Riu Funana

Hotel niestety bardzo słaby. Miałam okazje być w hotelu rok temu i pomimo wielu wad (położenie, standard pokoju) zdecydowałam się wrócić z uwagi na fantastyczną kuchnię. Niestety to jest już przeszłość . Obecnie kuchnia jest bardzo słaba, najtańsze mięsa i ryby słabo doprawione i wszystko smażone na olejach. Owoce morza są rzadkością, ciasta słodkie i bez smaku. Rok temu hotel bronił się wspaniałym, wykwintnym jedzeniem - teraz niestety rownież z tym jest słabo.

Spędziliśmy cudowny urlop w listopadzie 2021, do miasteczka pól godziny póżniej godzinny powrót plażą, widzielismy inne hotele, ale nie były one w tak pięknym palmowym ogrodzie jak nasz. Przepiękna roślinność w nim, jedzenie naprawde na 10 z plusem, 80% jedzenia nie zasmakowałam, gdyż było tego za dużo, mimo, że lubimy dobrze zjeść.Pisałabym dużo, poprostu nie ma minusów moze tak napisze.Polecam

Rewelacyjny hotel, cudowni , pomocni ludzie tam pracujący, zaangażowani i zawsze uśmiechnięci animatorzy. Pokoje czyste. Wyśmienite jedzenie. Polecam na 100 %

Pierwsze wrażenie nie było najlepsze, natomiast już po 2 dniach wiedzieliśmy, że tu wrócimy. Niesamowite jedzenie, ogromny wybór warzyw, ryb, owoców morza. Nawet niejadki dzieci, znajdą coś dla siebie. Przemiła obsługa, czystość i atmosfera dodają komfortu. Bardzo wygodny materac, który jest bardzo ważnym punktem podczas wypoczynku. No i plaża... niesamowita, długa, piaszczysta, leżaki zarówno w pierwszej linii oceanu jak i w osłonie cienia palmowego, dla każdego coś dobrego. Gorąco polecam

Hotel jest rewelacyjny. Spędziliśmy tam z Mężem wspaniałe 11 nocy. Na przywitanie dostaliśmy drinka powitalnego bezalkoholowego. Po szybkim i bezproblemowym zakwaterowaniu, dostaliśmy karty do pokoju - 2 sztuki, karty na ręczniki basenowe, hasła do wifi, mapę hotelu i naklejki na walizki (Pan po ok 30min dostarczył nam je do pokoju). Hotel posiada kilka barów i restauracji (do 3 restauracji trzeba się zapisać w recepcji, jeśli chce się z nich skorzystać). My codziennie korzystaliśmy z głównej restauracji i posiłki w niej były bardzo dobre. Szeroki wybór wszystkiego: kilka mięć, ryb, różne pizze, makarony, bułki, bułeczki, sery, wędliny, sałatki, warzywa, owoce, desery, lody - dosłownie wszystko. Z restauracji, do których trzeba się zapisać polecamy Mandalay - stek był rewelacyjny, pełen smaku. Reszta restauracji była fastfoodem - można było coś wybrać, ale bez rewelacji. W barach serwują lokalne alkohole, jest karta drinków jednak zrobią praktycznie każdego drinka jakiego klient zapragnie. Cała obsługa bardzo uśmiechnięta i chętna do pracy i pomocy. Grupa animatorów - rewelacja. Animacje odbywają się cały dzień i są nienachalne. Od Ciebie zależy czy z nich skorzystasz, ale w dużej mierze warto. Animatorzy bardzo przyjaźni, mówią w wielu językach i są bardzo uzdolnieni. Codziennie inne animacje: muzyka na żywo (super zespół), przedstawienia tematyczne, pokaz kapoeiry itp. Na terenie hotelu znajdują się 2 baseny: jeden z barem podgrzewany, drugi większy z leżakami wodnymi bez podgrzania. Baseny czyste i nie przepełnione, można z nich korzystać w godz. 8-20. Leżaki przy basenie pod dostatkiem, jednak jak wszędzie są grupy ludzi, którzy \"rezerwują\" leżaki na cały dzień nawet z nich nie korzystając. Ręczniki basenowe można wymieniać codziennie w godz. 9-17 (wymieniają na nowe lub na karty ręcznikowe) jest to bardzo fajna opcja, gdyż nie trzeba nosić mokrych ręczników do pokoju. Jedyny minus na basenie to brak muzyki - jest ona tylko w trakcie animacji np. aqua aerobik czy zumba (nam akurat brakowało bardzo muzyki). Pokój hotelowy nie jest w standardzie 5 gwiazdek. Jest to takie mocne 3 gwiazdki. Jednak pokój jest odnowiony, bardzo czysty, codziennie bardzo dokładnie sprzątany - co jest ogromnym plusem. Panie sprzątając codziennie wymieniają pościel i ręczniki. W pokoju jest klimatyzacja - trochę stara, ale działała i chłodziła bez problemu. Znajduje się także mała lodówka (codziennie uzupełniana w wodę w butelkach - ok 5 szt. butelek 1 l było zawsze w pokoju), bezpłatny sejf, zestaw do kawy i herbaty z czajnikiem (codziennie uzupełniany). Prócz łóżka z wygodnym materacem, mieliśmy także stoliczek z dwoma krzesłami plus stolik z krzesłami na balkonie. Drzwi na balkon zamykane. Hotel znajduje się ok 300-500m od plaży (zależy gdzie kto mieszka, bo teren hotelu jest bardzo rozległy). Dojście na plaże jest przez szpaler palm, co tworzy fajną atmosferę. Plaża przepiękna - biały piasek, szeroka, łagodne zejście do wody. Woda ciepła, przyjemna, jednak bardzo mocne fale i prądy wsteczne. Na plaży ratownicy, którzy pilnują plażowiczów i w przypadku zbyt dużych fal zabraniają wchodzenia do wody. Polecam spacery po plaży, jest obłędnie :) Co do wiatru - jest to wietrzna wyspa, już po wyjściu z samolotu zaczyna się to odczuwać. Jednak można przyzwyczaić się do wiatru i później staje się on przyjemny, gdyż łagodzi palące słońce. Przy hotelu wylęgarnia żółwi, gdzie codziennie wieczorem można oglądać wylęgające się żółwie. W grudniu temperatura dzienna 26-28 stopni, w nocy 22 stopnie. Zalecam brać sweter czy bluzę na wieczory. Ogólnie bardzo polecam ten hotel. To jeden z najlepszych hoteli w jakim byliśmy i jesteśmy bardzo zadowoleni pod każdym względem! Wakacje z Tui w Riu Funana zaliczam do baaaardzo udanych!

Nazwa  Riu Funana
Miejsce  Wyspy Zielonego Przylądka / Sal / Santa Maria
Udogodnienia  basen odkryty, basen z podgrzewaną wodą, na terenie hotelu instytut SPA, na terenie sauna, udogodnienia dla rodzin z dziećmi, dostęp do internetu

Białe, piaszczyste plaże i lazurowe wody idealne do kitesurfingu

Naturalne solanki w Pedra de Lume oferujące relaksujące kąpiele

Przepyszna kuchnia wyspiarska z owocami morza i lokalnymi specjałami

Wyświetlono 5 wyników Po wybraniu filtrów zobaczysz średnią ocenę dla przefiltrowanych opinii
3.1
Karina

Pobyt - Maj 2023

Zalety

Ogród

Wady

Słabe pokoje Słabe jedzenie Położenie

Pobyt - Listopad 2021

Zalety

Plaża lazur, cudowny piasek, muzyka meksykańska przy barze na plaży

Wady

Żadnych

Beti

Pobyt - Październik 2021

Zalety

Czystość, cudowna obsługa, przepyszne jedzenie

Dorota

Pobyt - Październik 2021

Zalety

przemiła obsługa, genialne jedzenie, czystość na 5+ i obłędna plaża

Pobyt - Grudzień 2018

Zalety

1. Blisko z lotniska 2. Blisko do plaży i do miasta Santa Maria 3. Położenie w takim miejscu, że można poczuć się jakby cała plaża należała do Ciebie 4. Bardzo dobre jedzienie 5. Hotel na rozległym terenie: czysto, podlewane, przycinana roślinność 6. Bardzo uprzejma obsługa, sprawiająca, ze gość jest najważniejszy w hotelu - praktycznie każdy z nich mówi po angielsku na wysokim poziomie) 7. Duży basen, a w zasadzie 2 - jeden z barem podgrzewany, drugi większy nie podgrzewany - woda czysta, bez pływających zanieczyszczeń. 8. Animacje na bardzo wysokim poziomie - codziennie coś zupełnie innego.

Wady

1. Pokoje, zapewne nie wszystkie, to nie standard 5 gwiazdek, ale takie solidne 3 (jednak bardzo czyste, codziennie sprzątane i bardzo dobrze utrzymane)

Riu Funana