Oryginalny basen - jezioro z wodą słoną, otoczony sztuczną piaszczystą plażą, z której rozciąga się piękny widok na ocean.
Piękny ogród z fontannami i wodospadami oraz mały ogród zimowy.
Szeroka, piaszczysta plaża Sotavento de Jandia ok. 800 m od hotelu.
Niesamowity wystrój hotelu i urokliwe otoczenie.
W marcu 2025 roku spełniłem swoje marzenie o słonecznych wakacjach na Fuerteventurze, rezerwując wyjazd przez portal Wakacje.pl. Wybór padł na hotel R2 Rio Calma w Costa Calma z opcją wyżywienia HB. To był strzał w dziesiątkę! Organizacja: Rezerwacja wyjazdu odbyła się w biurze Wakacje.pl w Toruniu przy ulicy Podmurnej, gdzie spotkałem się z przemiłą i profesjonalną obsługą. Szczególne pozdrowienia dla Pani Joanny! Proces rezerwacji przebiegł sprawnie i bezproblemowo, a wszystkie niezbędne informacje otrzymywałem na bieżąco. Po przylocie na lotnisku czekał na nas transfer do hotelu, zorganizowany przez biuro podróży Itaka. Już na lotnisku, w widocznym miejscu, czekało na nas stoisko Itaki, gdzie serdecznie powitał nas rezydent. Otrzymaliśmy komplet materiałów z najważniejszymi informacjami o wyspie, hotelu, atrakcjach i wycieczkach fakultatywnych, a także jasne wskazówki dotyczące transferu do hotelu. Przed odjazdem autokaru rezydent ponownie przywitał grupę i poinformował o wyznaczonym spotkaniu informacyjnym. Transfer przebiegł sprawnie i komfortowo, a po dotarciu do hotelu szybko zakwaterowano nas w przestronnym pokoju z przepięknym widokiem na ocean, który otrzymaliśmy jako miły bonus. Kontakt z rezydentem był profesjonalny i pomocny. Po przylocie rezydent przekazał nam szczegółowe informacje dotyczące wyspy oraz odpowiadał na dodatkowe pytania, a kontakt telefoniczny był zawsze dostępny. Mimo że nie korzystaliśmy z wycieczek fakultatywnych, wiedzieliśmy, że w razie potrzeby możemy liczyć na wsparcie rezydenta. Hotel R2 Rio Calma: Hotel zachwycił mnie swoim kolonialnym stylem i pięknym ogrodem. Przestronne pokoje, czystość i obsługa na wysokim poziomie to duże atuty tego miejsca. Wyżywienie było bardzo smaczne i urozmaicone, a odnowiona restauracja robi wrażenie. Dodatkowym plusem był fakt, że w recepcji pracuje polskojęzyczna Pani Karolina, co ułatwiło nam komunikację. Hotel dysponuje rozległym terenem z bajecznymi basenami, dzięki czemu nawet osoby planujące spędzić czas wyłącznie w hotelu, nie będą się nudzić. Na terenie obiektu znajduje się centrum SPA, korty tenisowe, doskonale wyposażona siłownia, klub dla dzieci z placem zabaw, sala animacyjna na wieczorne rozrywki, a w monumentalnym holu hotelowym wieczorami rozbrzmiewa muzyka fortepianowa. Jestem pewien, że to nie wszystkie atrakcje, które oferuje ten hotel. Hotel oraz miasteczko Costa Calma charakteryzują się spokojną atmosferą, idealną dla osób poszukujących relaksu. Podczas naszego pobytu nie doświadczyliśmy żadnych zakłóceń, takich jak głośna muzyka czy nieprzyjemne incydenty. Atrakcje: Fuerteventura to raj dla miłośników natury. Szczególnie polecam: Plaże: Cofete – dzika i malownicza, idealna na długie spacery. Sotavento – raj dla miłośników sportów wodnych. Wydmy w Corralejo - przepiękne miejsce, które przypomina pustynię. Ajuy: Czarne plaże i groty to unikatowy widok. Interior wyspy: Wulkaniczne krajobrazy i malownicze drogi. Poruszaliśmy się wynajętym samochodem z wypożyczalni. (...) Warto zarezerwować auto przed wyjazdem, aby zaoszczędzić. Pogoda: W marcu na Fuerteventurze panowała idealna pogoda do opalania i zwiedzania. Słońce jest mocne, więc pamiętajcie o kremie z filtrem.
Zalety: - Profesjonalna i pomocna obsługa w biurze Wakacje.pl w Toruniu. - Sprawna organizacja wyjazdu. - Piękny hotel z kolonialnym klimatem i zadbanym ogrodem. - Smaczne i urozmaicone posiłki. - Odnowiona restauracja hotelowa, która nie jest przedstawiona na zdjęciach w ofercie. - Dostępność polskojęzycznej obsługi w recepcji hotelu. - Rozbudowane zaplecze hotelowe, oferujące wiele atrakcji. - Spokojny charakter hotelu i miasteczka. - Przepiękne plaże i krajobrazy.
Wady: - Obsługa podczas posiłków nie zawsze nadążała ze sprzątaniem stolików, co sugeruje braki kadrowe. Jednak po zwróceniu uwagi, problem był szybko rozwiązywany. - Brak bezpośredniego zejścia na plażę (około 800 m), jednak w pobliżu znajduje się przepiękna plaża Sotavento.
Pobyt oceniam na duży plus. Otoczenie bardzo zadbane, pokoje czyste, jedzenie dobre i zróżnicowane. Pomimo rozbudowy strefy zewnętrznej nie miało to żadnego negatywnego wpływu na wypoczynek i spokój. Jedyny mały minus to obsługa kelnerska na jadalni, ale może to wynika z niskiego sezonu i mniejszego zatrudnienia kelnerów co powodowało czasami dosyć długi czas oczekiwania na podejście, przyjęcia zamówienia i podania napojów.
Infrastruktura, jedzenie, lokalizacja - piękne umiejscowienie na klifie z cudownym widokiem na ocean, spokój i cisza, czystość.
Brak bezpośredniego dostępu do plaży. Nie dla każdego jest to wada ale jest konieczność spaceru w obie strony aby położyć się na plaży.
Hotel położony malowniczo na klifie na końcu miasteczka. Pokoje i łóżka wygodne. Jedzenie serwowane w restauracji hotelowej świeże i pyszne. Obsługa szybka i nienachalna.
Malownicze położenie, wygodny pokój, dobre jedzenie . W hotelu często koncerty z muzyką na żywo. Ogólnie bardzo wygodnie , super odpoczynek.
W najbliższym położeniu hotelu plaża częściowo kamienista ale jest to do ogarnięcia.
Położenie hotelu super widoki przepiękne baseny ok chodź zimna woda, pokoje czyste i ale można się pogubić pierwsze dwa dni błądziliśmy brak informacji na korytarzach. Przemiła p.Karolina na recepcji w każdej sprawie służy pomocą Brak plaży przy hotelu na minus Brak stolików, sztućców i obsługi w restauracji gdzie podawano posiłki ogólny chaosu i talerze często.nie domyte
Cudne widoki
Restauracja gdzie podawano posiłki brak organizacji
Hotel wizualnie ładny, położony na wzgórzu, na lasta w sam raz, za niską cenę. Jako miejsce startowe do zwiedzenia wyspy również ok. Słabo jednak jeśli chodzi o jedzenie, picie, bary, animacje, obsługę. Niewielka różnica między HB, a All.
Położenie, widoki.
Słabe HB, słabe All. Jedzenie Drinki Animacje
Pokoje czyste, przestronne - pokój z widokiem na ocean jest bardzo sugerowany! Polecam! Ogród hotelu jest zachwycający - bardzo zadbany. Cudownie się tam odpoczywa. Polecam wynajęcie łóżek na ogrodzie/ od basenowych leżaków - cisza i komfort spokojnego odpoczynku.
Ogród hotelowy, różnorodne menu / kultura osobista innych gości hotelowych ceniących sobie spokój i ciszę.
Super hotel, pięknie położony, bardzo dobre jedzenie, piękny ogród i wnętrze. Nie mam żadnych zastrzeżeń i każdemu gorąco polecam.
Hotel spełnił moje oczekiwania. Bardzo ładny obiekt, pięknie położony. Doskonała kuchnia i obsługa.
Personel hotelu przyjazny i uczynny. Jedzenie znakomite.
Jedynym minusem jest jakość wifi.
Dla hotelu daje między 3 a 4 gwiazdki. Niby są aspekty wskazujące na wysoki poziom hotelu jak czasem pojedyncze jakościowe produkty, muzyka na żywo etc. a z drugiej strony jest zbyt dużo niuansów, które psują wrażenie, typu brak wody pitnej w pokoju, co wszędzie jest podstawą, zbyt mało obsługi, która nie wyrabia się z przygotowaniem stołu czy napojami, przez co jest bardzo sfrustrowana i nieprzyjemna. Dziwna polityka nie wymieniania ręczników. Kończąca się doba i koniec all inclusive dla gości którzy mają późniejszy wylot to bardzo kiepsko. Pomimo, że obiekt był poza sezonem i nie był w pełni obłożony, obsługa miała problem z zamianą pokoi pomimo, ze na bookingu był cały wachlarz, a klimatyzacja nie działała. Zauważyliśmy, że wszystkie młode osoby z góry podostawały najsłabsze pokoje tj. bez balkonu z widokiem na mur, trochę to nawet zabawne. Dużym plusem hotelu jest jego położenie pod względem widokowym, ale na tym się kończy bo w okolicy nic nie ma. Jedzenie bardzo średnie, mało zróżnicowane i jak na Hiszpanie to ocenę daje 3 na 5 w tym aspekcie. Dodatkowo niestety trafiliśmy na jakąś produkcję telenoweli, przez co przez 2 dni nie było można w pełni korzystać z hotelu, bo był odgrodzony dla ekipy filmowej. Oczywiście goście nie mogli liczyć na żadną rekompensatę. SPA hotelowe rownież dziwnie funkcjonuje. Ani razu nie udało nam się trafić na pracownika bo zawsze gdzieś był czymś zajęty, także nie udało nam się skorzystać. Kolejna bardzo słaba sprawa dla ludzi przyjeżdżających między 16.30 a 18.30, nie mogą liczyć na żaden posiłek. Nasze grupa była właśnie koło 16.30. Mi i mężowi udało się w ostatnich minutach dotrzeć na lunch, ale dosłownie osoby będące o 16.30 lub 16.32 zostały wyproszone. Czegoś takiego jeszcze nie widziałam. Gdybyśmy nie zdążyli rownież wpłynęłoby to krytycznie na moją finalną ocenę. Reasumując hotel stary ale klimatyczny, fajne baseny. Jedzenie średnie, obsługa słaba, super wiewióreczki obok hotelu. W tej cenie spokojnie można znaleźć lepsze opcje. Brak zakazu "rezerwacji" leżaków na których i tak potrafi nikogo nie być prze 4h. Standard jak dla mnie 3 gwiazdkowy, a spokojnie przy lepszym zarządzaniu i oszczędnościach na totalnie nie potrzebnych rzeczach, a inwestycji w podstawy mógłby mieć wyższą rangę.
- widok - baseny - ogrody - wiewióreczki obok hotelu - oryginalne napoje
- obsługa - jedzenie mocno średnie jak na Hiszpanie, zdecydowanie nie 4 gwiazdki, ale 3 - pokój - młode osoby z góry dostają najgorsze pokoje bez balkonów, z widokiem na mur, pomimo wolnych pokoi na bookingu obsługa robi problem z zamianą nawet jeśli nie działa klima - polityka hotelu, tak jak opisałam, żeby nie wpuścić ludzi po 6h podróży do restauracji bo wybiła punkt 16.30 to absurd. Plus nic nie ma w okolicy żeby pójść na kolacje i czekasz tak 2h. - spa nie wiadomo czy i jak działa
Byliśmy z mężem na przełomie 10/11/2024 ,jesteśmy bardzo zadowoleni , chętnie zawitalibyśmy ponownie, zarówno hotel a szczególnie otoczenie robią bardzo pozytywne wrażenie .Pozdrawiamy właścicieli i personel .Irena i Janek
Hotel R2 Rio Calma to imponujący obiekt, który zachwyca swoją wielkością. Na terenie hotelu znajdują się trzy piękne baseny, idealne do relaksu i spędzania czasu w słońcu. Śniadania i kolacje były smaczne, z dużym wyborem dań, które zaspokoją różne gusta. Nasz pokój był przestronny, a przede wszystkim bardzo czysty, co dodatkowo umilało pobyt. To idealne miejsce na komfortowy wypoczynek!
Bliskość małego miasteczka – Hotel położony jest niedaleko miejscowości Costa Calma, co pozwala na łatwy dostęp do lokalnych sklepów, restauracji i atrakcji. Piaszczyste plaże – W okolicy znajdują się piękne, piaszczyste plaże, idealne do relaksu i kąpieli słonecznych. Spot kitesurfingowy – Miłośnicy sportów wodnych z pewnością docenią bliskość popularnego spotu kitesurfingowego, który znajduje się tuż obok hotelu.
Opłaty za dodatkowe usługi – Niektóre udogodnienia, takie jak korzystanie z leżaków na plaży, Wi-Fi w pokojach, czy niektóre atrakcje spa, mogą wiązać się z dodatkowymi opłatami, co może być zaskoczeniem dla gości oczekujących, że będą one wliczone w cenę pobytu. Lokalizacja – Hotel znajduje się w dość odległej części wyspy, co może utrudniać zwiedzanie innych atrakcji Fuerteventury bez wynajęcia samochodu.
Hotel godny polecenia. Dużo zieleni jeden z basenów z wodą podgrzewaną. B dobre jedzenie
Dobre urozmaicone posiłki . Pokoje sorzątane. Baseny czyste
Płatna wymiana ręczników na basenie . Płatny sejf i wifi w pokojach. Brak plaży
Hotel ładny widoki piękne pokój jaki się trafi nam trafił się bez balkonu co nie bardzo nam odpowiadało,opaski na ręke w formie zegarków mało informacji że znich zczytują kto ma AL. nie płaci ale,z początku trochę stresu.Obsługa robiła co mogła,na kolacji zdecydowanie mało obsługi nie nadążali ze sprzątaniem.Na oguł moge polecić hotel .Jedzenie bardzo dobre ,plaża około 1 km chyba że dzika skalista blisko ale nikt tam nie chodził większość spędzała czas na basenach jeden podgrzewany.W recepci mówią po polsku.
Kuchnia wyśmienita ,kawa w holu,basen z ciepła wodą
Mało obsługi
Hotel sympatyczny, miła obsługa, czyste pokoje. Jedzenie dobre, pogoda wspaniała. Wielkim niedostatkiem jest niewystarczająca ilość leżaków przy basenach. Ludzie już od 6.00 rano biegali by zająć leżaki, w przeciwnym razie nie mieliby miejsca do leżenia nawet na trawie. Ale w all inclusive nie chodzi przecież o leżenie na trawie czy ciągłą gonitwę za leżakiem. Należałoby zwiększyć ilość leżaków by goście poczuli spokój i mogli wypoczywać bez stresu o jutrzejszy dzień. Ogólnie hotel dobry, przestronny, dobrze wyposażony.
Przestrzeń imponująca. Natychmiastowa reakcja obsługi na prośby czy uwagi. Wielkie dzięki za to 😊
Należałoby wymienić pościel i ręczniki już na nowe. Obecne są bardzo sprane, cienkie , a pościel zdarzała się był podarta .
Hotel piękny. Zdjęcia oddają rzeczywistość. Nie nowy, ale w swoim niepowtarzalnym klimacie.
Cudowna zieleń i wnętrze hotelu z palmiarnią.
Według mnie hotel bez wad. Troszkę mało dziennych animacji.
Hotel zadbany, duzo zieleni. Pokoje przyjemne, sprzatane codziennie, łącznie z wymianą pościeli. niezbyt wygodna jest wąska poduszka. wadą jest łazienka, w której w okolicach wanny jest grzyb. Wyżywienie urozmaicone, pyszne.
Duzo zieleni, czystość. Dwa duze baseny, aczkolwiek basen niepodgrzewany jest naprawdę z lodowatą wodą. Pyszne, urozmaicone jedzenie. Czyste pokoje
Grzyb w łazience.
Pobyt uważam za udany.Hotel bardzo ładny,usytuowany na wzgórzu, piękne widoki.Dwie plaże,pierwsza na lewo około 500 m,druga na prawo ponad km.W drodze na plażę w dzień można spotkać wiewiórki.Lubią orzeszki😃.Do najbliższego sklepu ponad km.Są tam sklepy spożywcze, apteka, sklepy z pamiątkami.
Piękny basen z widokiem na morze,drugi rozległy, podgrzewany.Hotel otacza zadbany ogród.Czysto,pokoje sprzątane codziennie. Bardzo dobre jedzenie.
Wszystko ok.
Polecam ten hotel . Sam hotel jest bardzo ładny, zadbany i czysty. Jedzenie urozmaicone i olbrzymie ilości, Owoców mnóstwo, Mam prośbę jak pojedziecie do tego hotelu nie marnujcie jedzenia. Serce ściska ile ile niektórzy nakładają na talerze a potem zjadają z tego 1/4 a resztę niestety trzeba wyrzucić .Przykro patrzeć. Hotel jest w pięknie zagospodarowanym ogrodzie czystym i zadbanym. I tu znowu prośba, nie pozwól dziecku rzucać papierek byle gdzie bo w domu na pewno tego nie robi. Szanujmy pracę tych ludzi, którzy dla nas starali się tak ładnie przygotować hotel i jego obejście. Wychodzimy z ogrodu i mamy po lewej stronie plażę z czarnym piaskiem a po prawej z żółtym piaskiem. Na drodze do plaż spotkacie wiewiórki ,nie dokarmiajcie je ponieważ przez tubylców uważane są za szkodniki i bardzo szybko się rozmnażają. Acha do plaż trzeba kawałek dojść ale to jest przyjemny spacer. Przy basenach codziennie joga i aqua aerobik przy muzyce. Polecam wycieczkę po wyspie. Pobyt w tym hotelu uważam za bardzo udany choć za krótki. Codziennie były wieczorne imprezki. Polecam i życzę miłego wypoczynku w Costa Calma.
czystość , piękny ogród, baseny, jedzenie, rozrywka
nie zauważyłam
Hotel bardzo dobry, otoczenie hotelu mało ciekawe daleko do plaży
Piękny egzotyczny ogród, ładne baseny, dobra kuchnia
Sposób rozliczania all inclusive polegający na wypisywaniu zamówienia przez kelnera i potwierdzeniu czytnikiem z opaski gdzie klijent nie ma wiedzy co jest potwierdzane
Bardzo ładny hotel, klimatycznie zbudowany, dużo kamiennych ścieżek, sympatyczna i uśmiechnięta obsługa
Piękny widok na ocean, położony na wzgórzu, na uboczu miasta bez turystycznego zgiełku
Niewygodne poduszki w łóżkach, choć same materace w miarę wygodne