Dziewicze plaże otoczone zielonymi górami, takie jak Palombaggia
Historyczne miasteczka, takie jak Bonifacio, zbudowane na klifach
Malownicze trasy trekkingowe wiodące przez góry
Wczoraj wróciliśmy:) Zachwyceni wyspą, cudownym klimatem, ciepłym morzem, a kemping to świetne miejsce wypadowe do zwiedzania. Polecam.
Cala di sole - to pole kampingowe z miejscami na rozbicie namiotu , czy parkowanie kampera, a także kilkadziesiąt domków parterowych/piętrowych z tarasem.Domki przytulne / salonik w aneksem kuchennym dobrze wyposażonym /kuchenka el. lodówka naczynia itp./ sypialnia i łazienka.Szału nie ma! standard oceniłbym jako turystyczny dla średnio wymagających.Do plaży - jak w opisie ok200 mija się po drodze centrum miasteczka /malo okazale - Algajola to tzw. przejazdowa miejscowość bardzo mala z kilkoma hotelikami ,polami kampingowymi posiada trzy restauracje piękną niedużą promonadę, kilka sklepów spożywczych plażę i piękne morze!Czyli my trafiliśmy idealnie!Podsumowując - mieszkało się przyjemnie.Plaża dluga na ok. 2km szeroka na ok 30m.Myślę ,zę zdecydowanie najciekawsza w promieniu klikunastu kilometrów pobliska miejscowość Isula Rosa nie może pochwalić się taką plażą , podobnie w oddalonym o 10 km w przeciwną stronę Calvi.Oba miasteczka warto zwiedzić pięknie położone , urokliwe place ,knajpki , i restauracje.Polecam organizować wypady do Isula Rosa piękna promenada ,latarnia morska na górzystym wzniesieniu z widokiem na miejscowość i majestatyczne góry w oddali.Calvi większe bardziej znane pięknie zorganizowane - miejscową atrakcją jest Cytadela wzniesiona nad basenem portowym Calvi.Polecam także wycieczkę do Ajaccio-cudowna droga przez Korsykańskie góry/ uwaga na drogę - dla wyjątkowo wprawionych kierowców/Zachęcam wszystkich do odwiedzania Korsyki - niesamowite krajobrazy, cudowna przyroda ,i morze.Wyjątkowo udany pobyt - spędziliśmy tam 15dni sporo zwiedziliśmy.Zdecedowanie do osób lubiących przygody, górskie wycieczki ,i spokojne miejsca bez nadmiaru turystów.Wrócimy jeszcze.
Odniosłam wrażenie że miejscowość w której leży hotel nie należy do zbytnio turystycznych miejscowości. Są sklepy i restauracje ale jak dla mnie miejsce dla starszych osób i par nie szukających rozrywki a spokoju. Wszystko co dostaniecie w hotelu to świetny basen i fantastyczna plaża. I chyba to koniec. Dla jednych będzie to coś czego szukają a inni zanudzą się pewnie na śmierć...