Rozrywka: kilka razy w tygodniu wieczorne animacje i muzyka na żywo.
Udogodnienia dla dzieci: oddzielny brodzik dla dzieci, wysokie krzesełka, łóżeczko (na zapytanie, w cenie).
Trzy baseny (basen kryty, zewnętrzny, basen dla dzieci), jacuzzi i taras do opalania.
Zielone klify i górskie krajobrazy idealne do trekkingu
Pokoje bardzo duże i sprzątane cidziennie. Hotel stanowi dobrą bazę wypadową, ale na tym zalety się kończą- niestety. Hotel nie posiada parkingu dla gości, więc trzeba szukać miejsca na ulicach na płatnych parkingach. Miejsce jest bardziej jak Senatorium ale seniorów z Niemiec i Francji. Atrakcji dodatkowych brak. Jedynie basen kryty. Obiadokolacje były straszne - mięso twarde, ale wysuszone, warzywa rozgotowane, ziemniaki pieczone w tłuszczu - wszystko bez soli i smaku. Śniadania ok, ale co można zepsuć w gotowanych jajkach. Dodatkowo Hotel jest remontowany (czerwiec 2024) o czym organizatorzy nie informuje, więc zapomnijcie o jakimkolwiek relaksie.
Lokalizacja - 4km.od Funchal
Remont (czerwiec 2024) Jedzienie
Świetnie zlokalizowany hotel - zaraz obok centrum miasta, oceanu i dużego centrum handlowego. W klimacie małego kurortu jednak nie przytłacza wielkością. Obiekt ma piękne ogrody, basen zewnętrzny i wewnętrzny. Duża, przestronna i elegancja restauracja ze smacznym jedzeniem. Idealny dla osób, które cenią sobie bliskość przyrody.
Ogród, piękny basen zewnętrzny, duże pokoje, smaczna kuchnia.
Hotel bardzo sypatyczny i dobrze połozony, czysty.
Hotel polożony blisklo oceanu i drogi spacerowe oraz kamienistej plaży. Do centrum dosyć daleko ale można podjechać taksówa lub autobusem. Obsługa bardzo miła. Jedzenie na śniadamie monotonne ale smaczne. Na kolację różne dania. Bardzo dobra kawa. Fajne bbaseny i cudowny ogród. Pokoje sympatyczne.
Od ulicy dosyyc głośno nad ranem.
Hotel w przystępnej cenie, nie wycackany, ale może być. Bardzo dobra obsługa, dostęp do bardzo zadbanego kompleksu ogrodowego z basenami. Wybierając pokój z widokiem na ogród nie jesteśmy narażeni na duży hałas z ruchliwej ulicy. Bardzo dobre jedzenie ( nie dla zwolenników ryb). Polecam
Ogród, kompleks basenowy, wyżywienie i obsługa.
Hałas w pokojach z widokiem na ocean, od strony bardzo ruchliwej ulicy. Przydałoby się odświeżenie elewacji zewnętrznej i ścian w pokojach.
W hotelu jest czysto, co jest zasługą personelu sprzątającego. Lokalizacja jest dobra. Reszta to już nie jest tak dobra. W pokojach łóżka zamiast jednego małżeńskiego , to są dwa osobne , co jest bardzo nie wygodne. Z basenu tak pachnie chlorem, że słychać to na całym piętrze. Sauna nie działa. Jacuzzi ma zimną wodę i nie da się tego zmienić ( ze słów personelu). Ogólnie widać że mało dbają o hotel ( siłownia tak mała , że do niczego się nie nadaje, gniazdka powypadali , a przecież to chwila żeby przykręcić to porządnie , głowica prysznicowa słabo działa , śniadania są codziennie takie same, a kolacji są jeszcze gorsze, a jak nie masz wykupionej kolacji , to płacisz 19 euro za osobę , ale w tym nie możesz nawet napić się wody - porażka ). Nie posiada własnego parkingu. Hotel nie nowy, ale to nie znaczy że nie trzeba o niego dbać , tym bardziej że niektóre rzeczy można poprawić za darmo( gniazdka), albo małym kosztem .
Czysto, lokalizacja, personel dobrze mówi w języku angielskim i miły. Basen na zewnątrz.
Bardzo mała siłownia , zapach z basenu , nie działająca jacuzzi, kolacji , wypadające gniazdka w pokoju
Hotel położony w dzielnicy Funchal blisko oceanu i fantastycznej promenady. Hotel 4 gwiazdki miał gdy był oddany do użytku, w latach 90tych. Obiekt bardzo duży, ale w terminie zimowym było mało gości. Nie wiem jak przy pełnym obłożeniu funkcjonowałyby baseny, oba średniej wielkości. W pobliżu plaża, ale mocno kamienista. Przy hotelu przepiękny ogród z bajeczną roślinnością. Hotel pięknie przystrojony w okresie świątecznym.
Do zalet należy dobre położenie, bardzo miła, kulturalna, dyskretna obsługa. Pokoje czyste codziennie sprzątanie, smaczne jedzenie. W pobliżu duża galeria, sporo restauracji, z miejscowymi specjałami.
Nasz pokój położony był przy bardzo ruchliwej ulicy, co było uciążliwe zwłaszcza w nocy, gdyż motocykliści urządzali sobie rajdy od godziny 23. Nie dało się niestety zamknąć drzwi balkonowych, ponieważ nie działała klimatyzacja. Brak klimatyzacji dawał się we znaki nawet w grudniu.
Bardzo dobre położenie hotelu, wszystko było ok. Największym plusem był podziemny parking za 3 euro na dobę.
Parking
Imprezy, wesela
Duże rozczarowanie, bo na pewno trudno zobaczyć w nim hotel czterogwiazdkowy. Zużyte sprzęty, wykładzina w korytarzach tak poplamiona, jak w schronisku młodzieżowym w dawnych czasach. Hałas dobiegający z ulicy jest mocno uciążliwy, bo balkon mieliśmy od strony głównej ulicy i do tego przy ruchliwym skrzyżowaniu. Posiłki monotonne, a dla niejedzących mięsa na kolacje można było zjeść tylko ziemniaki i surówki, bo nawet do ryżu dodawano jakieś kawałki mięsa.
Baseny.
Mocno wyeksploatowany, wnętrza wymagające remontu, monotonne posiłki.
Udane wakacje w lutym 2022 :piękna pogoda , urocze Miasteczko Funchal, hotel położony w bliskości oceanu, promenady, sklepów i centrum Miasta (4km). Obsługa miła i pomocna. Szczególne podziękowania dla Pani Asi rezydentki Rainbow - miła i kompetentna osoba. W hotelu znajduje się basen kryty z podgrzewaną wodą oraz zewnętrzny z zimną wodą ,ale też byli zwolennicy kąpieli . Przy basenie piękny zadbany ogród gdzie można leżakować i zażywać kąpieli słonecznej upajając się widokiem wybujałej roślinności oraz gór unoszących się ponad hotel. W otoczeniu ogrodu jest również bar -można zakupić tam zarówno napoje alkoholowe jak i bezalkoholowe oraz pyszną kawkę. W oceanie temperatura wody około 19 st. Przy promenadzie są kąpieliska tzw.place wodne dla dzieciaków , oraz baseny lawowe z woda morską dla dorosłych. Miejsca te są strzeżone przez ratowników - wstęp 5,2 euro na cały dzień . Do publicznej plaży ok 3 km pieszo, plaża ta nie jest mocna stroną Madery-nie polecam. Do oceanu 100m ,przejście przez drogę , do centrum Funchal 4km ,przyjemnym spacerkiem godzina drogi pieszo. Wyspa niezwykle urokliwa . Polecam zwiedzanie jej pieszo ,aby można było zobaczyć wszystkie " cuda natury" tzn kwiaty, kaktusy, egzotyczne drzewa, piękne parki i oczywiście ocean . Widoki z gór przepiękne -polecam wycieczkę na północ wyspy, oraz wjazd kolejką na szczyt Funchal, gdzie można zwiedzić park krajobrazowy o charakterze tropikalnym (cos wspaniałego). Wyżywienie w HB+ wystarczające, pyszne śniadania i kolacje, na których serwowane były świeże ryby, owoce morza, słodkości i pyszne portugalskie wino. 100 metrów od Hotelu centrum handlowe, gdzie również można nabyć portugalskie wino, świeże owoce, soki i inne regionalne produkty Madery. Mieliśmy studio- składające się z pokoju dziennego z aneksem kuchennym wyposażonym w płytę grzewcza ,lodówkę z zamrażalnikiem i zlewozmywak, osobno duża sypialnia oraz przestronna łazienka. Wyjście na balkon zarówno z sypialni jak i z pokoju, widok z 3 piętra na ulicę i ocean. Wieczorami w restauracji na parterze budynku zorganizowane były mini koncerty , gdzie można było posłuchać muzyki, potańczyć czy porozmawiać ze znajomymi i wymienić doświadczenia ze zwiedzania wyspy. Oceniam Hotel bardzo dobrze - odpowiedni stosunek ceny do jakości.
Położenie, przestronne lobby, zadbany egzotyczny ogród, dobre jedzenie
Druga linia brzegowa, brak bezpośredniego widoku na ocean, późna godzina kolacji 19:00
Hotel położony w drugiej linii brzegowej, z balkonu pokoju studio(368) widać ocean. Studio przestronne osobny pokój dzienny z aneksem kuchennym ,osobno duża sypialnia,przedpokój i duża łazienka. Pomieszczenia czyste, codziennie sprzątane, aneks wyposażony w sztućce, filiżanki, garnki ,płytę grzewczą i zlewozmywak i lodówkę z zamrażalnikiem. Wyjście na balkon zarówno z sypialni jak i z pokoju dziennego. Resteuracja na I piętrze budynku czysta i przestronna z widokiem na piękny ogród z palmami i bananowcami . Hotel położony 200 m od centrum handlowego i promenady(przejście przez ulicę) oraz przystanku autobusowego. Do centrum Funchal 4 km na nogach -super spacer pięknymi uliczkami Madery. Widoki bajkowe :cudowna roślinność ,zadbane zielone parki z ławeczkami gdzie można usiąść i podziwiać Funchal. Z centrum jeździ kolejka na szczyt góry , gdzie można zwiedzić i podziwiać piękny ogród tropikalny (polecam!!!) Na wysokości hotelu przy oceanie płatny 5,20 Euro park wodny z basenami dla dzieci i dorosłych z wodą morską. Obsługa hotelu miła i pomocna. szczególne podziękowanie dla rezydentki Rainbow Pani Asi , która jest osoba kompetentna i bardzo pomocną w każdej sytuacji. Jedzenie w Hotelu bardzo dobre w opcji HB+ śniadania i obiadokolacje w formie bufetu ,do kolacji winko, woda, soki . Codziennie na kolację serwowane pyszne ryby i owoce morza . Do kolacji i śniadania zawsze świeże owoce i coś na słodko. W restauracji gdzie spożywa się posiłki czyściutko, stoliki na bieżąco dezynfekowane ,a wczasowicze podchodzą po posiłki w maskach i jednorazowych rękawicach ,co jest dużym+. Kelnerzy sprzątają na bieżąco puste talerze i naczynia po napojach, jest ład i porządek, aż miło zjeść.Basen hotelowy kryty z wodą podgrzewaną, na zewnątrz nie ,ale mimo zimnej wody nie brakowało zwolenników kąpieli. W terminie od 30-01 do 05-02-2022 piękna pogoda do plażowania opalania i spacerów. Wieczory ciepłe można swobodnie spacerować promenadą wokół oceanu, bądź uliczkami pięknie oświetlonego Funchal.Woda w oceanie około 19 st. Wyspa jest bardzo urokliwa i warta zwiedzania jej pieszo, wtedy można poczuć jej klimat i zobaczyć prawdziwe "cuda natury". Polecam wycieczkę autokarem na północ wyspy (klif Cabo girao, miasteczko Porto Moniz ). Bardzo dobry Stosunek ceny do jakości hotelu.
Bliskość oceanu , promenady, centrum Funchal , komunikacji miejskiej, centrum handlowego
Druga lina brzegowa, więc brak widoku i szumu oceanu
Bardzo przyjemny hotel. Czysty pokój z widokiem na przepiękny ogród. Bardzo przyjazny personel. Pokój sprzątany codziennie. Cisza i spokój - nic tylko się relaksować.
Czysto. Miła obsługa, bardzo smaczne jedzonko. Spory wybór zarówno na śniadanie jak i kolację. W naszym pakiecie do kolacji winko plus woda.
Hotel usytuowany w bardzo dobrym miejscu , wszędzie blisko .Obsługa hotelu bardzo miła, zawsze pomocna ????.Pokoje sprzątanie codziennie .Dodatkowy atut hotelu to kryty basen , jacuzzi , sauna z której zawsze można było skorzystać. Jednym słowem, wakacje należą do bardzo udanych .?????
Lokalizacja hotelu , hotelowy autobus do Funchal , miła obsługa hotelu , b.dobrze dzialajace Wi-Fi w hotelu .
Hotel spełnił nasze oczekiwania ????adekwatne do ceny .????
Tygodniowy pobyt w pokoju oznaczonym wg TUI DZX1, ze śniadaniem uważam na udany. Gdyby nie małe \"ale\" opisane w części wady hotelu było by super.
Dogodna lokalizacja. Hotelowy autobus kursujący 3 x dziennie do Funchal. Sympatyczna obsługa.
Brak lodówki w standardowych pokojach. Jedno gniazdko na pokój i łazienkę.
Ogolnie serdecznie polecam ,obsługa bardzo miła i w miare czyste pokoje ,dobra lokalizacja
Bliskie położenie do centrum ładne pokoje
Nie były ani razu zmieniane ręczniki podczas pobytu
Bardzo miło wspominamy pobyt w tym hotelu. Hotel położony jest w dzielnicy Funchal skąd do centrum jest około 40 min. drogi spacerkiem. Jednakże koło hotelu jest przystanek autobusowy skąd kursują autobusy, ponadto hotel oferuje darmowego busa kilka razy dziennie do centrum i z powrotem. Zatem z transportem nie ma problemu. Tuż przy hotelu znajduje się centrum handlowe gdzie można tanio i dobrze zjeść. Odnośnie hotelu nie mam żadnych zastrzeżeń i w pełni zasługuje na 4 gwiazdki. Madera sama w sobie jest piękna i jest co robić przez cały tydzień pobytu. Warto wybrać się na lewady (można samemu lub z biurem podróży) gdyż każda oferuje całkiem inne widoki zapierające dech w piersiach. Jeżeli nastawiamy się na zwiedzanie na własna rękę, to proponuję w domu ułożyć sobie plan zwiedzania. Polecam Maderę oraz hotel i na pewno jeszcze tam wrócę.
Tuż przy hotelu znajduje się centrum handlowe gdzie można tanio i dobrze zjeść, przystanek po drugiej stronie ulicy, darmowy bus do centrum Funchal.
Brak.
Polecamy do wypadu nad ocean bo jest blisko i piękna kamienista ale bardzo czysta plaża, miasto i pobliskie centrum handlowe , jak ktoś ma all inclusive to wie po co pojechał,ocean i plaża są piękniejsze niż jakikolwiek basen, ale to nasze zdanie.
Blisko do plaży Formosa 15min spacerkiem , blisko centrum handlowe 5min, wypożyczalnie samochodów, taxi, przystanek autobusowy wszystko w zasięgu ręki, widok na ocean w pokojach od południowej części hotelu.
Śniadania takie same jajka, boczek, ser wędliny itp. Codziennie. Świeże owoce to plus, pokoje ogarnięte łóżko poprawione, ręczniki wymienione ale co do podłogi mamy zastrzeżenia bo nie koniecznie było sprzatnięte, brak ręcznika papierowego w aneksie kuchennym i płynu do naczyń, stary zmywak. Telewizor kineskop bez pilota. Widzieliśmy płaskie w innych pokojach, na naszym piętrze. 7 piętro.
Poza powyższymi uwagami zdziwił mnie brak wody butelkowanej w pokoju. Jak na 4* hotel to raczej niespotykane. Rozumiem że jest to kategoria lokalna, ale mimo wszystko to dziwne zwłaszcza ze na wyspie dobrej wody nie brakuje :). Dziwne zjawisko to np pobieranie pilotów do TV w recepcji i rozliczanie się z nich na koniec pobytu. Hasło do internetu zmieniane raz w tygodniu. Sprzątanie pokoju odbywa się nawet jeśli ktoś sobie tego nie życzy. Zostawiliśmy kartkę na klamce, aby nie wchodzić do pokoju, a mimo to po powrocie zastaliśmy posprzątany pokój. Oczywiście nie robiliśmy z tego problemu, ale to było dla mnie też zaskakujące. podsumowując pobyt był udany i tak naprawdę nie pisze tych uwag bo jestem zrzędą tylko bardziej po to aby inni nie byli zaskoczeni niektórymi sytuacjami. Nie jestem wymagającym Gościem i w takim miejscu jak Madera ciężko jest na cokolwiek nażekać bo zachwyca naturą, klimatem, pozytywna energią. :Liczą się mili ludzie i piękne widoki a tego nie brakowało. Polecam hotel Jardins d\'Ajuda.
Miła i pomocna obsługa. Dogodne położenie. Jest dość daleko do samego centrum ale do przystanku komunikacji miejskiej jest bardzo blisko poza tym z hotelu kilka razy dziennie jeździ darmowy autobus dowożący turystów. Pokoje są codziennie sprzątane. Generalnie jest czysto.
Jedno skrzydło hotelu jest od strony głównej ulicy co jest dość uciążliwe kiedy próbuje się zasnąć. My czytaliśmy wcześniej podobne opinie i zabraliśmy ze sobą zatyczki do uszu :) Jedzenie jest raczej słabej jakości, najtańsze wędliny czy sery, Jajecznica to raczej jakiś substytut (pewnie z proszku). Kawa w ogóle nie przypominała kawy. To samo napoje z automatu do śniadania.
beznadziejny balkon w pokojach na 1 piętrze, trudno to nazwać balkonem, jak można wybrać to każdy inny poziom powyżej recepcji , a recepcja jest na poziomie 3
położenie, obsługa, posiłki, basen
można popracować nad czystością pokoi
Hotel, duży, jasny, ogólne czysty. Niestety podłoga dywanowa powinna zostać wymieniona lub dobrze wyprana. Panie sprzątaczki sprzątały codzienne, nie spotkałam na swojej drodze żadnego robaka. Pościel czysta i pachnąca proszkiem. Hotel położony blisko restauracji, przystanków autobusowych, centrum handlowego przy jednej z głównych ulic. Dla osób szukających spokoju polecam zaznaczenie opcji pokoi nie od strony ulicy. Do dyspozycji gości były dwa baseny z darmowymi leżakami i ręcznikami. Śniadania w formie bufetu, kuchnia międzynarodowa począwszy od jajecznicy z bekonem po płatki z jogurtem. Dało się najeść. Obsługa bardzo miła i pomocna, nie było problemów z dogadaniem się w języku angielskim. Wieczorem muzyka na żywo w barze hotelowym. Hotel polecam jednak osobom nastawionym na zwiedzanie i rozrywkę poza miejscem spania.
-2 baseny (zewnętrzny, wewnętrzny) -bezpłatny autobus do centrum Funchal dla gości hotelu -blisko sklepy, restauracje, centrum handlowe, przystanki -miła i pomocna obsługa
-brak lodówki w pokoju
Hotel zasługuje na 3* (nie 4* jak w niektórych opisach), wystrój stary, ale pokoje czyste. Śniadania nieco monotonne, ale jeśli nastawić się na zwiedzanie i na spędzanie większości czasu poza hotelem to wystarczy jako baza noclegowa. Ok. 30-40 min spacerem z centrum, poza tym 4x/dziennie jeździ bezpłatny autobus spod hotelu.
bezpłatne autobusy spod hotelu do centrum Funchal
monotonne posiłki