Reef (Nyali)

3.5

Hotel - super, właściwie bez minusów Safari - niezapomniane przeżycie. Zachęcam do wyjścia poza hotel aby zobaczyć jak żyją tubylcy. Warto zajrzeć do barów i restauracji. Polecam skorzystać z usług fryzjerskich i kosmetycznych. Polecam mały Salon masażu Salt Sea Spa na przeciw bramy do Reef Hotel

Hotel kameralny ale bardzo fajny. Pokoje ładne, aczkolwiek z czystością różnie to bywa. Jedzenie urozmaicone, bardzo dobre. Natomiast obsługa bardzo sympatyczna i miła. Bardzo się starają, żeby wszystko było OK. Hotel położony jest przy samej plaży. Plaża jest bardzo ładna, bielutki piasek. Natomiast wycieczki tylko od tubylców! Byłyśmy na 3-dniowym safari wykupionym od bardzo fajnego kenijczyka z plaży - MASUDI. Bardzo polecam, bo było rewelacyjnie!!!! Wszystko zorganizowane na najwyższym poziomie, super loggie, w tym jedna była w środku TSAVO a więc wrażenia niezapomniane. A Masudi dwoił się i troił aby wszystko było jak najlepiej :) I spokojnie polecam wykupienie safari u niego - będziecie zadowoleni!!!

Hotel średnio czysty,bez robactwa,łazienki ok.Przepiekny tropikalny ogród, słońce daje ostromWycieczki safari TYLKO I WYŁĄCZNIE z plaży. Ja byłem 2 dni- Tsavo Est iTsavo West. Przeważnie busz, sawanny raczej tam nie ma, intensywnie czerwona ziemia, dużo zwierząt- nei udało nam się spotkac tylko nosorożca. Polecam bardzo Safari od Maxa i Richarda, mają ekstra kierowców na safari,pełen profesjonalizm,to co obiecywali to było. Zorganizowali nam prywatne 3 osobowe safari, pełno miejsca było w samochodzie i nie brali za to dodatkowej opłaty:)Cena zależy od tego jak się targujesz.Nocleg na safari w lodży NGUTUNI,standard i czystość lepsze niż w hoteu. Tanga Grill bar coś wspaniałego, barmani- John i Nathaniel- SZACUN!!

Paskudne pokoje na czwartym piętrze bez windy sam wnosisz walizki po schodach bo obsługa hotelowa nie pomaga. W pokoju klima ustawiona na 15 c bez możliwosci regulacji. moskitiery nad łóżkiem są ale tylko z jednej strony bo pewno z tej drugiej strony łóżka komary nie latają. O ciepłej wodzie w kranie zapomnij bo tylko kapie kroplami. W telewizji tylko fonia obrazu brak. Pozostała infrastruktura bary, basen, ogród, plaża są OK

Hotel naprawdę polecamy . Zakup safari u chłopaków na plaży nie jest ryzykowny ( my kupiliśmy 3 dniowe safari aż do Amposeli ( klilimandzaro) i naprawe byłem zachwycony. Plaża no to już cudo. Jest to mój pierwszy wpis as jeżdzę już okołó 20 lata po swiecie. Tam wrocę napewno - zdecydowanie polecam

Nazwa  Reef (Nyali)
Miejsce  Kenia / Wybrzeże Mombasy / Nyali
Wyżywienie  śniadania i obiadokolacje, all inclusive
Udogodnienia  basen odkryty, udogodnienia dla rodzin z dziećmi, dostęp do internetu, fitness, sporty wodne, windsurfing, żeglarstwo, tenis, rozrywka i życie nocne

Bezpośrednio przy pięknej plaży Nyali, w rozległym, tropikalnym parku

Trzy baseny odkryte z zewnętrznym jacuzzi otoczone są tarasami słonecznymi i palmowym ogrodem

3.5

Wyświetlono 60 wyników Po wybraniu filtrów zobaczysz średnią ocenę dla przefiltrowanych opinii

Pobyt - Listopad 2021

Zalety

Położenie. Plaża. Obsługa. Jedzenie

EWA

Grzegorz Warka

Zbyszek

Pobyt - Marzec 2019

Zalety

Dość dobra lokalizacja w spokojnej dzielnicy Mombasy przy plaży

Wady

Pokoje porażka

SK

Pobyt - Marzec 2017

Zalety

styl hotelu z dachami , kościulek, basen z barem, przeuroczy lidzie

Wady

lazienki ze slaoną wodą

m.

Pobyt - Luty 2017

hotel klimatyczny typowo kenijski. obsługa bardzo przyjazna, wszystko można było załatwić. jedzenie wyśmienite ! wiadomo hotel nie jest nowy wiec widać już pewne niedociągnięcia ale to właśnie dzieki temu ma swój klimat. z hotelu bardzo blisko do marketu. polecam kupować wycieczki u chłopaków na plaży (ja kupiłam wszystkie i z każdej jestem bardzo zadowolona) ;)

Zalety

położenie, plaża, jedzenie, ogród

Wady

pokoje

5.2

Pobyt - Luty 2016

Hotel jest stary i to widać.... Pokoje są czyste, skromnie urzadzone ale bez zastrzeżeń. Gorzej z łazienkami..... Stare zasłony prysznicowe, mega kamień na kurkach.... ogólnie mało estetycznie. Naczytałam się dużo o tym, ze Kenijczycy są bardzo sympatyczni..... mam odmienne zdanie na ten temat- w tym hotelu obsługa jest sympatyczna ( i to też nie zawsze), jak za wszystko dajesz napiwki.... Nawet jak dasz za mały to już czuć brak sympatii.... Oczywiście są wyjątki- ale jak w każdym kraju są po prostu i tam ludzie sympatyczni z natury :)) Podczas naszego pobytu program animacyjny nie był w ogóle realizowany- po zwróceniu uwagi operatorowi wycieczki, kolejnego dnia coś się działo a potem znowu mieli nas w d........Jedzenie moim zdaniem bardzo słabe- ale to oczywiście kwestia gustu. Monotonne, stołówkowe.... jedynie zachwycające owoce, które smakują faktycznie inaczej niż w Polsce :)) Bardzo fajne jest położenie hotelu- przy samym oceanie, pływając w basenie patrzysz na ocean :)) Niestety z plaży korzystanie jest utrudnione bo od razu oblegają człowieka \" beach boysi\", którzy próbują coś sprzedać . Jak mówisz im, że nie- to stoją tak nad człowiekiem jak sępy i patrzą się.... jest to krępujące i denerwujące bardzo. Nie polecam tego hotelu- w ofercie Itaki jest dużo fajniejszych miejsc za podobną cenę ( po wymianie doświadczeń z samolotu okazało się, że inne hotele oferują lepszy standard :)). Dużą zaletą hotelu Reef jest bardzo małe obłożenie- leżaki są puste, w basenie 2-3 osoby..... oraz piękny ogród, dużo palm dających cień i święty spokój.

Zalety

położenie, mało ludzi, ładny ogród

Wady

brudne łazienki, monotonne jedzenie, średnio sympatyczna obsługa, słaba oferta animacyjna,

Iwona

Pobyt - Luty 2016

do Joanny chyba nie mówisz o tym samym hotelu! Byliśmy tam od 17 lutego. hotel super ! Jedzenie bardzo dobre, animacje jeszcze lepsze a w łazience czasu się nie spędza. Obsługa bardzo miła i uczynna. Na plaży są natrętni tubylcy - ale tak jest wszędzie. jak trochę więcej będziesz podróżować to zmienisz zdanie. spokojnie można korzystać z uroków pięknego i czystego oceanu Wybrałaś hotel 3 gwiazdkowy a spodziewalaś się standardu 5 gwiazdkowego ? Mogłaś wcześniej poczytać opinie o hotelu a nie teraz narzekać

Zalety

spokoj, cisza, super jak na Kenię jedzenie , puste baseny i leżaki, dobre położenie i krótki transfer z lotniska

Wady

jak na 3 gwiazdki - nie ma

Pobyt - Październik 2014

Ogólnie przyjemne miejsce, dobre jedzenie moze mało urozmaicone ale czasami można posmaować ichniejszych przysmaków.

Krzysiek

Pobyt - Marzec 2014

Zastanawiam się od czego zacząć...ale może tak: jedzenie w hotelu to kwintesencja smaku, codziennie na kolacje inna kuchnia tematyczne - takich krewetek jeszcze nigdzie nie jadłem, ale wszystko inne też na najwyższym poziomie. Ogród w którym hotel się znajduje jest przepiękny do tego baseny - jeden z widokiem na Ocean - cudo. Plaża przepiękna codziennie odpływy i przypływy ale to dodaje tylko uroku. Na plaży Kenijczycy sprzedający wycieczki - bardzo mili i można sporo zaoszczędzić a wszystko zorganizowane na najwyższym poziomie - polecam również zwiedzanie dna morskiego przy odpływie ale tylko z przewodnikiem - Chłopaki z plaży są w tym niezrównani, przy okazji bardzo dbają o wszystkie żyjątka co nam się bardzo spodobało. Można to mieć jako bonus do wycieczki zal trzeba się potargować. Małpki na terenie są dość częstymi gośćmi ale całkiem grzeczne :), przy odrobinie szczęście można spotkać papuszki. Ogólne wrażenie na piątkę z plusem, jedynie pokoje są tknięte znakiem czasu ale czystość na medal, także czego chcieć więcej - na pewno tam jeszcze pojedziemy bo wakacje na medal

Zalety

Położenie, ogród, baseny i jedzenie !!!

Wady

może jedynie łazienka która wymaga odświeżenia ale to naprawdę szukając jakiego minusu jedyna rzecz co mi do głowy przychodzi Polecam !

Renata

Pobyt - Styczeń 2014

Ogolnie jestem zadowolona, przebywalam z biurem Rainbow, byl to tydzien po odbytym safarii. Co do biura to wszystko ok . Safarii to bylo z oferty Kenia clasic.Wycieczka dobrze zorganizowana. Duzo osob kupowalo safarii u miejscowego Georga. Co do hotelu ,to polecam. Na safarii lodge bardzo dobre, jedzenie pyszne, czysto.Jest lacznosc komorkowa, biuro podawalo ze nie.Polecam zakupic karte ( tani roming.pl), ja kupilam w biurze Rainbow. Wtedy rozmowa do Polski 1 zl. za min.Zakupy wNakumacie.Pamiatki przy parkach.

Zalety

Przebywalam w hotelu tydzien , jestem zadowolona, hotel czysty, jedzenie bardzo smaczne, swieze, polozenie hotelu niedaleko lotniska, centrum handlowego NAKUMAT.

Wady

uwazam , ze nie ma wad, jedzie sie nie przebywac w pokoju.

Krzysiek i Ania

Pobyt - Grudzień 2014

Hotel ładnie położony, bezpośrednio przy plaży. Pokoje, stare zniszczone, niestety dość głośne ale czyste, często zmieniana pościel, codzinna wymiana ręczników i sprzątanie, bez robactwa. Bar czynny od godziny 10 do 23. Bardzo słabe śniadania, w restauracji lata duża ilość much. Obiady i kolację dobre, spore urozmaicenie posiłków. Duża ilosć miejscowych gości, wieczorami miejscowe \\\"panienki\\\" schodza się do baru przy basenie i zabawiają zainteresowanych gości - trochę to niesmacznie wygląda... Duża ilość miejscowych gości, chyba więcej niż gości z europy. Ogólnie hotel dla mało wymagających - dokładnie na 3*,nic więcej ale też nie mniej. Polecam dla szukających słońca na plaży a nie dla szukających luksusu.

Zalety

Położenie przy plaży, blisko Mombasy. Dobre obiady i kolację.

Wady

Słabe śniadania. Muchy latające w restauracji. Hotel stary, mocno zniszczony. Duża ilość wron latających nad hotelem.

ANNA

Pobyt - Grudzień 2013

Bardzo sympatyczny hotel.Czysty spokojny- niestety mieliśmy pecha bo w czasie naszego urlopu przyjechały 2 autokary pełne dzieci-miały wakacje.Podczas ich pobytu korzystanie z basenu było bardzo niebezpieczne gdyz pomimo zakazów skakały do wody nie patrząc czy ktoś pływa mnie kosztowało to skok na nogi dobrze ze nie na kręgosłup.Nie pomagały interwencje u ratowników,szaleństwo dzieci trwało codziennie do godz 1 w nocy.Całe szczęście ze były to tylko 4 dni.Obsługa hotelu miła sympatyczna uśmiechnieta.Jedzenie urozmaicone bardzo dobre,wspaniały bardzo pogodny szef kuchni.Gdyby nie dzieciaki wychowywane bezstresowo to było by super .Chciałabym tam wrócić

Bogena

Pobyt - Grudzień 2013

Hotel jak na 3* bardzo przyzwoity i w ciekawym rustykalnym stylu . Słabszym punktem można powiedzieć są pokoje zwłaszcza te położone od strony głównej drogi na ok 2*, ale zawsze czyste i regularnie sprzątanie jak również psikane przeciwko insektom . Posiłki urozmaicone i różnorodne, każdy mógł zjeść coś co preferuje a ponadto każdego wieczoru tematyczne kolacje serwowane w ogrodzie hotelowym przy basenach. W ciągu dnia zawsze można było zamówić coś z przekąsek: świetna pizza, spaghetti czy wyśmienita sałatka. Obsługa hotelu bardzo miła i zaangażowana dokładała wszelkich starań aby wywrzeć jak najlepsze wrażenie. Zawsze uczynni i uśmiechnięci, chętni do kontaktu i rozmowy. Ogólnie Kenijczycy do ludzie bardzo przyjaźni i mili. Tanga Grill bar extra, barmani-zwłaszcza Nathaniel super. Szczerze polecam zakup wycieczek zwłaszcza na safari od Georga z plaży (duży facet w żółtych okularach słonecznych), dużo taniej niż u rezydenta, a oferta identyczna a nawet lepsza.Wszystko zorganizowane na najwyższym poziomie, świetne loggie o wysokim standardzie,doskonali kierowcy a przede wszystkim niezapomniane i niepowtarzalne wrażenia . Polecam wykupienie safari u niego - będziecie zadowoleni a Mombasa ekstra.

Zalety

świetna lokalizacja, Tanga bar, baseny, czysta plaża i ocean, obsługa

Wady

proste wyposażenie pokoi zwłaszcza standard Garden View

Pobyt - Grudzień 2013

Hotel położony w pięknym ogrodzie tropikalnym. Świetne animacje sportowe i wieczorne. Duży teren, wrażenie przestrzeni, ciszy i spokoju. Śniadania takie sobie za to obiady a szczególnie kolacje super. Wspaniała ,życzliwa, zawsze uśmiechnięta obsługa nie domagająca się napiwków. Dobre , mocne alkohole. Wycieczki tylko u Georga na plaży (należy ostro się targować). Wycieczkę po Mombasie zorganizowaliśmy sobie sami - tuk tukiem a przewodnik sam się znalazł przy forcie Jesus - całość ok. 25dol za 4 osoby. Tydzień to zdecydowanie za mało na to wspaniałe miejsce wśród pogodnych, mimo biedy ludzi. Pokochaliśmy Kenię i Kenijczyków. Rezydent z TUI - porażka - kilka razy wprowadził nas w błąd, nawet informacji o transferze powrotnym nie można było znaleźć.

Zalety

Pięknie położony, super obsługa, smaczne i obfite posiłki, super animacje.

Wady

Słabe ciasta, muchy na śniadaniach, słabo zadbane trawniki.

Renata

Pobyt - Luty 2013

Hotel z super klimatem, położony w pięknym ogrodzie. Czysto,jedzenie urozmaicone, obsługa miła uśmiechnięta.Wycieczki najlepiej kupić na plaży,połowę tańsze pytajcie o Richarda mówi po niemiecku i angielsku i z nim załatwiajcie safari,proście go o kierowce który ma na imię Ali a zobaczycie wszystkie zwierzęta.Jest na plaży jeszcze Maleńki z nim załatwiajcie wszystkie inne wycieczki.My poprosiliśmy o wyjazd do wioski w której nie zobaczycie turysty- wrażenia niezapomniane. Po terenie hotelu biegają małpki,przychodzą na balkon i kradną,lepiej nic nie zostawiać. Gorąco polecam ten hotel, co wieczór animacje ,można też potańczyć,dla każdego coś fajnego.

Izabella

Pobyt - Styczeń 2013

Wróciliśmy z Kenii i hotelu Reef 20 stycznia 2013 Byliśmy tam dwa tygodnie od 06.01.2013. Pobyt oceniamy jako bardzo udany . Pogoda była doskonała mimo jakiś przedziwnych prognoz pogody, zupełnie nie rozumiem kto te prognozy tworzy . Hotel dość rozległy baseny bardzo fajne ze słodka wodą. Razem 3. Plaża bardzo ładna . Niesamowite przypływy i odpływy polecam za pomocą chłopaków z plaży zobaczyć jakie cuda leżą na dnie .... Jeśli chodzi o chłopaków z plaży to możemy w 100 % potwierdzić ich uczciwość . na początku może się wydawać że są nachalni ale oni po prostu chcą zaproponować swoją ofertę . Fajnie jest to, że nie proszą o pieniądze, jak to np dzieje się w egipcie, ale po prostu chcą zaproponować swoje usługi, czy produkty.Musicie wiedzieć, że plaża to ich biuro . Polecamy więc zakup od Georga wycieczek Safari. To taki rosły facet ostatnio w zółtych okularach :-) Byliśmy z nim na 3 dniowym Safari, rewelacja Tsavo East + West oraz Ambuseli, spaliśmy w Voi i Kibo po prostu cudo. Jeden nocleg w Kibo pod Kilimanżaro.Ceny takiego Safari w hotelu pewnie z 700 Dolarów, cena na pląży do osiagnięcia to około 450 Dolatów za osobę, no chyba że jeszcze cos dokupicie np. Wasini albo Mombasę , no i my byliśmy w 6 osób. Mieliśmy wspaniałego kierowce na safari Bashira bardzo miły i profesjonalny człowiek. Polecam Safari wykupować u Georga .... Obsługa w hotelu miła, czasem przesadzają z tym POLE POLE czyli powoli, ale to bardzo mili i uczynni ludzie. generalnie hotel Reef jest genialnie zlokalizowany około 20 minut od lotniska a to ważne w kwestii wszelkich wycieczek . także w kwestii powrotu miło szybko dotrzeć na lotnisko a nie tłuc się tak jak z innych hoteli około 3 godzin .... polecamy goraco Izabella I kamil

Wojtek i Iwona

Pobyt - Styczeń 2013

Hotel mimo 3* wg nas bardzo przyzwoity. Jedyny minus to pokoje na ok 2*, ale kto spędza na takim wyjeździe czas w pokojach. Jedzenie urozmaicone, każdy mógł coś dla siebie wybrać, do tego nastrojowe kolacje tematyczne w ogrodzie hotelowym przy basenach. Obsługa bardzo się starała i to można zaliczyć im na duży plus. Polecamy też wycieczki z plaży u Georga, dużo taniej niż u rezydenta, a oferta identyczna. Korzystają nawet z tych samych Lodge podczas Safari. Zwiedzaliśmy również Mombasę z miejscowymi. Można zobaczyć dużo więcej niż na wycieczce od rezydenta. Problemów z komarami nie było, bo styczeń to pora sucha. Jeszcze tam wrócimy :)

Ewelina

Pobyt - Marzec 2012

Witam serdecznie! byłam z mężem w Reef w marcu , hotel ekstra cichy i bardzo ''luzacki'' jak ktoś nie lubi sztywnych hoteli typu garnitur do kolacji to polecam reef. Polożony przy cudownej, plaży. Woda oceanu to tak gorąca jak dosłownie w ''wannie'' pięknie! Hotel bardzo spokojny i zadbany z ekstra dużym basenem. Polecam interesy z Georgem na plaży. Piękne safari 3 dniowe do Tsavo i Ambroseli za połowę pieniędzy niż u rezydenta a tak wszystko zorganizowane że powiedziałaby nawet że lepiej niż z niejednego biura. ogólnie to Kenia piękna! Polecam! Polecam! Polecam!

Danuta

Pobyt - Styczeń 2012

Wspaniałe miejsce na wypoczynek ,zachęcam wszystkich do odwiedzenia tego hotelu,bylismy w nim na Sywestra i swięta 2011 r.

Reef (Nyali)