Antyczne ruiny i zabytki w Palermo i Syrakuzach
Piękne plaże i wybrzeża z widokiem na wulkan Etnę
Malownicze miasteczka i tradycyjna kuchnia sycylijska
Nigdy więcej!!!Nie polecam wakacji w tym hotelu! Pokoje brudne. Posiłki tragiczne.
plaza w pobliżu
totalny balagan
Plusem hotelu jest bliskie położenie lotniska ? transfer krótki więc dla nas jako rodziny z dzieckiem to ogromne ułatwienie. Co prawda w okolicy za dużo się nie dzieje, ale można odpocząć na pięknej plaży, popływać w ciepłym morzu. Pokój superior jaki mieliśmy czysty, chyba malowany przed sezonem, takie włoskie 3 gwiazdki w porządku. Obsługa miła, jedzenie też OK, można sobie coś wybrać. Wielkie podziękowania dla Pani Ewy i Pani Sylwii z obsługi ? jesteście cudowne a kartkę z Polski na pewno wyślemy jak obiecaliśmy ;)
Hotel jak na 3* ok. W pierwszym tygodniu naszego pobytu notoryczny brak wody! W końcu po postawionym ultimatum, że albo problem z wodą zostanie rozwiązany albo wyjeżdżamy po tygodniu, awarię udało się usunąć. Ogólnie Włosi \"żyją na luzie\" i nie przejmują się niczym ani nikim. Nie rozumiem stwierdzenia niektórych osób piszących opinie o \"świeżym jedzonku\". Przystawek faktycznie nie brakowało, ale wszystko gotowane, grillowane, duszone w oleju lub pikle w occie. Nam brakowało świeżych warzyw: ogórków, papryki nawet sałata lodowa pojawiła się w ciągu dwóch tygodni naszego pobytu tylko kilka razy. Pomidory też przeważnie tylko na śniadanie. Bardziej urozmaicone posiłki pojawiły się podczas wizytacji hotelu przez przedstawiciela biura Net Holiday, która odbyła się prawdopodobnie na skutek skarg klientów po powrocie do kraju. Duże rozczarowanie co do biura Net Holiday. Opcja all inclusive w hotelu kończy się o godzinie 15.00 dla osób wyjeżdżających w godzinach wieczornych (ok.20.30) jest to problem ponieważ nie otrzymują już żadnych napojów, nawet wody a w pobliżu nie ma sklepów ani restauracji. Uważam, że biuro nie postarało się i nie zadbało właściwie o swoich klientów. Kończycie swój pobyt to dziękujemy i do widzenia. Ogólnie pobyt uważam za bardzo udany ze względu na super towarzystwo.
Bliskość pięknej plaży z widokiem na Etnę,ciepłe morze, darmowe leżaki. Bliskość lotniska. Polska obsługa.
Przeciętne jedzenie i niestety nie zawsze pierwszej świeżości.
cz.4 To może kolacja tematyczna specjalności kuchni śródziemnomorskiej i sycylijskiej, która odbyła się w piątek z 30 minutowym opóźnieniem, bo na czas kierowca nie dowiózł kupionej mrożonej pizzy (niezjadliwa), Arancini - dwa rodzaje i frytki. WiFi niby dostępne, ale trudno się połączyć. To na koniec, ponieważ mieliśmy wylot w niedzielę o godzinnie 22:40, doba hotelowa kończy się o 10:00 - to normalka, bagaże zostawiane w Lobby bar i można korzystać z opcji All Inclusive do godziny 15:00.Jeśli ktoś chciał mógł wykupić kolację za 15 euro od osoby, ale nikt z tego nie skorzystał. Jak to się ma do niby kolacji w dniu przyjazdu. Duża pizza w restauracji koło sklepu kosztuje 8 euro. W tej miejscowości jest jeden sklep..Zapomnieliśmy napisać jeszcze o jednym pozytywie, to lokalne napoje bezalkoholowe soki, cola, sprite, woda mineralna, lokalne alkohole np. piwo, wino białe i czerwone, whisky, gin, rum, wódka, włoskie likiery np. amaretto/amaro lub limoncello oraz drinki na bazie lokalnych alkoholi serwowane w pool bar w godzinach od 19:00 do 23:00. Tutaj nikt nie powinien mieć zastrzeżeń, nigdy niczego nie brakowało. W czasie pobytu zasadzono wzdłuż deptaku przez plażę drzewka w celu podniesienia wizerunku. W niedzielę pierwszy raz na plaży odbył się program animacyjny przygotowany przez animatorów włoskich. Jesteśmy, któryś raz z kolei na Sycylii i z takim podejściem do wczasowiczów z Polski nie spotkaliśmy się. Opis na stronie Net Holiday zachęcał do zakupu wczasów , były prawie pozytywne opinie, ale problem z wodą się pojawiał. Później dopiero się dowiedzieliśmy, że negatywne opinie są natychmiast usuwane, jeśli nie jest się zarejestrowanym. Nie polecamy tego hotelu za taką wygórowaną cenę, a po negatywnych opiniach już widać jak ceny tego hotelu obniżono nawet o 500 zł od osoby, chociaż uważamy, że dalej to za wysoka cena za taki hotel, który kiedyś miał 4 gwiazdki.
Kiedy zobaczyliśmy tak idealne opinie o hotelu Costa Del Sole na Sycylii, postanowiliśmy się podzielić opinią o tym hotelu. Wykupiliśmy wczasy na portalu wakacje.pl w terminie 23 - 30 lipca 2017 r. na dwie osoby z biura Net Holiday. Dopłaciliśmy specjalnie do pokoju superior, który powinien być większy od ekonomicznego, zawierać na wyposażeniu lodówkę, balkon lub taras, ale niektóre pokoje nie mają tarasu lub balkonu.Po niewielkim opóźnieniu samolotu i transferze do hotelu, zaczęły się problemy. Zamiast pokoju superior otrzymaliśmy pokój dla 3 osób bez lodówki na 2 drugim piętrze. Ponieważ nas zakwaterowano dopiero około 00:30 dnia 24 lipca, na kolację otrzymaliśmy bułkę z serem i butelkę wodę 0.5l. W recepcji przydzielała pokoje Polka pracująca w tym hotelu i jej zgłosiłem, że mam wykupiony pokój superior, to mi kazała reklamować w biurze gdzie kupiłem. Rano pobudka, a tu następny szok, brak wody w łazience i nieznośny smród z kanalizacji. Szybkie mycie na parterze w dostępnej łazience i na śniadanie. Śniadania zgadzają się z opisem hotelu. Śniadanie w formie bufetu w restauracji głównej, szynka, dżemy, jogurty, ser, jajka gotowane lub czasami jajecznica, rzadziej parówka, warzywa z puszek, pomidory świeże, ciasta, kawa, herbata, mleko, woda mineralna, soki. Następnie spotkanie z panią rezydent Karolina B. u której można było kupić wycieczki fakultatywne, które również wykupiliśmy. Zgłaszamy nasze uwagi pani rezydent, że powinniśmy mieć pokój superior z lodówką, że brak wody i śmierdzi w łazience. W odpowiedzi usłyszeliśmy, że mamy pokój superior i lodówka została zamówiona. Do końca pobytu nie otrzymaliśmy lodówki i nie zmieniono nam pokoju. Późne śniadanie serwowane w barze przy basenie nie istnieje, ale możemy sobie zrobić samemu kawę i herbatę przez cały dzień w restauracji. W barach napoje z butelek, piwo, wino białe i czerwone, woda, rozlewana do kubków jednorazowych lub szklanek plastikowych zwrotnych. A co tam jesteśmy na w czasach idziemy na plażę.cdn
Brak na plaży baru. Brak wody. Smród w łazience. Jedzenie ?
cz.2.Aby dojść na plażę trzeba przejść około 100 m, przejście deptakiem przez niewielki \"lasek\" zaniedbany z połamanymi ławeczkami i śmieciami. Przy wejściu do niby lasku stoi na terenie hotelu Beach Bar, a nie na plaży. Dalej idziemy przez wydmy i zaczyna się piaszczysta szeroka plaża, długa, z łagodnym zejściem do morza, bezpłatne leżaki i parasole dla klientów Net Holiday. Woda w morzu ciepła, tylko plażować i odpoczywać. Wracamy z plaży, aby odpocząć w pokoju, wziąć zimny prysznic, a tu znowu niespodzianka brak zimnej wody, a za chwilę brak wody ciepłej (stoi człowiek namydlony na spłukanie, a tu nic). Trzeba się wytrzeć i znowu zgłaszać reklamację. Idziemy zatem przed obiadem na kawę. Lobby bar nie istnieje, jest w nim przechowalnia bagaży, ale kawa jest w restauracji jak pisałem wyżej. Obiad zgodny z opisem hotelu. Obiad w formie bufetu w restauracji głównej - wybór 3 dań głównych, sałatek - przygotowanych na zimno z puszek przyprawionych, upieczonych w bułce i polanych dużą ilości oliwy, świeże pomidory zawsze, owoce - arbuz, melon lub brzoskwinie pokrojone w kawałki , lokalne napoje bezalkoholowe np. soki 3 rodzaje, woda mineralna oraz wino białe i czerwone. Jeśli pojawi się deser np. ciasto wystarcza dla 20 osób, a w hotelu jest około 60 osób. Głodny nikt nie powinien wyjść, chyba, że nie lubi makaronów. Od czasu do czasu są frytki i mięso grillowane oraz ziemniaki na zimno. Sprawdzamy po obiedzie czy jest woda w kranie, a po co można się umyć pod prysznicem koło basenu. Basenik malutki, z którego nie korzystaliśmy, odbywały się przy nim animacje po południu. Brak animatora polskiego przez cały okres naszego pobytu. Brak ciasta i ciasteczek po południu do kawy, przepraszam raz się załapałem.Trzeba wrócić na plażę, odpoczywać, oglądać z daleka piękny wulkan Etna cały czas dymiący. Piękne widoki tylko odpoczywać. Wracamy do pokoju, żona pod prysznicem dostała szału bo włosy w szamponie, a wody znowu nie ma. CDN
Piękna plaża z darmowymi leżakami i parasolem z widokiem na Etnę. Ciepłe morze z łagodnym zejściem, cały czas są ratownicy. W opcji All Inclusive pod dostatkiem woda, napoje , piwo, wina 2 rodzaje, a po 19:00 alkohole wysokoprocentowe, również pod dostatkiem.
Brak na plaży baru. Brak wody. Smród w łazience. Jedzenie ?
cz.3. Kolacja podobna do obiadu zmieniają się trzy dania główne i są zamiast arbuza brzoskwinie. Animacje przez 2 wieczory były nawet pod kątem Polków, kto chce może nawet potańczyć, są to wieczorki niby tematyczne .Dwa następne wieczorki to dyskoteki zaczynające się od 21:00 do 24:00, bo pojawia się młodzież włoska. Najlepszy był wieczorek sobotni, tak zwany pożegnalny - taneczny. Nikt się tego nie doczekał, bo jest weekend, dla Włochów zorganizowano karaoke, a Polaków znowu nie zauważono. Tak spędzaliśmy wypoczynek do piątku z brakiem wody, ciągłymi reklamacjami u pani rezydent i nic. Aby zminimalizować smród w łazience paliliśmy świece zapachowe. Pani rezydent nie ma nic wpływu, nawet na miejscu napisaliśmy reklamację, ale nie podpisała, twierdząc, ze mamy 30 dni w Polsce na reklamację do biura. Szkoda, że w opisie pisze miła obsługa. Tutaj trzeba pochwalić panią Ewę, która pracuje w restauracji. Z każdym porozmawia, jeśli już nikt nie chce pomóc, to ona nawet załatwi naprawę klimatyzacji. Zawsze uśmiechnięta, taka osoba powinna być rezydentką. Kto chciał to jeździł na wycieczki z biurem lub samodzielnie. Można było wynająć auto na 24 godziny, ceny od 70 Euro. Można było również za darmo pojechać busem hotelowym to Katanii dwa razy dziennie, w tym czasie kierowca robił zaopatrzenie do hotelu, trzeba tylko dzień wcześniej się zapisać na busa. W piątek była wielka awantura osób, którzy wykupili wczasy na 2 tygodnie, zażądali natychmiastowego transferu do Polski, jeśli dalej będą problemy z wodą. Jednak nie tylko my mieliśmy pretensje. Reakcja była natychmiastowa, kupiono nową pompę do hydroforni i problem zaniku wody ustał. Jednak da się naprawić. Jeszcze jeden \"problemik\". We wtorek w czasie sprzątania pokoi zabrano nam ręczniki, a każdy z nas na początek otrzymał w komplecie trzy plus dodatkowy na podłogę w łazience. Zostawiono jeden ręczniczek na 2 osoby, tłumacząc się że mają problemy z pralnią. Oddano nam je dopiero w piątek sztuk dwie na osobę.cdn
Hotel był trochę mniej niż trzygwiazdkowy. Posiłki obfite ale mało urozmaicone. Miłośnicy potraw mięsnych będą zawiedzeni. Do najbliższego miasta daleko, ale można skorzystać z transferu busem hotelowym . Zastrzeżenia budzi organizacja wycieczek , które ze względu na małą ilość chętnych w większości nie dochodzą do skutku. Dla osób, które chcą z dala od gwarnych kurortów spędzić wakacje polecam. Plaża bardzo ładna, piękny widok na Etnę, bezpłatne leżaki, których jest wystarczająca ilość dla wszystkich gości.
położenie bezpośrednio przy plaży, polska obsługa
Standard pokoi,
Właśnie wróciliśmy z wakacji w hotelu Costa del sole, dlatego postanowiliśmy podzielić się naszą opinią na temat danego miejsca. Wycieczkę kupiliśmy tydzień przed wylotem, za cenę (teraz juz wiemy) nie adekwatną do warunków. Wybraliśmy pokój superior, dopłacając przy tym dodatkowe pieniądze. W dniu przyjazdu dostaliśmy pokój, obok recepcji. Pokój urządzony w nowoczesnym stylu, zawierał lodówkę, ręcznie sterowaną klimatyzacje itd. Niestety jednak tak ładne pokoje miały swoje wady. U nas po jednym dniu pobytu, z fug zaczęły wychodzić mrówki, a z klimatyzacji sporadycznie wypadały karaluchy. Również w prysznicu, można było spotkać robaki. Sąsiedzi w pokoju obok mieli również osy, które dostały się poprzez nieszczelną klimatyzacje. Sąsiad wybijał w nocy wydostające się owady. Łazienka była urządzone w skromnym stylu, jednak wszystko było ok, nie było sytuacji w których brakowało ciepłej bądź zimnej wody. Ręczniki niestety wymieniane raz na tydzień. Balkon jest w porządku, jednak trzeba mieć na uwadze, ze to przez niego dostaje się robactwo do pokoju. Położenie hotelu zostawia wiele do życzenia. Ogromnym plusem jest piękna plaża 100m od hotelu z leżakami i parasolami dla każdego. Jednak w okolicy oprócz dwóch sklepów spożywczych oddalonych o ok 10min drogi, nie ma kompletnie nic. Przystanek autobusowy znajduje się dość daleko od hotelu, przy bardzo ruchliwej ulicy. Z hotelu były organizowane wyjazdy do Katanii, busem, po wcześniejszym zapisaniu się w recepcji (na+). Co do restauracji, śniadania były zgodne z opisem, każdy znalazł coś dla siebie. Późne śniadania nie istaniały. Obiady i kolacje były monotonne oraz często brakowało niektórych rzeczy. Organizacja restauracji naszym zdaniem w porządku, talerze były regularnie zabierane, a stoły sprzątane. Animacje dla dzieci w hotelu zerowe. Dla dorosłych w między czasie był organizowany aqua gym oraz atrakcje od 21. Animatorzy bardzo pogodni, zachęcali do wspólnych zabaw. Ogólnie nikomu nie polecamy wypoczynku w tym hotelu.
piękna piaszczysta plaża
częste nieobecności barmanów w barach, braki w zaopatrzeniu, jedzenie na obiad i kolacje prawie to samo, organizacja w zintegrowaniu grupy
Właśnie wróciłam z wczasów z Sycylii, jestem bardzo rozczarowana nastawieniem Sycylijczyków do Polaków. Tubylcy traktują nas bez szacunku, wręcz z pogardą. Hotelu zdecydowanie nie polecam. W ciągu 7 dni pobytu kilkukrotnie w hotelu nie było bieżącej wody. Standard pokoi jest bardzo niski (nie oceniłabym go nawet na trzy gwiazdki). Posiłki oraz napoje miały być w standardzie all inclusive, jednak do tego standardu wiele brakowało. Śniadania były bardzo ubogie, codziennie to samo - jajka, parówki, ser i szynka. Obiadokolacje były podawane tylko w formie zwykle zimnych przystawek. Jedzenie było bez smaku i nieświeże. W międzyczasie nie serwowano żadnych przekąsek, snack bar nie istniał. A w barze z napojami najczęstszym słowem barmana było słowo \"finish\". Brakowało codziennie napojów alkoholowych. Pracownicy hotelu tłumaczyli ten fakt, tym iż Polacy zbyt dużo piją. Na jeden dzień w hotelu dla 60 osób przeznaczona była jedna butelka wódki. Na plus oceniam jedynie zespół animatorów oraz ładną plażę przy hotelu, jednak wielość mankamentów które doświadczyłam w ciągu tygodnia nie rekompensują wielkiego rozczarowania, jakie doświadczyłam. Zdecydowanie nie polecam wczasów w tym hotelu.
Plaża Animacje
Niskiej jakości, nieświeże jedzenie Brak zaopatrzenia w jedzenie i picie Brudno, niski standard Brak wody w kranie Niemiła i niekompetentna obsługa
Udane wakacje na Sycylii. Jedzenie smaczne, pokoje dość przestronne, obsługa pomogła kiedy tylko była potrzeba. Animatorzy pełni energii i zachęcali do zabawy. Byliśmy na tydzień ze znajomymi i podzielają naszą opinię.
Nasz pobyt był po prostu za krótki , nie mamy żadnych zastrzeżeń .
Mały kameralny, idealny do wypoczynku , plaża czysta i na wyciągnięcie ręki . Obsługa bardzo miła , zarówno włoska jak i polska . Pani Ewa , Karolina i jeszcze dwie panie polki pomagają w każdej sytuacji , są naprawdę na każde zawołanie za co należą się im naprawdę wielkie podziękowania . Będziemy z żoną tęsknić za serdecznością wszystkich ludzi tam pracujących . Jeśli ktoś oczekuje że się zawiedzie np. na jedzeniu to niestety dla nas super jedzenie włoskie ( sycylijskie ) , człowiek nie chodzi głodny
Jeśli ktoś tam jedzie z negatywnym nastawieniem , to choćby to był pałac z marmurami i lokajami to zawsze coś znajdzie . Życzę mu powodzenia .
Totalna porażka, odradzam wszystkim, chyba że ktoś nie lubi się myć i musi o wszystko się upominać, ale słyszy że maią problemy z wodą oraz z kanalizacją( śmierdzi w toaletach bo czym slpłukać).Rezydentka czuje się jak na wczasach nic nie potrafi załatwić. Brak animatora polskiego a miał być. Proszę omijać hotel jak najdalej. Hotel ten miał kiedyś 4 gwiazdki powidać na murze z 1 zdjęto . Wszystkie moje złe opinie usunięto ze strony NetHoliday.
Plaża ładna, parasole i leżaki bezplatne. Alhole ciężkie wieczorem pod dostatkiem zaczynając od whisky po likiery
Ciagle brak wody. Wszystkiego brakuje w czasie posiłków. Po dwóch dniach zabrano ręczniki hotelowe, dostarczono po czterech dniach tylko jeden mały dla 2 osób.Pokój miał być superior z lodówką, oczywiście nie było. Bar przy przy plaży nie istnieje, tylko przy wejściu do plaży około 100 m.
Myślę, że wakacje w tym hotelu zaliczymy z mężem do jednych z najbardziej udanych. Jest ogromny wybór jedzenia - zawsze świeżo Rezydentka biura przemiła młoda dziewczyna, która jest dostępna dla gości cały czas fajne animacje zarówno polskie jak i włoskie Bezpłatny transfer do Katanii organizowany przez hotel
piękna plaża jedzenie typowo włoskie - dla mnie na wielki plus miła obsługa czysto
czasami włoskie zamieszanie :) ale to urocze
Niestety fatalny pobyt. W hotelu było tak brudno,że pierwszego dnia próbowaliśmy posprzątać sobie sami (piasek ,włosy na podłodze po poprzednikach), brzydziłam się zasnąć w łóżku,które po prostu śmierdziało czyimś potem. Rano wody albo nie było,albo leciał wrzątek.Jedzenie mega skromne i w kółko to samo. jako ciekawostka- babka z Lidla jako rarytas do kawy po obiedzie (jeśli akurat ekspres działał). W barze przy plaży wszystko płatne- chipsy, lody, cukierki. Za darmo była woda,która podawana była w kubkach wielorazowego użytku,zwrotnych.Basen,jeden,wielkości wanny, a bar przy nim ziejący pustką. Woda z dystrybutora była .Żadnych szczególnych dań typowo Sycylijskich .No chyba że makaron z sosem pomidorowym to rarytas. Na śniadaniu trzeba zjawić się skoro świt, bo po godzinie stoły świeciły pustkami, jajecznica na wagę złota i w kółko ser i mortadela, oraz niedojrzałe , niesmaczne pomidory. Przed śmiercią głodową i wiecznymi awanturami ratowała nas Pani Ewa, przewspaniały ciepły człowiek z sercem na dłoni. Natomiast pani rezydentka-bezradne,zdezorientowane dziecko. Nigdy wiecej do tego hotelu.Nie polecam.
bliskość plaży
brudne pokoje, jedzenie
Miałem nie pisać ale jak widzę te opinie po 9,0 postanowiłem napisać.Hotel w kameralnym miejscu, z piękną plażą z widokiem na Etnę. Pokoje(te nieodnowione) fatalne, brudne, z brudnymi tarasami, brudną łazienką, awariami klimatyzacji , światłem którego w nocy nie można wyłączyć - generalnie jak domki nad jeziorem za komuny. Pokoje odnowione są bardzo dobre - ale kto wie jak to jest przydzielane? Jedzenia dość mało, mały wybór, basenu praktycznie brak, obsługa hotelu miła. Rezydenci na każdą uwagę odpowiadają że musimy dać czas się hotelowi rozkręcić - ok, ale nie za moje pieniądze. Nie należe do maruderów ale generalnie nie polecam - może za 5 lat.
piękna plaża z wiodkiem na Etnę
Nieodnowione pokoje bardzo brudne nie nadające się do zamieszkania
totalna porażka, brak wszystkiego, oferta all inclusive z płatnym piwem, brakiem wody w dystrybutorze, plastikowymi kubkami do zwrotu, brudno w hotelu (podczas naszego, dwutygodniowego pobytu w zwiazku z licznymi skargami turystów zmieniono firmę sprzatajacą), Pokoje superior odnowione, reszta beznadziejne, ciagły brak wody lub tylko wrzątek, wstyd pisać, ale brakowało papieru toaletowego, hotel na odludziu, plaża i morze brudne zwłaszcza po weekendzie w morzu pływały śmieci. W ofercie biura net holiday zapisane; bogaty wybór dań głównych, smaczna śródziemnomorska kuchnia a na obiad np. zimny makaron z kukurydzą z puszki i puree ziemniaczane, które z szynką ze śniadania było zapiekanką na kolacje. Pani Ewa, Polka pracująca w hotelu próbowała ratować sytuacje i tylko dzięki niej czasami była herbata do kolacji czy bułki na śniadanie. Personelu i rodzin personelu więcej w hotelu niż turystów.