Bajeczne rafy koralowe idealne do nurkowania z kolorowymi rybami
Spotkania z żółwiami morskimi i delfinami w naturalnym środowisku
Pustynne safari z noclegiem pod gwiazdami w beduińskich namiotach
Hotel bardzo przyjemny, przytulny, dużo zieleni. Z pokoju widok super. Baseny super, choć niestety woda w nich zimna. Kuchnia ok, zawsze był wybór, duży plus za grilla przy kolacji. Bardzo ciekawe animacje. Enklawa spokoju, bardzo bardzo przyjemny pobyt.
Przestronny pokój, klimatyzacja, sejf i duża kabina prysznicowa. Dużo zieleni, miła atmosfera. Serwis sprzątający super. Wodna taksówka do miasteczka super przygoda.
Zimna woda w basenach.
Hotel idealny dla tych, którzy cenią spokój i komfort! Kameralna atmosfera, bez głośnych imprez, więc świetnie odnajdą się tu zarówno młodsi, jak i seniorzy. Wśród gości dominują Polacy i Czesi, a obsługa w barach i restauracji rozumie, a nawet mówi po polsku – duży plus! Pokoje i łazienki przestronne, codziennie sprzątane. Plaża czysta, leżaki i parasole w cenie, więc nie trzeba walczyć o miejsce. Jedzenie pyszne i różnorodne – warzywa, mięsa, ryby, owoce morza, każdy znajdzie coś dla siebie. Obsługa na medal, zawsze uśmiechnięta i pomocna. Idealne miejsce na relaks! Polecam! 😊
Czystość, nowy hotel , obsługa miła , kameralna atmosfera , dobra lokalizacja , dobre jedzenie , goście głównie z Polski i z Czech,
Słaby internet ,
Hotel i jego otoczenie lata świetności dawno ma za sobą. Trzeba obiektywnie przyznać, że jest czysto i schludnie. Personel kompetentny, miły, sympatyczny. Są zajęcia dla dorosłych, dyskoteka. Każdy znajdzie coś dla siebie.
Hotel nie ma nic co go szczególnie wyróżnia na tle innych hoteli. Ma 4 gwiazdki i uważam, że o jedną za dużo.
W pokoju nie ma wydzielonej łazienki. Jest wnęka bez drzwi na umywalkę, drzwi zbite z desek,które są ciągle otwarte do WC i szklane źle spasowane do prysznica. Przypomina mi to bardziej średniowiecze niż 21 wiek. Hotel ma cztery gwiazdki a nie dwie ! Dojście do plaży ok. 500m. przez pustynię. Żadnej osłony, kostki.
Dobry hotel, obsługa miła, wszystko co potrzeba było na miejscu.
Fajny hotel dla niewymagających, trzeba poprawić,po pierwsze żeby był basen podgrzewany,po drugie plaża (pomost do rady snorkowania) . Jedzenie nie było złe, też trzeba trochę poprawić, może jest lepsze jak jest wysoki sezon.Duzy plus że tylko 17 km od lotniska.Polecam ten hotel nawet z tymi mankamentami
Może być,dobre położenie,minus brak podgrzewanego basenu.
Brak podgrzewanego basenu ,brak pomostu do rafy
Ogólnie pobyt 12 dni oceniam na 3 gwiazdki z powodu zbyt odległej plaży . Rafy nie oglądałem z powodu odległości do głębszej wody . Nie każdy potrafi chodzić po ostrych skałkach nawet w odpowiednich butach . Pokój sprzątany chaotycznie , plamy świadczyły o tym , że nie była myta . W barze przy basenie długo trzeba stać , żeby pan podał picie pomimo , że nikogo nie ma , może chciał za każdą szklankę dolara. W czasie pobytu zmienili nam pokój na inny . Wróciłem następnego dnia po zapomniany prezent , ale już go nie było . Zgłosiłem do recepcji , ale bez skutku . Ale ogólnie jesteśmy zadowoleni , wróciliśmy pięknie opaleni i wypoczęci . Świetne występy wieczorne .
Wieczorne występy , basen pomimo , że zimna woda 21 st.
Mały wybór dań , brak pomostu umożliwiający oglądać rafę
Hotel jak na Egipt bardzo kameralny. Wyjątkowo sympatyczna obsługa, wszystko dostępne miło będziemy wspominać pobyt w hotelu.
Bardzo miła obsługa
Piękny hotel w super miejscu, jedzenia spokojnie wystarcza i jest smaczne, kucharze na posiłkach na bieżąco robią spagetti, grillują rybkę,kurczaka i na zewnątrz też grill z mięskiem, surówki, sałatki do wyboru a desery do posiłków wiadomo bardzo dobre. Pokoje czysciutkie, codziennie ogarniane, woda w butelkach też codziennie stoi na toaletce, kawka, herbata i czajnik w pokoju też. I klimat tych pokoi i całego hotelu - wow- nie ociosany blok z kwadratowym pokojem lecz widać i czuć tu Arabski styl. Do tego wyjście z hotelu i widok na port Ghalib te hotele w oddali rozświetlone, te kanały to trzeba samemu zobaczyć, a trzy minutki spacerkiem do plaży to wierzcie mi sama przyjemność. A obsługa w całym hotelu przesympatyczna,,, pozdrawiam - Adel, "sorry bro" , Mina, Dominic , Młody, Ramadan...... Super ekipa
To co pisałem powyżej i dużo, dużo więcej
BRAK
Hotel super z klimatem, okolica spokojna. Blisko portu.
Atmosfera w hotelu super, obsługa bardzo miła i pomocna. Cudna rafa koralowa przy hotelowej plaży.
Zimna woda w basenie.
W hotelu pojawiliśmy się po godzinie 10 rano a pokój przydzielono nam o godzinie 14 - opłacony pokój z widokiem na ogród to widok na zrytą przez spychacze pustynię, graciarnię hotelową, 3 betonowe kwietniki piętro niżej (sumarycznie 3 m2) i końcówkę kanału portowego. Przy odbieraniu karty dostępu do pokoju nie wydano nam kart ręcznikowych których zażądano przy wymeldowaniu podliczając ich koszt 10 $za sztukę.
Większość personelu w sposób komunikatywny posługuje się językiem polskim i angielskim. Jedzienie OK. Transfer na lotnisko to max 15 minut :). Transport do portu motorówką to 2 $ za osobę lub na piechotę wokół basenów portowych 40 minut. Plaża hotelowa 500 m od hotelu - rafa podniszczona bo to wyjście z portu ale warta zobaczenia - przejścia brzegiem morza do zatoki żółwi ok 1 h, gdzie przypływają też statkami wycieczki w celu ich obserwacji - wg miejsc.nurków żyją tam 3 żółwie i 1 krowa morska
Kawa w automatach uzupełniana rzadko, brak kakao/czekolady, napoje alk/bez-alk. sporządzane z koncentratów paskudnej chemii. Pokój posprzątali lepiej dopiero za 2 Euro. Wycieczki wykupione od rezydenta Coral: El Queseir 35$-nie warto-większość czasu spędziliśmy na promocji drogeryjnej i sklepowej poza miastem - zwiedziliśmy meczet, kościół, ""port"" nie zwiedzając cytadeli, bazaru, miasta. Luksor-dolina królów-100$-warto- ale i tak czas wolny i zdjecia w świątyni luksorskiej =czas w drogerii
Byliśmy już kilkakrotnie w Egipcie ale w tak masakrycznym miejscu nigdy.
Jedzenie - straszne Plaża malutka Ogólnie brudno
Hotel kameralny z dużą ilością budynków. Personel przyjazny, dużo obsługi pytających czy wszystko o k .Generalnie hotel zrobił dobre wrażenie.
Blisko Mariny w Port Ghalib, spokojny , bez dzieci. Animacje i sport super.
Zimną wodą w basenie. Pomimo dużo miejsca brak wolnych leżaków przy basenie. Znikanie całych leżaków wraz z ręcznikiem.
Hotel i pokoje w stylu arabskim. Pokoje duże i wygodne. Łózka bardzo wygodne. Nie było problemów ze sprzątaniem czy wymianą ręczników. W pokoju czajnik elektryczny, kubki kawa rozpuszczalna, herbata, cukier i dwie butelki wody uzupełniane codziennie. Duży telewizor i dwa polskie kanały TVPINFO i Polonia1. Teren hotelu na różnych poziomach, trzeba się trochę nachodzić ale osoby mające z tym problem lub z małym dzieckiem mogą mieć pokój w dogodniejszej lokalizacji. Dla mnie nie było to problemem. Leżaki przy basenie z materacami wygodne. Ręcznik basenowy na kartę otrzymaną przy zameldowaniu, którą należy zwrócić na koniec. Woda w basenie w marcu zimna. Jedzenie dosyć smaczne chociaż wybór ograniczony. Zawsze jednak była rybka, jakiś kurczak i gulasz wołowy, ziemniaki i ryż różnego rodzaju. Sałatki do wyboru. Śniadanie to jajka na twardo, omlet, ser biały, żółty i tamtejsza wędlina (dla mnie niejadalna). Bardzo dobre potrawy na słodko, ciasteczka super. Plaża blisko, przejście na plażę przez płaski teren piaszczysty. Na plaży leżaki z materacami i ręczniki (karta). Tam również dostępny bezpłatny bar. Piękny widok na Port Ghalib. Zdecydowana większość gości to Polacy. Hotel wybiorę ponownie jeśli będzie atrakcyjna cena.
Bardzo przyjazny i miły personel, ciekawe wieczorne show. Animatorzy bardzo się starali wciągając gości do zabawy. Dla mnie dużą zaletą jest krótki transfer z lotniska, odległość od lotniska to ok 6-7 km. Samoloty nie przelatywały nad głowami, nie było ich słychać.
Restauracja hotelowa mogłaby być sprawniejsza, często brakowało kubków ale dosyć szybko uzupełniali braki. Mały wybór owoców.
Hotel nie za duży ,kameralny i bardzo przyjemny. Pokoje ok ale widać że czas robi już swoje. Czyste i schludne. Jedzenie bez szału ale każdy znajdzie coś dla siebie i głody nie będzie chodził. Miła obsługa nie nachalna , pomocna . Blisko do Port Ghalib można przejść spacerkiem około 40 min lub przepłynąć taxi wodne ( 2$ od osoby ) my korzystaliśmy z tej opcji. Niestety baseny bez ciepłej wody ale my i tak cały dzień na plaży ,4 min spacerkiem od hotelu . Przed wylotem czytałem opinie i wiedziałem że tak jest.
Miła obsługa nie nachalna , pomocna . Blisko do Port Ghalib można przejść spacerkiem około 40 min lub przepłynąć taxi wodne ( 2$ od osoby ) my korzystaliśmy z tej opcji. Niestety baseny bez ciepłej wody ale my i tak cały dzień na plaży ,4 min spacerkiem od hotelu . 80 % to Polacy. Jak było małe obłożenie to z leżakami nie było problemu ale przy większej ilości gości to już brakowało . Jak się poprosiło Pana z obsługi to na następny dzień przytrzymał leżaki ( $ ).
Nachalni sprzedawcy wycieczek itd ale to Egipt ich praca i zarobek. Bardziej powinni zwrócić uwagę na porządek w hotelu ( kipy i śmieci przy kwietnikach )
Hotel przyjemny dla gości. Każdy znajdzie coś dla siebie do jedzenia. Obsługa miła i uczynna. Duże baseny i piękne widoki.
Cisza, spokój, ładne widoki
- hotel na wyspie więc wydostanie się do "cywilizacji" tylko poprzez wodne taxi
Hotel dobrze położony, nad zatoką przy Porcie Ghalib (40 min pieszo lub za 2$ stateczkiem na drugą stronę)Pokoje w wystroju arabskim , bardzo miłe urozmaicenie co do wystroju pokoi innych hoteli bardziej na styl europejski. Pierwszy pokój dostałyśmy na parterze ale z widokiem na graciarnię hotelową. Po porannym postukiwaniu i malowaniu mebli wymieniliśmy pokój , ale tym razem na 2 piętrze z zapewnieniem, że ktoś nam pomoże przy wyprowadzce ( niestety musiałyśmy same znosić walizki na dół) Pokój duży , codziennie sprzątany wraz ze zmianami pościeli ( nie wiemy po co), uzupełniana kawa i codziennie 2 butelki wody. Restauracja duża ze wspaniałymi ciastami, reszta jedzenia też była dobra i było tego dużo, bardzo smaczna pizza do wieczornego posiłku. Codziennie wieczorami występy - taniec brzucha, taniec derwiszy, taniec zespołowy, występy z ogniem i śpiewy. Potem tańce do 22 godziny. Plaża ok. 2-3 minuty spacerku, można też było dojechać tam busikiem ( część osób jeździła). Część leżaków była pod parasolkami reszta na pełnym słońcu ( parasolki nie zapewniały żadnego cienia ), plaża piaszczysta , jedynie był brak morza. W tym czasie był odpływ i zamiast morza mieliśmy martwe korale po których można było dojść do głębi by podziwiać korale i rybki, było to tak niewygodne, że kilka osób pokaleczyła sobie nogi o korale próbując wypłynąć z głębi na brzeg. Przy przypływie można było pływać nad tymi martwymi koralami.
Czystość zarówno w hotelu jak i w pokojach, miła atmosfera, codziennie ktoś z obsługi pytał się czy wszystko w porządku czy w czymś pomóc.Smaczne jedzenie , kolorowe drinki ładnie podane, bardzo miły Pan z obsługi na plaży .
Zimna woda w basenach.
Budżetowy hotel, ale jest wszystko co potrzeba do dobrego wypoczynku. Bardzo dobre jedzenie, fajna plaża z rafą, animacje i wieczorne występy. Egipcjanie mówiący po polsku:) Dalej pustynia i niedaleko zatoka żółwi. Raj dla polskich emerytów.
Bardzo przyjazna obsługa. Przyjemny bar w hotelu i na plaży. Dobry serwis plażowy. Fajny basen. Wieczorne występy. Dobrej jedzenie.
Pokoje mogłyby być czystsze.
Wycieczka była oferowana przez firmę Coral Travel. Po przylocie pierwszy etap to zakup wizy. Zalecam uwagę, gdyż pracownicy na miejscu zachęcają podróżnych biura podróży do osobnej kolejki dla klientów biura, ale tam wiza jest 3 dolary droższa niż w przypadku zwykłego zakupu w banku, więc dla nieświadomych turystów można być kilka dolarów w plecy. Transfer odbył się bez żadnych problemów, hotel jest położony na przeciwko portu Ghalib i po sąsiedzku nie ma żadnego innego hotelu ani kurortu, więc Marina Lodge jest spokojną lokalizacją, gdzie zdecydowanie prościej jest odpocząć bez nadmiaru turystów. Zwracam też uwagę, że na terenie hotelu działają biura podróży prywatne, które oferują wycieczki w lepszych cenach niż oferuje rezydent w hotelu. Osobiście wybrałem opcje rezydenta dla komfortu i pewności, ale inne grupy turystów bez problemu korzystali z lokalnych biur i finalnie płacili mniej i jakość wycieczek fakultatywnych była taka sama. W temacie wizyty rezydenta: pierwszego dnia, na spotkaniu, były proponowane wycieczki z rabatem na start, jeśli zdecyduję się zamówić tego dnia. Niestety, nie została podana informacja przez rezydenta, że przeceniona wycieczka nie kwalifikuje się do zwrotu środków w przypadku odwołania jej lub rezygnacji, więc zalecam ostrożność, że rabat jest też pułapką, jeśli coś się wydarzy. Przechodząc do samego hotelu: hotel jest nowy, zadbany, bardzo estetyczny i klimatycznie pasuje do okolicznych pustynnych widoków. Za 2-3 dolary można wykupić taksówkę wodną lub samochodową na drugi brzeg portu, gdzie jest większa ilość sklepów, restauracji oraz zdecydowanie więcej ludzi. Na terenie hotelu jest też klinika, ale radzę unikać zaglądania tam, gdyż nie mam pewności czy samo zadawanie pytań o stan zdrowia nie skończy się koniecznością zapłaty kilkudziesięciu dolarów, więc to miejsce tylko w kryzysowej sytuacji należy odwiedzić. Dodatkowo są sklepy z pamiątkami i ubraniami, więc zawsze można uzupełnić braki np. strojów kąpielowych, kremu do opalania lub po prostu zakupić pamiątki. Oferta All Inclusive oferuje trzy posiłki w formie bufetu, w godzinach 7-10 (śniadanie), 12:30-14:30 (lunch), 18-21 (kolacja). Jedzenie w restauracji jest bardzo smaczne oraz każda pora dnia zawiera kilka różnych pozycji na ciepło, sałatki, desery, kawę, soki owocowe i woda. Menu się nieznacznie potrafi różnić z dnia na dzień, więc na pewno będzie można próbować innych potraw, nie będzie aż tak widocznej monotonii posiłków. W zakresie All Inclusive są też napoje słodkie, koktajle oraz drinki z alkoholem, dostępne w barach, łącznie 4 lokalizacje: Jeden przy basenie, jeden przy recepcji, jeden za restauracją oraz jeden na plaży. Bar na plaży jest czynny w godzinach 12:30-17:00 i znajduje się około 300m w linii prostej od hotelu. Pozostałe bary są czynne od godziny 10 do 23, także po śniadaniu można korzystać z uroków słońca i basenów i cieszyć się napojami. Baseny niestety nie są podgrzewane, przez co proszę zwrócić uwagę, że luty-marzec woda może być zimniejsza niż w morzu, ale nieznacznie. Hotel posiada też ogród, który w dużej mierze to trawnik, który codziennie jest podlewany, ale są też inne rośliny ozdobne, krzewy, drzewka, które też są pielęgnowane, przez co wygląda to naprawdę ładnie. Na terenie ogrodu jest też mały plac zabaw, więc dla małych dzieci będzie miejsce do zabawy. W kwestii pokoju to pokoje są przestronne, jest sporo miejsca dla siebie, posiadają też balkony, na których jest stolik i zazwyczaj dwa krzesła. Mój pokój był Standard Garden View, lecz dostałem pokój z widokiem na fragment portu i pustynię, więc pod tym względem jestem lekko zawiedziony, ale z plusów było to, że nie było słychać turystów, którzy idą do swoich pokoi, więc spanie przy otwartym oknie balkonowym będzie bardziej komfortowe. Pokój jest wyposażony w dwa łóżka i jedno łóżko w formie ala kanapy w zabudowie, posiada sejf, gdzie najlepiej zostawiać zawsze dokumenty i wszystkie drogocenne rzeczy, w tym też telefony, jeśli planujemy wychodzić z pokoju bez telefonu. Nie spotkałem się w moim przypadku z zaginięciem czegokolwiek, ale podobno kiedyś pojedyncze telefony znikały z pokojów, więc zalecam ostrożność. Nad wieloma sprawami oraz komfortem panuje Pani Nancy, która odpowiada za relację z gośćmi hotelu, więc w przypadku jakichkolwiek problemów zawsze służy pomocą, jest bardzo uprzejma i pomocna. Na sam koniec plaża: na plaży jest bar z przekąskami typu frytki oraz napojami oraz lodami. Leżaków może być trochę za mało przy większym obłożeniu hotelu. Teren plażowy estetycznie nie wyróżnia się niczym szczególnym, jest przeciętny. Zdecydowanie zachęcam do zabrania ze sobą maski do snoorkelingu, najlepiej pełnotwarzowa, gdyż rafa koralowa przy hotelowej plaży jest bardzo duża, rozbudowana i 200 metrów w głąb morza jest uskok na kilkanaście metrów w dół, co odsłania masywność rafy, która jest pełna ryb, mniejszych ławic, kolorystyczna. Uwaga na meduzy. Wieczorami: programy artystyczne lub taneczne, dostarczające rozrywki po kolacji.
Spokojny, cichy, pracownicy uprzejmi. Codziennie wieczorem inny program artystyczny, więc zawsze coś wartego uwagi się znajdzie. Hotel zadbany, posiada wspaniałą rafę koralową przy brzegu, ładne pokoje, czysty, żadnych śmieci na ziemi. Pyszne jedzenie w formie bufetu, szeroki wybór deserów.
Pracownicy lokalnych biur podróży są trochę zbyt nachalni i bardzo często podchodzą, przeszkadzają w odpoczynku na basenie, zachęcając do korzystania z ich usług, nawet jeśli nie jesteśmy zainteresowani. Złożenie oficjalnych skarg do hotelu pomoże to ograniczyć, lecz nikt formalnych skarg nie składa, więc hotel ma związane ręce w tej sprawie.
Zarówno pokój jak i otoczenie bez zastrzeżeń. Spokój i cisza, możliwość wyboru baseny czy morze dają duże poczucie komfortu.Portowe otoczenie dodatkowo wpływa na wspaniałe dozowania wzrokowej. Dodatkowo piękna rafa koralowa !
Cisza i spokój oraz możliwości wyboru opcji wypoczynku; ponadto czysto, miła obsługa.
Nie znalazłam minusów !
Hotel bardzo kameralny, prawie sami Polacy. Obsługa dokłada wszelkich starań, by wszyscy byli zadowoleni. Jedzenie dobre, najbardziej obfite kolacje. Warto korzystać z posiłków przygotowywanych na bieżąco - rano omlety, obiad - makarony, wieczorem - grill, kofty, pizza, tradycyjne dania arabskie. Pokoje duże, mają pewne mankamenty, ale trzeba zgłaszać, naprawią. Plaża fajna z barem, gdzie serwują najlepsze frytki! Barmanowi przy lobby polecamy dać od czasu do czasu dolara ;) Dodaję zdjęcia specjalnych drinków. Nie należy bać się korzystać z wycieczek proponowanych przez firmy z hotelu. Byliśmy na trzech - quady, El Quiser i snoorkowanie. Wszystkie super. Korzystaliśmy też z taksówki Boba - 10 osób jedzie do Port Ghalib za 30 dolarów w dwie strony. Pobyt uważam za bardzo udany!
Atmosfera, jedzenie i drinki
Zużyte niekiedy sprzęty w pokoju