Starożytne ruiny i zabytki, takie jak Akropol w Lindos
Piękne plaże z złocistym piaskiem i krystalicznie czystą wodą
Urokliwe stare miasto Rodos z wąskimi uliczkami i średniowiecznymi murami
W październiku 2022 roku udaliśmy się wraz z chłopakiem na wyspę Rodos i z wielu ofert, jakie zaproponowała nam Pani w biurze podróży, wybraliśmy właśnie Hotel Sabina. Hotel miał wady i zalety jednak zdecydowanie więcej dostrzegliśmy pozytywów! Obsługa hotelu zasługuje na dużą pochwałę - wszyscy uśmiechnięci, rozmowni, pomocni. Z każdym można było zamienić więcej niż 2 słowa na przeróżne tematy. Sam hotel jest idealny dla osób, które chcą wypocząć w spokoju i nie pchać się na największe kompleksy hotelowe w Grecji, gdzie dookoła pełno ludzi, dzieci, i pijanych grup młodzieży. Hotel jest otoczony piękną zielenią i roślinnością co dodaje mu dużego uroku. W hotelu znajduję się basen, który jest świetną opcją odpoczynku po całym dniu zwiedzania, kiedy już nie ma się siły iść na plaże. Zarówno w okolicach hotelu jak i w samym kompleksie można spotkać dużą ilość kotów (nam akurat to nie przeszkadzało ponieważ zarówno mój chłopak jak i ja nie mamy alergii i uwielbiamy zwierzęta). Kotki nie są agresywne ale lubią się łasić i często są głodne. Pokoje są bardzo czyste i sterylne. Jedyną wadą są mrówki, których niestety nie dało się pozbyć. Zawsze kiedy myślałam, że doprowadziłam łazienkę do porządku to po całym dniu nieobecności w hotelu pojawiły się nowe (tylko w łazience). Panie sprzątaczki zawsze pogodne i rozmowne. Śniadania hotelowe pod koniec wyjazdu zrobiły się trochę monotonne (codziennie to samo) aczkolwiek wszystko było bardzo smaczne i widać, że na świeżych produktach. Restauracja hotelowa na dobrym poziomie. Ceny przystępne, bardzo miła obsługa, samo jedzenie smaczne ale nie ukrywam, że mogłoby być ciut lepsze (nie chodzi o jakość produktów ale o samo wykonanie). Dużym atutem hotelu jest fakt, że znajduje się dosłownie 300m od plaży. W przystępnych cenach można wynająć leżaki. Jeśli ktoś chce trochę więcej prywatności to polecam przejść się trochę wzdłuż plaży ponieważ łatwo znaleźć naprawdę urokliwe i trochę "dzikie" miejsca, gdzie można w spokoju i bez zbędnego towarzystwa cieszyć się słońcem i szumem morza. W pobliżu hotelu jest bardzo dużo świetnych restauracji. Serdecznie polecam Lemon Tree Cafe, która znajduję się około 300m od hotelu i jest prowadzona przez przesympatycznego Greka i jego mamę. Można zjeść smacznie i syto. :) Około 6 kilometrów od hotelu znajduję się "Dolina motyli". Jest to urokliwy park przyrodniczy z pieszymi szlakami, który w okresie letnim przepełniony jest pięknymi motylami. My niestety udaliśmy się po sezonie ale od znajomych, którzy byli w czerwcu usłyszeliśmy, że warto zawitać tam w sezonie kiedy są motylki. Około 20 km od hotelu znajduje się Miasto Rodos, do którego koniecznie trzeba się udać! Piękna architektura, urokliwe i wąskie uliczki, restauracje z klasyczną grecką kuchnią, nienachalni restauratorzy ;) Podsumowując, według mnie hotel ma dużo więcej atutów niż słabości. Przez tydzień nie narzekaliśmy kompletnie na nic (co najwyżej na słabo działającą komunikację miejską no ale to akurat nie jest wina hotelu), udało nam się wypocząć i zresetować głowy. Uważam, że hotel jest odpowiedni dla osób, który cenią sobie spokój i wypoczynek zamiast chodzenia na imprezy. Będąc drugi raz na Rodos przeczuwam, że tu wrócimy! :)
Najważniejsze zalety to przesympatyczna i pomocna obsługa hotelowe, blisko plaża, smaczne śniadania, restauracja hotelowa na dobrym poziomie, bardzo blisko liczne sklepy spożywcze i restauracje, w pobliżu znajduje się przystanek autobusowy, hotel jest otoczony piękną zielenią i roślinnością.
W pobliżu znajduje się elektrownia, której widok zaburza estetykę krajobrazu. Około 5 km od hotelu jest lotnisko co oznacza, że non stop słychać odlatujące i przylatujące samoloty, wytępienie mrówek w łazience jest wręcz niemożliwe, radzę nie otwierać drzwi balkonowych w nocy (jeśli ma się pokój na parterze) bo można się obudzić w towarzystwie kilku kotków :)
Hotel sam w sobie jeszcze do zaakceptowania przy niskiej cenie wyjazdu, obsługa całkiem miła ale otoczenie koszmar. Tuż obok dymiące kominy jakiejś fabryki, mała i przy tym brudna plaża. Hotel znajduje się tuż za końcem pasa startowego więc oglądanie i słuchanie samolotów startujących co parę minut w dzień i w nocy zapewnione. Jedzenie bardzo skromne, trzeba dojadać w tawernach. Ja uciekłem z tego hotelu już po jednym dniu, dopłaciłem parę Euro i dopiero poczułem co to Grecja. Mam wrażenie, że pierwszą opinię napisał przedstawiciel biura podróży lub osoba kompletnie bez doświadczenia, która pierwszy raz była za granicą i nie ma porównania.
Przestrzegam wszystkich przed tym hotelem. Położony przy dużej elektrowni - dymiące kominy. Plaża brzydka i brudna, trzeba się ułożyć tyłem do kominów żeby ich nie widzieć. Jedzenia mało o co często były kłótnie w recepcji, ale właściciel nie reagował. Hotel położony blisko lotniska, huk startujących samolotów. Wokół hotelu niczego nie ma ciekawego. Nikomu nie polecam. Zdjęcia można zobaczyć na portalu holidaycheck.pl.
Hotel położony w małej miejscowości, w okolicy pełno lokalnych barów i restauracji, jest gdzie zjeść i zrobić zakupy a także iść na spacer, wynająć samochód czy skuter
Czyste pokoje, przemiła obsługa, bardzo dobre jedzenie
Bardzo polecam rezerwacje wakacji na tym portalu, super kontakt z konsultantami, byli bardzo pomocni mimo wielu przeszkód wszystko się udało i zarówno dojazd jak i powrót odbył się bardzo sprawnie
Czysto, bardzo blisko plaży, świetna bardzo miła i pomocna obsluga dobre jedzonko świetny kontakt i organizacja generalnie polecam polecam polecam !!!
Plaża przy hotelu nie nadaje się za bardzo do plażowania, jest cała w kamieniach i przyjeżdzają tam głównie surferzy.
W tym roku chcieliśmy uciec od wszystkich głośnych resortów. Dodatkową atrakcją mogą być koguty w sąsiedztwie. Nie martwcie przez dwa tygodnie tylko dwa razy dały nam się we znaki. Jedzenie adekwatne do ceny. Pasty, kilka tradycyjnych Greckich potraw, dużo warzyw, mniej owoców. Jedną z fajniejszych rzeczy w tym hotelu jest jego czystość. Ekipa odpowiedzialna za porządek powinna dostać medal. Plaża niedaleko, według mnie jakieś 200m nie dalej.
Bardzo przyjemny hotel dla osób które chcą naprawdę odpocząć od zgiełku codzienności i poznać greckie klimaty. Wyżywienie w hotelu bardzo smaczne(no chyba, że ktoś spodziewa się schabowego z kapustą to nie będzie zadowolony)Plaża kamienisto żwirkowa, warto zaopatrzyć się w buty, w których można wejść do wody. Przelatujące samoloty nie przeszkadzają wcale, wręcz stanowią dodatkową atrakcję. Opisywany gdzieś w recenzjach komin rzeczywiście jest, ale przy żadnym kierunku patrzenia nie zasłania wspaniałych widoków Rodos. Gorąco polecam!
Jedzenie paskudne monotone bardzo małe ilosci plaża ochydna brudna dymiące kominy huk startujących samolotów.
Plaża kamienisto-piaszczysta, tak jak pisało w katalogu, czysta! Spokojna okolica, plaże prawie puste. W oddali elektrownia, a nie fabryka! Hotel umiejscowiony 5km od lotniska i na pewno nie na końcu pasa startowego samolotów :) Jedzenie świeże, dobre i urozmaicone, winogrona na tarasie bardzo smaczne dla gości hotelowych. Przy drodze pyszne figi i pomarańcze na drzewach, obsługa bardzo miła. Dobry punkt wypadowy na różne wycieczki.
Dla ceniących ciszę i spokój, na uboczu.
Jedzenie okropne, małe ilości, śniadania monotonne, przez dwa tygodnie: suchy ser, mielonka, pomidor, dżem, obiady zdarzyło się, że brakło dla tych co przyszli trochę później, jak złożyliśmy reklamację w hotelu, zrobili się bardzo niemili. Nie polecam! Plaża-same śmieci, bardzo brudna i kamienista, słychać staryujące samoloty, po lewej komin widoczny, mięso jak było na obiad to było święto.