Różowy piasek i turkusowe wody na egzotycznej plaży Elafonisi
Najdłuższy w Europie wąwóz Samaria z zapierającymi dech widokami
Malownicze porty i weneckie domy w urokliwej Chanii
Hotel w bardzo spokojnym miejscu, z dala od zgiełku tawern i ulicy, ale na tyle blisko do nich, że nie stanowi to żadnego problemu. Możliwość dotarcia w dowolne miejsce wyspy autobusami lokalnej komunikacji i taksówkami. Obiekt położony w przepięknym ogrodzie pełnym roślin jakie u nas w Polsce spotkać możemy tylko w szklarniach chyba. Standard hotelu należy określić jako dobry bez żadnych rewelacji ale i bez rozczarowań. Pokoje średniej wielkości z klimatyzacją, TV i telefonem, tylko po co komu TV :-) i telefon na wakacjach. Przy pokojach są spore balkony ze stolikiem i 2 krzesłami. Jedyne co mogło by być lepsze to łazienka. Brakuje gniazdka do suszarki czy maszynki do golenia (polecam przedłużacz) no i miejsce na prysznic mogło by być ciut większe, ale jest czysto i schludnie!!!! W pokoju jest spora szafa z masą wieszaków ale brakuje półek, są również 2 foteliki, mały stolik, mała ławeczka do siedzenia, mała lodówka, i mały sejfik na ścianie na dokumenty i taki dtam drobiazgi. Znajdą się i 2 szklaneczki.... ale brakuje jakiegoś czajnika elektrycznego czy kuchenki. Uwaga!! Wszystkie urządzenia elektryczne są wyłączane po wyjęciu karty elektronicznej przytwierdzonej na stałe (he he) do klucza od pokoju! Obsługa miła ale wylewności od Greków z założenia nie oczekujcie zwłaszcza od tych starej daty. Jedzenie jest smaczne ale nie oczekujcie rarytasów w stylu krewetki i ośmiornice, typowa prosta ale smaczna grecka kuchnia. Dla smakoszy polecam tawerny nad brzegiem morza jakieś 800m dalej. Sporą zaletą jest duży, jak na takie hotele, basen z odgrodzonym płytszym miejscem dla dzieci. Uważam, że za taką cenę jest to naprawdę dobra oferta, no chyba że jesteście przyzwyczajeni do 5 * w stylu europejskim.... Dobra rada, nie wierzcie przy pieniążkach i zakupach nikomu, targujcie się do upadłego i obietnice rezydentów traktujcie z ... małą dozą nieufności, klimat opóźnień i greckiej nonszalancji udziela się wszystkim, no i najważniejsze, posiłki niekoniecznie są wydawane punkt od godziny z rozkładu, ale zawsze punktualnie jest kończony proces ich wydawania, także raczej nie polecam spóźnień do stołówki.
Bardzo dobrze położony hotel przy morzu z kamienista plaża w cichej malej miejscowości. Dobre miejsce wypadowe do zwiedzania Chanii i pobliskich regionów. Hotel prowadzony przez rodzinę , miła obsługa . Cały obiekt otacza dużo zieleni. Cichy kameralny hotelik - pensjonat.
Piekny ogród, można znakomicie odpocząć. Plaża raczej kamienista, morze głębokie. Piekne okolice szczególnie jeżeli wynajmie się samochód lub rowery mozna dużo zobaczyć.
Znakomite miejsce na wypoczynek.Pokoje czyste,codziennie sprzątane.Pościel i ręczniki zmieniane co 3 dni .Wyżywienie smaczne i wystarczające w wersji HB.Obsługa grecka,miła i kulturalna.Piękny ogród .Czysty basen przy hotelu.Hotel położony niestety przy kamienistej plaży.Woda krystalicznie czysta i orzeżwiająca.Wspaniała kąpiel ,ale tylko dla pływających, bo już po przejsciu ok.2 m. bardzo głęboko.Warto wypożyczyć samochód na kilka dni by trochę pozwiedzać a potem znów odpocząć w Kolimbari Beach.Polecam -spokojne miejsce, bez zbędnych luksusów za niewygórowaną cenę
Hotel położony na uboczu, w bardzo spokojnej i pięknej okolicy. Jeżeli ktoś wybiera się z dziećmi i lubi tylko kąpiele morskie to nie koniecznie najlepsze miejsce, ponieważ plaża jest kamienista, a morze dosyć głębokie. Idealne miejsce dla osób lubiących spokój i otwartą przestrzeń. Hotel położy z dala od zgiełku zatłoczonych kurortów.
Polecam dla osób wyjeżdżających z dziećmi i (ważne!!!) bądź starszych i koniecznie nie mających żadnych większych oczekiwań wobec hotelu. Osoby choć trochę wymagające powinny poszukać czegoś lepszego. Nie dajcie się zwieść gwiazdkom przyznawanym dowolnie przez polskie biura. Ten hotel ma grecką kategorię C i na pewno nie zasluguje na wiecej. Kiedyś musiało tu być ładnie, o czym świadczy bujna roslinność na terenie hotelu, lecz dziś jest fatalnie zaniedbany co rzuca się w oczy. Przykład: przez cały wyjazd mielismy zalaną łazienkę - przeciekał zlew i muszla klozetowa - nie naprawione do końca pobytu. Podobnie z TV i telefonem. Na terenie hotelu znajduje się kurnik (tak, tak!!!), więc nie zdziwcie się gdy obudzi Was kogut o 7.00, albo wdepniecie sobie w kurze....
================
Jedzenie średnie i monotonne - ciągle prawie to samo. Obiadokolacja o 19.30 to w praktyce kolacja - zatem nie obedziecie sie bez dokupywania jedzenia. W okolicy nie ma prawie nic, poza 2 tawernami (5 min) i sklepem spozywczym (10 min drogi). Do najblizszego miasta jest 15-20 min pieszo, zreszta tez malo co tam znajdziecie.
================
Rozwiązanie jakie wymyslilismy to wypozyczenie samochodu w 4 osoby i zwiedzanie samodzielne wyspy. Koszt na 6 dni to 300 EUR. Autobusem można się raz przejechać do Chanii (podobno najładniejsze miasto na Krecie - i rzeczywiście, jestem pod wrażeniem).
================
Basen jest znacznie mniejszy niż na zdjęciach w katalogach i jest rzadko wymieniana woda, więc jest mętna. Plusem jest plaża bezpośrednio przy hotelu, ale wejście do morza po ostrych kamieniach jest możliwe tylko w obuwiu. Dodatkowo w morzu unosiła się jakaś zawiesina (być może sezonowo), nie było to przyjemne.
=================
Nas umiesciła tu wbrew woli TRIADA, podobnie jak kilka innych spotkanych osób. Nigdy nie jeździjcie z tym biurem, chyba że lubicie gdy zmienia się Wam miejsce pobytu na parę godzin przed wylotem, a później wozi po hotelach podczas gdy rezydenci grożą pozostawieniem na lotnisku w przypadku jakiegokolwiek sprzeciwu.
===============
Podsumowując - hotel ok tylko za małe pieniądze lub jako miejsce wypadowe dla wycieczek samochodowych.
Świetne miejsce za te pieniądze. POlecam szczególnie tym którzy nie przepadają za dużymi hotelami w miastach. Raczej nie nadaje się na niekończącą się balangę. Piękne widoki.
Typowy rodzinny hotelik, ciekawa propozycja dla szukających miejsca z dala od zgiełku. Piękne położenie przy samej plaży, na odludziu. Niestety oferta samego hotelu bardzo uboga, kuchnia bardzo skromna, żadnych propozycji rozrywki na terenie hotelu. Trzy gwiazdki zdecydowanie na wyrost.
Hotel polozony bezposrednio nad brzegiem morza ok. 500 m od miejscowosci Kolymbari. Kilka bungalowów, pokoje z oddzielnym wejsciem. Przepiekny ogrod. Miejsce idealne dla osob chcacych spedzać cały czas tylko na plazy. Plaża przy hotelu bezpłatna, przy morzu leżaki płatne 1 E za dzień. Śniadania i obiadokolacje dosc smaczne. Obsługa pozostawia wiele do życzenia, zgodnie z greckim stylem bycia. Nie należy się śpieszyć na posiłki ale zbytnie spóźnianie też nie wchodzi w grę ( im wolno się spóźniać a nam nie!) Dla osób chcących zwiedzic Kretę - trzeba mieć dość duzy fundusz "reprezentacyjny".
Wycieczki fakultatywne organizowane przez biuro podróży sa bardzo drogie. Ja korzystałam tylko z jednej takiej wycieczki - do Wąwozu Samaria (najdłuższego w Europie) co gorąco polecam - 30 E od osoby plus wejscie do wąwozu 5E plus prom 5,40 E. Inne wycieczki są nieopłacalne. Najllepiej wynająć samochód i zwiedzać indywidualnie. Samochód można wypożyczyć za 65E za dobę, przy 2 dobach trzecia gratis, to się naprawdę opłaca, z zaprzyjażnionymi ludżmi z Warszawy zwiedziliśmy w ciągu 3 dni : Elafonissi, Christosskalissa, Rethymnion, Knossos, Festos, Muzeum El Greco, port w Chani i wiele innych miejsc.
Kalymbari jest położone ok. 20 km. od wojewódzkiego miasta Chani i jest to korzystne ponieważ jest spokój i cisza, nieobciążone hałasem miasta portowego zyjącego 24 godz na dobę. Kreta jest piękna dziką górzystą wyspą i warto zobaczyc coś poza hotelową plażą. Serdecznie polecam i pozdrawiam
dla mnie BOMBA !! :)))
Spokojne, sympatyczne miejsce prowadzone przez rodzinę. Polecam za te pieniądze naprawdę warto. Polecam także wypożyczyć skuterek i pojechać w głąb wyspy, na wieć. Można poznać Kretę z innej, ciekawej strony:) Hotelik SUPER!
Jeśli ktoś pragnie wypocząć z dala od zgiełku i hałasów, to idealne miejsce. Cisza i spokój. Sympatyczni właściciele. Plaża kamienista. W 2001 r. obiadokolacje serwowano do stolika, śniadanie bufet. Do najbliżej miejscowości dość daleko. Najlepszym rozwiązaniem jest wynajęcie samochodu do swojej dyspozycji.
Ogólnie bardzo przyjemne i SPOKOJNE miejsce.