżeli jest taka potrzeba, panie sprzątające codziennie zaglądną do pokoi i posprzatają. Jeżeli coś jest brudne, wystarczy naszykować, a panie wymienią na nowe czyste.

Wady

Leżaki przy basenie często były brudne z piasku, ale przychodząc z własnym ręcznikiem nie było to takie uporczywe. Domki już po swoich latach świetności- wymagają remontu by były bardziej atrakcyjne. W lobby często przy sofach był bałagan na stołach (upaćkane przez dzieci, wylane drinki, soki) Oraz problem lobby - bardzo dużo much. ciężko było spokojnie przeglądnąć telefon i nie odganiać się od much.

1.3
Maryna

Hotel masakra. Pokoje straszne, brudne. Ale najgorzej jest ciagly zapach kupy.

Zalety

Nic

Wady

Wszystko

Grzegorz

Ogólnie za te pieniądze nie można narzekać jednak co do menu restauracji jeśli ktoś nie uważa ich jadłospisu to dla przeciętnego europejczyka słabo, domki jak domki szału nie ma ale nikt tam nie jedzie mieszkać tylko się przespać. Aqa dla dzieci ok, organizacja biura ok. Największy problem obiektu restauracja, brak dostępnych miejsc wszystko na ilość, często brudne sztućce, obsługa uprzejma. W skali od jeden do 10 słaba 5-tka.

Zalety

Aqa dla dzieci, plaża blisko hotelu można powiedzieć przy obiekcie

Wady

restauracja, kuriozum snack bar przy plaży obowiązek chodzenia w wierzchnim odzieniu masakra

3.4
Irena

Hotel jest bardzo stary i nie zadbany. Obsługa też na bardzo niskim poziomie.

Zalety

Jest bezpośrednio na mozu

Wady

Bardzo brudno Brudne talerze i sztućce Niezadbany teren Słaba animacja

Jakub

Hotel ma swój klimat. Ja osobiście lubię takie domki. 2 fajne baseny plus zjeżdżalnie. Obiekt nad samym morzem. Plaża nie należy do najczystszych:( Pokoje 3/5 ale też w swoim klimacie. Stołówka duża, ale bywało czasem ciasno. Jedzenie powtarzalne jak wszędzie, ale codziennie były zmiany na obiedzie i kolacji. Każdy znajdzie coś dla siebie i nikt nie wyjdzie głodny. Brak przekąsek przy basenie, ale na stołówce można być 4 razy dziennie. Jedzie bardzo dobre oprócz zup które są nie zjadliwe:) Drinki robią mizerne!! Obsługa przemiła. Każdy jest pomocny i uśmiechnięty. Wokół raczej nie ma co robić, ale za 1 dinara od osoby pojedziemy rozklekotanym autobusem rodem z PRLu do Monastyru. Animacje 3/5. Pierwsza godzina powtarzalna raczej dla najmłodszych a druga część zawsze ciekawsza. Hotel dobry dla rodzin z dziećmi i to im raczej polecam.

Zalety

Jedzenie, obsługa i hotel w fajnym klimacie

Wady

Słabe drinki. Wokół nie wiele się dzieje.

2.0
Paula

Ogólnie to nie polecam nawet jeśli miałabym tak jechać za darmo . Syf brud , nie sprzątane , nie wymieniane reczniki . Mrówki w domkach . Brudne talerze , kubki , napoje nalewane przez pracowników prosto z butelek . Jedzenie nie jadalne . Chodziliśmy głodno i bardzo chcieliśmy już wracać.

Zalety

Chyba jedyną zaletą jest to że "hotel " jest przy plaży u widoki.

Wady

Zacznę od domków w których mieszkaliśmy. Straszny syf , łazienki najgorsze bardzo zaniedbane , brudne Bardzo dużo mrówek, smród. Nikt nie sprzatal ani nie wymieniał ręczników. Jedzenie paskudne , chodziłam głodna a naprawdę nie jestem wymagająca. 3 tygodnie po powrocie wszyscy chodziliśmy z bólem brzucha i biegunką . Dzieci nie miały co jeść, ratunkiem były naleśniki . Nawet frytki i nuggetsy były nie jadalne . Generalnie dużo ale nie smaczne , mięso obrzydliwe . Wędliny nie było żadnej

1.0
Marlena

Bardzo słaby hotel ,nie spodziewałam się luksusu ,a rozczarowanie i tak było wielkie ,zasugerowałam się kilkoma dobrymi opiniami ….i to był błąd .Przede wszystkim po przyjeździe o 4 nad ranem brak wody w pokoju,także nawet skorzystanie z toalety było niemożliwe,nie wspomnę o kąpieli …Telefon do samego końca pobytu nie działał ,zgłoszony w recepcji,zgłoszone rezydentce -zero odzewu i zainteresowania .Jedzenie bardzo słabe ,kolejki po ciepłe danie mega długie ,nieraz nawet pół godziny trzeba było stać po naleśniki ,jeśli nie dłużej ,ciągły brak talerzy ,stoliki brudne …brak sztućców,to był koszmar ….pokoje nie wiem jaka to epoka …bieda i ubóstwo ….nie wspomnę o mrówkach które biegały po cały pokoju ,naszych rzeczach ,nawet szczoteczkach do zębów ,na szczęście miałam ze soba preparat na mrówki i jakoś udało się ich pozbyć …ale oczywiście panie sprzątające nie widziały problemu w tym że cała łazienka była w mrówkach….nigdzie nie spotkałam się z czymś takim …rozumiem że robactwo jest wszędzie ,ale w pokojach nigdy się z tym nie spotkałam !W pokoju brak suszarki i lodówki ,co też było dosyć męczące ,Pani która sprzątała pomimo wywieszonej kartki ,że ma nie wchodzić i tak notorycznie to robiła.Przy basenie brak leżaków ,brak parasoli ,basen się sypał ,dzieci nieraz miały skaleczoną stopę przez odpadające płytki …plaża bardzo wąska i bardzo brudna ,glony wszędzie ,dzieciaki nie miały gdzie się bawić . Wieczorem bardzo marne animacje dla dzieci ,włączone kilka piosenek, a dzieci zostawione same sobie …Bardzo,bardzo słabe wszystko ….Nie jesteśmy jacyś wymagający ,i zawsze uważałam że pokój nie musi być jakiś luksusowy ,bo tam się tylko śpi ,ale to co tam zastaliśmy ,to poniżej jakiegokolwiek poziomu.Jedzenie też nie musi być niewiadomo jakie ,ale chociaż żeby było czysto ….a tam nie było zdecydowanie nawet średnio czysto :(O przyrządzeniu podstawowego drinka też nie ma szans …a rękę po napiwek wyciągali nawet za podanie butelki wody,która należała się wszystkim za darmo .

Zalety

Brak zalet

Wady

Jak wyżej

1.9
Mariusz

Hotel słaby. Mrówki w pokoju. Słabe warunki. Brudno wszędzie. Basen super. Jedzenie okrutne. Jeden rodzaj wędliny (ich salami z chrząstkami.) Codziennie to samo. Większość nie zjadliwa.pizza bez smaku .Alkoholu brak w barze czesto zostawało samo piwo. Jak już był alkohol to bardzo mało go lali. Obsługa bardzo miła. Blisko plaży. W ofercie jest info ze.lotnisko 7km . To prawda . Ale przylot z Warszawy na inne lotnisko 60km dalej. Jakas godzina jazdy . Lepiej Dołożyć kasę i wybrac 5☆ Nie polecam.

Bardzo sympatyczne miejsce, owszem wymaga odświeżania ale mimo to pobyt uważam za udany. Widać że są starania aby miejsce uległo zmianie, zasłużone 3*, zgodnie ze standardem Tunezji. Fantastyczne jedzenie i obsługa zawsze uśmiechnięta nawet bez napiwku. Często są komentarze monotonne śniadania - po prostu standardowe śniadania jak w każdym innym hotelu w którym byłam za granicą i Polsce. Braki uzupełniane na bieżąco, kolejki za potrawą czy talerzem to tak naprawdę zachowanie Libańczyków i Algierczyków, które pozostawia wiele do życzenia, no cóż taka kultura osobista, po odejściu od stolika "tona" jedzenia ląduje w koszu a obrusy w kołu stołu generalne porządki. W tym hotelu otrzymywali obrusy na stół ale innym wczasowicze wskazywali że w innych hotelach były wydzielane strefy dla tych narodowości i tam obrus na stole nie lądował - dla szybszego sprzątania. Więc czytając inne komentarze chyba to miano na myśli pisząc: syf, braki itd. Internet w lobby rano i w okolicy obiadu super, delikatnie jeszcze chodzi na basenie, bliżej lobby, ale przy kolacji totalne spowolnienie.

Zalety

baseny, plaża trochę z gruzem i śmieciami ale przynajmniej blisko jedzenie atmosfera lokalizacja

Wady

inne narodowości (opis powyżej) - na które nie mamy wpływu, problem raczej globalny

Ogromny teren,więc sporo trzeba się nachodzić. Zakwaterowanie w bungalowach, więc czułam się jak na campingu. Zdecydowanie jest to hotel ekonomiczny,ale nam wystarczył. Domek skromny,ale czysty. W domku 2 łóżka postawione koło siebie + rozsuwane łóżko dla dzieciaków. Ogromny plus,że toaleta była osobno niż reszta łazienki. Klimatyzacja działa, chociaż jest bardzo głośna. W domku była też mała lodówka. Bardzo sympatyczne panie sprzątające. Codziennie wymieniały nam ręczniki i pytały,czy potrzebujemy nowe prześcieradła. Jedzenie raczej monotonne,ale każdego dnia było coś nowego,spokojnie każdy z nas znalazł coś dla siebie.

Zalety

Plaża niewielka,podzielona na kilka części,ale nie było problemów z leżakami. Na terenie hotelu jest kilka basenów - brodzik dla maluchów,ze słoną wodą,ze słodką+ oczywiście aquapark. Animacje były zarówno dla dzieci,jak i dla dorosłych. Dzieciakom bardzo podobała się piana w basenie. Każdego dnia na lunch i kolację była inna stacja live cooking. W restauracji można było zrobić rezerwację stolika i wtedy był ładnie przystrojony kwiatami.

Wady

Materace bardzo twarde. Bardzo głośna klimatyzacja w domkach. Okrutne drinki i napoje / soki z automatów - cukier z posmakiem chemii.

Malwina

Hotel na pewno ma potencjał, ale wymaga jeszcze sporego nakładu pracy. Obiekt jest duży, dysponuje dwoma fajnymi basenami i aquaparkiem. Zakwaterowanie w domkach, którym przydałoby się odświeżenie, ale nie jest źle. Budynek główny z lobby barem i patio prezentuje się całkiem nieźle. Śniadania nieco monotonne, obiady średnie, największy wybór dań zdecydowanie podawano na kolację. Każdy znajdzie coś dla siebie. Hotel zakwalifikowany jako 3 gwiazdkowy więc liczyliśmy się z mniejszym wyborem jedzenia czy napoi (Fanta oryginalna, Sprite tutejszy ale nie odbiega od oryginału, cola tutejsza i niczym coli nie przypomina), alkohole lokalne. W tej klasyfikacji hotelu akceptowalne jest również to, że serwis ręczników plażowych jest płatny, nie ma czajnika i suszarki w pokoju, nie uzupełniają wody w pokoju. Animacji wieczornych praktycznie brak. Natomiast to czego nie mogę zaakceptować niezależnie od ilości gwiazdek to brak higieny. Stoliki w lobby nie wycierane w ogóle (sami je sprzątaliśmy, bo nie dało się siedzieć przy klejącym się blacie), obrusy w restauracji brudne (mam na myśli moment kiedy wchodziliśmy na otwarcie posiłku, a nie po innych gościach), na szklankach ślady szminki, kiedy brakowało szklanek w lobby szklanki były obmywane samą wodą przy użyciu rąk!

Zalety

Spory obiekt, naprawdę fajne baseny z stopniowo zmieniającym się poziomem wody. Świetne rozwiązanie dla dzieci bo mogą kąpać się w dużym basenie, a nie osobnym brodziku. Duży aquapark. W przypadku usterek (brak światła w toalecie, brak minibarku w pokoju) reakcja personelu była błyskawiczna.

Wady

Brak podstawowej higieny.

Natalia

Po przeczytaniu opinii bałam się tego co zastaniemy na miejscu. Dojazd do hotelu trwał ponad godzinkę. Byliśmy na miejscu wieczorem. W recepcji wypełniliśmy kartę meldunkową i Pan poprosił nas żebyśmy poszli na kolację coś zjeść i jak wrócimy będziemy mieli pokój. Do pokoju zaprowadził nas Pan z obsługi który sprawdził czy wszystko jest ok, czy czysto i sprawna klimatyzacja. Mieliśmy pokój na piętrze z tarasem pośród palm-piękne widoki na zachodzące słońce. Byliśmy z 2 dzieci, mieli osobne łóżka, my dwa połączone. Na wyposażeniu lodówka, telewizor, sejf, suszarka na pranie, wbudowane szafy z wieszakami i półkami. Malutkie WC osobno i łazienka z natryskiem. Z natrysku unosiła się won kanalizy podczas kąpieli i słychać było sąsiadów. Można byłoby się przyczepić do sprzątania ale będąc na wycieczce fakultatywnej mogliśmy skorzystać z WC innego hotelu (5gwiazdek) w którym był taki syf i karaluchy ze w Shems to był luksus. Ręczniki wymieniane prawie codziennie. Jesteśmy ludźmi nie wymagającymi złotych klamek. To były cudowne wakacje, obsługa jest tak przesympatyczna i serdeczna, nie są nachalni i nie proszą o łapówki, a jak im coś zostawiliśmy, obsługiwali bez kolejek i traktowali na najwyższym poziomie. Jedzenie trochę nie nasza bajka ale to raczej kwestia gustu bo wybór był duży. Polecamy za to restauracje przy plaży- tam pyszna pizza owoce morza itd. Ogólnie mieli przepyszne desery. Dwa duże baseny i cieplutka woda czynne do 18, później chlorowane. Super Aqua park dla dużych i małych, czujni ratownicy. Na Aqua parku bar płatny. Jest malutkie centrum handlowe gdzie można kupić pamiątki kosmetyki i jakieś przekąski oraz napoje. W barach oryginalna tylko Fanta. Piwo lane z butelki, puszki lub z kija. Są też stoiska z płatnymi atrakcjami, bransoletkami, tatuażami z henny. ALIBABY chodzą zachęcając do wycieczki na wielbłądy itp. Skorzystaliśmy i było super tylko trzeba się o wszystko targować za 4 os zapłaciliśmy 60€. Obiekt zamknięty i pilnowany. Przy wjeździe postój taksówek. Na przeciwko stawy z flamingami. WiFi działało tylko na terenie recepcji. ANIMATORZY i animacje super. Zawsze do nas zagadał, pożartował. Codziennie jakieś atrakcje i muzyka na głównym basenie, aerobik, piana party. Wieczorem mini disco, disco dla dorosłych i codziennie inne show. Drugi basen spokojny. Ogólnie jesteśmy bardzo mile zaskoczeni i bawiliśmy się świetnie. Polecamy

Zalety

-obsługa przesympatyczna -super aquapark - fajne baseny - extra animatorzy i animacje - duży bardzo zadbany teren na ich standardy

Wady

- plaza jest trochę brudna i wąska

Hotel średni pokoje w miarę ok ale brak balkonu średnio sprzątane baseny fajne, minusem jest plaża brudna kilka leżaków i meduzy ;-) aquapark bardzo niebezpiecznym w ogóle na nim czasu nie spędzaliśmy, jedzenie dobre plusem jest to że w dniu wylotu mogliśmy korzystać ze wszystkiego nie ściągnięto nam opasek, minis odległość od pokoju wszędzie daleko do plaży do basenów do stołówki itp.

Zalety

Baseny i piękna restauracja nad morzem

Wady

Plaża aquapark i odległość od pokoju

Znaleźliśmy się w tym szczęśliwym gronie gdzie trafiło nam się wszystko super. Pokoje czyste, zadbane. Mrówki rzeczywiście były widoczne w łazience, ale dosłownie kilka sztuk. Jedzenie dobre, animacje rewelacyjne dla dorosłych i dzieci. Baseny super, pogoda rewelacyjna :) Hotel zdecydowanie wart polecenia.

Shems Holiday Village