Akassia Swiss Resort (ex. Calimera Club Akassia Swiss Resort)

2026 opinii

Hotel na 3* woda w okresie zimowym podgrzewana tylko w dwóch basenach jeden mały w Aqua parku drugi przy restauracji. W aquaparku na zjeżdżalniach lodowata woda. Jedzenie w restauracji smaczne dobrze doprawione lecz sniadania codziennie takie same. Ogólnie jak ktoś lubi leżeć i się opalać to będzie zadowolony, my jako osoby które lubią spacerować czuliśmy się jak w klatce, przed hotelem pustka.

Bardzo fajny hotel. Pokoje czyste. Urozmaicone posiłki. Miła obsługa. Hotel zadbany.

Bardzo dobry hotel, pokoje zadbane i czyste. Cicho w nocy. Family area idealna dla dzieci. Podgrzewane 2 baseny dla dzieci. Hotel godny polecenia dla rodzin z dziećmi. Dużo animacji, przedszkole, wieczorne party. Miła atmosfera, bardzo dużo Polaków - wszędzie słychać j.polski. Dwa mola, idealne podejście do snurkowania. De facto mamy do dyspozycji dwa hotele Akassia gdzie mieszkamy, jemy i się bawimy oraz możliwość wejścia do Sensido - tam cisza i spokój. Jak ktoś chce odpocząć to tam spokojnie można znaleźć leżak i na plaży i przy basenach. Piękna zieleń dookoła. Ciągle pracują, pielęgnują.

Wspaniałe wakacje w świetnym hotelu! Miejsce idealne dla rodzin z dziećmi. Od początku. Teren hotelu jest ogromny. Dostaliśmy przestronny pokój z widokiem na basen olimpijski. Dzieciaki miały swój pokój, oddzielony od naszego korytarzem z szafami, sejfem i lodówką. Przestronna łazienka z dużą kabiną prysznicową. W hotelu czysto. Lóżka bardzo wygodne, fajny balkon z widokiem na basen. 10/10 Jedzenie - doskonałe, różnorodne, każdy znajdzie coś dla siebie. Obsługa kelnerów - super. Czysto, schludnie. Na obiady i kolacje - ryby, owoce morza, pizza, miejscowe przysmaki, czasem jagnięcina, praktycznie zawsze wołowina i kurczak. Mnóstwo zieleniny. Zero 'zemsty faraona' więc woda dobrze filtrowana. Dodatkowy super bonus - dwie wizyty w restauracjach : włoskiej i orientalnej. Daję 10/10 Atrakcje - podgrzewany basen centralny - mega sprawa. Świetny park wodny - dzieciaki nie chciały stamtąd wychodzić :) Polecam zjeżdżalnię TSUNAMI - daje lepszego kopa adrenaliny niż 3 espresso z rana :-) Plaża - czysta, z dużą ilością leżaków. Do tego boisko do gry w siatkówkę plażową, siłownia na powietrzu. W morzu wycięte z rafy miejsce do kąpieli - dla tych mniej "umiejących". Dla amatorów snurkowania jest molo z zejściem do głębokiej wody przy samej rafie. Ze wzgledu na dość spore wiatry wieszali czerwoną flagę i tylko 2x udało się z synem zejść popływać przy rafie. Przy basenach oraz plaży bary, gdzie poza kawą i słodkimi napojami można też było wypić piwko albo drinka. 10/10 Ogólne wrażenia - SUPER. Gorąco polecamy we czwórkę ten hotel.

Generalnie wszystko super, hotel wybrał nam Coral wycieczki od niego też super choć mogły by być trochę bardziej dopracowane. jedyny minus ich to spóźnianie się ale to nie sama wina hotelu tylko organizatorów wycieczek. hotel fajny choć trafiłam na okres remontów więc co chwile coś było malowane wiercone itp. grupa animatorów extra są fantastyczni i mili choć nie dzieje się jakoś super dużo jeśli chodzi o to tak są codzienne rzeczy typu joga areobik czy siłownia w basenie lecz samej nocy jest dość nudno codziennie jest prawie to samo jakiś występ 40 min muzyka i to tyle to jedyny minus. jedzenie mogło by być troszkę lepsze ale nie jest złe jest dobre. plaża super pogoda extra. baseny bardzo zimne jeden ciepły przyjemny bardzo

Kod hotelu HOT20313
Nazwa  Akassia Swiss Resort (ex. Calimera Club Akassia Swiss Resort)
Miejsce  Egipt / Marsa El Alam / Al-Kusajr
Udogodnienia  basen odkryty, udogodnienia dla rodzin z dziećmi, udogodnienia dla niepełnosprawnych, aquapark

Basen z podgrzewaną wodą w sezonie zimowym

Bezpośrednio przy piaszczysto-żwirowej plaży o długości ok. 600 m

Internet WiFi w lobby bez opłaty

Rafa koralowa dochodzi miejscami aż do brzegu

Wyświetlono 416 wyników Po wybraniu filtrów zobaczysz średnią ocenę dla przefiltrowanych opinii
Weronika

Pobyt - Grudzień 2024

Wady

Zimna woda w okresie zimowym. Lokalizacja hotelu

Marzena

Pobyt - Grudzień 2024

Zalety

Czysto, wygodne łóżka, obsługa codziennie sprząta. Duże pokoje i łazienka. Dobra woda, bez problemu można myć zęby wodą z kranu. Brak ekscesów żołądkowych. Bardzo dobre jedzenie w restauracji, dania główne, sałatki, pieczywo i ciasta. Kelnerzy bardzo mili i pomocni. Bardzo dobre napoje. Czyste stoliki, świeże obrusy na śniadanie, obiad i kolację. Jeżeli ktoś szuka miejsca do wyjazdu z dobrym jedzeniem, bezpiecznym i przyjaznym hotelem dla dzieci to zdecydowanie można polecić.

Wady

Nie można wyjść za mur na pustynie. Oficjalne info od obsługi: bo można się zgubić na pustyni :P, błąkające się dzikie psy (tu fakt sami widzieliśmy). Ponad to zauważyliśmy, że, w okolicy są ostre skały, nad brzegiem tarasy skalne grożące zawaleniem no i dookoła wszędzie gruz i śmieci. Może nie chcą wypuszczać turystów, aby nie mieć problemów. W Hurgadzie/Safadze nie było problemów, aby wyjść po za teren hotelu i pospacerować nad brzegiem.

Pobyt - Grudzień 2024

Zalety

Czystość, ogromny obszar (dziennie robiliśmy średnio 10 km nie wychodząc z terenu hotelu). Doskonała kuchnia, fajne restauracje a'la carte, kosmiczny park wodny - idealny hotel na oderwanie sie od szarej rzeczywistości. To były najfajniejsze wakacje od wielu wielu lat. Dzieci (10 / 13) zachwycone. Starzy też :-D

Wady

Jedyne przed czym przestrzegam to sklepiki przyhotelowe - ceny są z kosmosu, handlarze nieskłonni do negocjacji. Ale nikt nikomu nie karze tam chodzić, więc to żaden mankament.

Pobyt - Grudzień 2024

Zalety

najbardziej podobała mi się plaża i pokoje

Wady

jedzenie i mało atrakcji

Switlana

Pobyt - Grudzień 2024

Ogólnie hotel jest bardzo dobry. Dużo atrakcji dla dzieci, baseny, zjeżdżalnie. Obsługa bardzo miła i pomocna. Jedyny minus to jedzenie, niby duży wybór ale prawie codziennie to samo. Polecam ten hotel dla rodzin z dziećmi.

Zalety

Dużo atrakcji

Wady

Jedzenie

Michał

Pobyt - Grudzień 2024

Pokój 4.5/5 Odleglosc pokoju od restsuracji i podgrzewanego basenu ok 300m 3/5 Jedzenie 4.5/5 Woda w drinkach mocno chlorowana itp..2/5 Aquapark zimą uruchsmiany na źyczenie jak sie zbierze kilka osob 4/5 Pomost i rafa, rybki ok 350m od glownej restauracji i podgrzewanego hotelu 4.5/5 Woda w pozostalych basenach chlodna..ale to juz od pogody zależy. Przydałyby sie parawany w celu zasłoniecia sie od wiatru we wietrzne dni. Generalnie fajnie.

Zalety

Basen podgrzewany, pomost przy rafie rybkami, auqapark

Wady

Woda stosowana do napojów i drinków możno chlorowania itp.

Pobyt - Grudzień 2024

Hotel fantastyczny, ma wszystko czego można potrzebować. Czysto i schludnie, niektóre pokoje wymagają remontu, ale jak na egipski standard to zdecydowanie 5* (jakieś 3* europejskie). Wspaniały wycięty kawał martwej skamieniałej rafy przy plaży - można bezpiecznie pływać z rybami bez obaw o fale (max. 1,5m głębokości). Przy czerwonej fladze (7 z 8 dni naszego wyjazdu) to jedyna możliwość pływania przy plaży hotelowej. Dodatkowo, hotel organizuje nieodpłatnie wyjazdy do zatoki Mangrove (10min) z ratownikiem - tam prawdziwa żywa rafa, niezapomniane przeżycia.

Zalety

-różnorodne jedzenie, wszystko myte/robione na wodzie mineralnej -2x dziennie o 10:00 i 12:00 wyjazdy nad zatokę Mangrove z ratownikiem - absolutnie obowiązkowe dla fanów podwodnego świata, ratownik wszystkiego dopilnuje i zapewni kamizelkę dla niepewnych osób - koniecznie trzeba się zapisać w recepcji z wyprzedzeniem! -najlepsza kawa w family barze nad basenem olimpijskim -wielkie wspaniałe wygodne i twarde łóżko

Wady

-kierowca wózków golfowych dosłownie próbował wyłudzić napiwek za coś, o co nas nawet nie zapytał czy chcemy (wniesienie walizek do pokoju) po czym obraził się że nie dostał. Chętnie zostawialiśmy dolara przemiłemu gościowi sprzątającemu pokój, bo nie był nachalny -naganiacze na usługi (masaże, spa) przeszkadzali podczas opalania. Tak samo podczas zakupów, jak wejdziecie to ciężko wyjść. Trzeba być bardzo asertywnym

Cezary

Pobyt - Grudzień 2024

Bardzo przyjemne miejsce, nienaganna czysztość pokójów oraz pomieszczen wspólnych. Obsługa hotelowa najwyższej klasy, każdy z pracowników hotelu służył uśmiechem i pomocom w codziennych sprawach zaczynająć od jedzenia kończą na wskazaniu najlepszych miejsc na zakupy. Zespół animatorów światowej klasy, bardzo dużo różnorodnych zajęć, aby każdy mógł znaleść aktywność dostosowaną do swoich potrzeb i nastroju. Dobre, smaczne i różnorodne jedzenie oraz dodatkowo dwa posiłki-kolacje w restauracjach A la Carte, co w przypadku pobytu przez 7 dni daję naprawe ogromny plus temu miejscu. Bardzo pracowicy i znający się na fachu ogrodnicy hotelowi, którzy dbali o rośliność i zieleń w obszarze hotelu mimo ogromnych upałów i braku wody, większość roślin wyglądała lepiej niż w niejednym polskim domu na parapecie.

Zalety

+ Co wieczór nowe interaktywne bloki rozrywkowe zaczynające się praktycznie od godziny 19 aż do późnych godzin nocnych + różnorodność zajeć i eventów w ciągu dnia + dużo aktywności przeznaczonych dla najmłodszych gości hotelu + bliskość i prywatna plaża + możliwość oglądania zachodów słońca z budynków 80+ + duża liczba leżaków hotelowych i darmowe ręczniki P.S Najelpszy event w hotelu- piana i color party, który był lepszy niż większość tych które organizowane są w polsce

Wady

- temperatura basenów hotelowych z dwóch tylko jeden nadawał się do komfortowego pływania, bez wychodzenia ze swojej strefy komfortu

Dorota

Pobyt - Grudzień 2024

Bardzo dobrze,pokuj Super,obsługa bardzo dobra ,ludzie bardzo mili i przyjaźni. Nic ująć a wiele można dodac

Zalety

Mili ludzie ,dobre jedzenie,super obsluga

Wady

Nie ma

Michał i Paulina

Pobyt - Grudzień 2024

Bardzo dobry hotel, czysty,mnóstwo atrakcji ,bogata oferta dla rodzin z dziećmi Bardzo miła obsługa, pyszne jedzenie.

Zalety

Czysty, hotel bezposrednio przy plaży, mnóstwo atrakcji dla dzieci

Pobyt - Grudzień 2024

Była to moja pierwsza zagraniczna wycieczka, pojechaliśmy razem z moim synem, jego dziewczyną oraz siostrą i jej partnerem. Mimo braku znajomości języka nagielskiego byłem wstanie bardzo łatwo dogadać się z większością osób w hotelu, ponieważ większośc obsługi posługiwała się komunikatywnie językiem polskim w najważniejszych aspektach. Czas spędzony w tym miejscu był uświetleniem mojego miesiąca miodowego, bardzo dobrze spędzałem czas z moją żoną przechadzając się po ogromnym obiekcie Akassia, zaczynając spacer po obiekcie kończą na przechadzaniu się plażą o zachodzie słońca. W ramach rozrywki każdy mógł spróbować swoich sił w targaowaniu się w sklepikach oraz grając w bilard czy tramabułe

Zalety

Bliskość plaży, oferta rekreacji, wielkość hotelu, czystość, komunikatywność w języku polskim, miła atmosfera

AREK

Pobyt - Grudzień 2024

Hotel piękny rozległy teren, można chodzić godzinami po obiekcie,w nocy pięknie oświetlony.Czysty zadbana zieleń baseniki wylizane na błysk.

Zalety

Pierwszy raz w Egipcie więc nie mam porównania do innych hoteli , dla nas ważna była rafa i centrum nurkowe na terenie. Rafa jedna płytka dla dzieci i nieumiejących pływać i druga duża z pomostami z których można wejść . 1 Basen podgrzewany super na Grudzień itp.

Wady

Po przylocie do hotelu około 5 rano oczekiwanie na pokój w lobby około 3 h to było słabe ale to nie wina hotelu raczej Corala. Hotel na pustyni więc zwiedzanie tylko terenu hotelowego plus ewentualne wycieczki fakultatywne. Animacje i wieczorki takie trochę smutne , mocne 3+ :)

Wiesław

Pobyt - Grudzień 2024

Czysto elegancko podobało nam się, obsługa szybka i skrupulatna.

Zalety

Obsługa super.

Pobyt - Grudzień 2024

Świetne miejsce pokoje z widokiem na ogrody baseny jak najbardziej na plus

Zalety

Nie mogę opisać co gdyż była to moja pierwsza przygoda z wyjazdem zagranicznym więc podobało mi się wszystko

Wady

Nie było czegoś takiego

Pobyt - Grudzień 2024

Hotel przyjazny dla rodzin z dziećmi. Duży aquapark. Zjeżdżalnie dla wymagających i dla najmłodszych miłośników wodnego szaleństwa. W zimie obok restauracji jeden duży basen z podgrzewana wodą. Wyznaczone miejsce w morzu do pływania, gdzie człowiek może spotkać dużo kolorowych rybek. Dwa pomosty, gdzie można nurkować. Niedaleko brzegu a efekt rafy koralowej imponujący. Wszędzie ratownicy. Napoje w formule all inclusive standardowe. Jedzenie bardzo dobre. Kolację na zewnątrz z muzyką na żywo. Obsługa sympatyczna. Ogród bardzo zadbany. Ogólnie bardzo jesteśmy zadowoleni. W grudniu ciemno się robi już o 16.30 ale można fajnie naładować baterię przed zimą w Polsce.

Zalety

- aquapark, rafa koralowa - od lotniska ok 40 minut - Sympatyczna obsługa - dobre jedzenie

Wady

- brak

Lena

Pobyt - Listopad 2024

Pobyt średnio udany, choć opinie i reklama hotelu sugerowały, że będzie trochę lepiej. Jeden podgrzewany basen, ale woda była zimna. Wiele atrakcji wodnych nieczynna, animacje bardzo słabe. Brak muzyki na terenie hotelu, która podkręcałaby atmosferę wakacji.

Zalety

Aquapark, ogród, pokoje codziennie sprzątane, piana party na plaży w jeden dzień przez godzinę i tyle.

Wady

Obsługa baru na plaży niemiła, przy zamawianiu czegokolwiek barmani komentowali w swoim języku Bóg wie co, ale można było się domyślić, że obgadują miedzy sobą gości hotelowych. Barmani pod sceną przy wieczornych animacjach zabierali nam drinki choć były wypite do połowy (trzeba było trzymać szklanki, żeby tego nie robili :)

Łukasz

Pobyt - Listopad 2024

Hotel to spory kompleks (w sumie dwa hotele Akassia i Sentido i kolejny już w trakcie budowy) ale kolorystyka wykończeń elewacyjnych odróżnia jeden od drugiego (szary i rudy). Całość zagospodarowana z myślą o turystach - logicznie i przejrzyście. Oznaczenia budynków (wielkie cyfry) widoczne z daleka pozwalają odnaleźć swoje lokum i swobodnie poruszać się po całym terenie a dla leniwych istnieje możliwość podróżowania meleksami. Każdy z hoteli dysponuje kilkoma basenami (w tym po jednym z podgrzewaną wodą) wspólnym basenem olimpijskim (50m) i potężnym aquaparkiem. Pokoje jak na standardy egipskie są bardzo przyzwoite, duże, codziennie sprzątane i bezpieczne. Oczywiście jak ktoś chce się czegoś doszukać to się doszuka ale chyba nie o to chodzi na wakacjach. Z resztą ileż czau spędza się w pokoju? Jedzenie jest bardzo urozmaicone, smaczne i w Ilości nie do przejedzenia. Serwowane są potrawy różnych kuchni (egipskiej, włoskiej, tureckiej, owoce morza). Na pewno nikt głodny chodzić nie będzie i znajdzie coś dla siebie. Restauracja główna, bar przy basenie i na plaży, restauracja przy plaży (polecam pizze z oliwą czosnkową), dwa razy można skorzystać z wizyty w restauracjach a'la carte na pobyt. Według słów personelu wszystkie owoce są myte przy użyciu wody butelkowanej, tak samo jeśli chodzi o "produkcję" kostek lodu. Animacje i atrakcje oceniam pozytywnie. Wiadomo byliśmy po tzw. sezonie wysokim więc naturalnym jest, że ich ilość będzie znacząco mniejsza. Rafa przy hotelu całkiem fajna ale niestety trafiliśmy na czerwoną flagę z jednym dosyć krótkim "oknem pogodowym". Kąpielisko hotelowe to fragment wyciętej rafy z piaskiem na dnie i możliwością snurkowania wzdłuż obwodu. Podsumowując jeśli ktoś zapytałby mnie czy warto wybrać Akassia Swiss Resort to odpowiedzią będzie zdecydowanie TAK!

Zalety

Zieleń, baseny, aquapark, rafa, jedzenie

Wady

każdy coś znajdzie jak będzie chciał - dla mnie nie było nic takiego

Artur

Pobyt - Listopad 2024

Napiszę tylko to co jest trudne do znalezienia w innych opisach. Pobyt w hotelu 23-30.11.2024. To jest dobry i bogaty hotel. Stać go na codzienne wieczorne występy akrobatów, tancerzy, piosenkarek, skrzypaczek, pokazy świateł itp. To jest raczej małe miasteczko, a nie hotel :-). W całym kompleksie jest jeden podgrzewany basen, obok głównego budynku. Podobno jest jeszcze jeden basen, mocniej podgrzewany, dla dzieci, płytki, na terenie aqua parku, ale sam nie byłem i nie widziałem. Reszta basenów nie jest podgrzewana. Wycięta rafa w morzu, to bardzo dobre rozwiązanie. Bardzo dużo ludzi korzysta. Dzieciaki też. Jest tam cała masa rybek. Najgłębiej jest tam w okolicach 1,8m, ale tylko w jednym miejscu. Jak jest odpływ, czyli koło godz 10-12 jest wtedy płycej. Na całości wycięcia, od strony morza, daje się pływać bez problemu. Po przyjeździe do hotelu o 9:30, bez opaski, korzystaliśmy z lobby baru, bez problemu. O 14:00 dostaliśmy pokój hotelowy. Na wyjeździe pokój oddaliśmy o 12:00. Z all incusive można było korzystać do samego końca pobytu, bez problemu, bez pytania. W dniu wyjazdu, po oddaniu pokoju, można zarezerwować w recepcji nieodpłatnie tzw. shower room. Dostaliśmy klucze do pokoju,. Był to zwykły pokój hotelowy, gdzie wzięliśmy prysznic przed wyjazdem. Hotel jest dostosowany do osób niepełnosprawnych. Do samej plaży można dojechać wózkiem. Przy plaży toaleta dla niepełnosprawnych. Zjazdy dla wózków są. Widziałem też kilku ludzi na wózkach. Swiss Akassia to "głośny hotel" z dzieciakami :-). Sentido to "cichy hotel" i nie widziałem tam dzieciaków. Bardzo lubimy chodzić na spacery na zewnątrz hotelu, po brzegu morza. Wyjście z hotelu jest tylko przez główną bramę hotelu (GPS 25.91143083146437, 34.40213598401421). Trzeba się zanotować w ochronie, inaczej nie wypuszczą. Powrót jest możliwe brzegiem od strony plaży. Trzeba powrót zgłosić ochronie w budkach od strony plaży. Ratownicy pilnują gości na basenach. Zwracają uwagę, żeby po alkoholu nie wchodzić do wody. Informacja od rezydenta: na "zemstę faraona" jest dobry mocny alkohol. Dla dzieciaków codziennie trochę wody w szklance, wycisną limonkę i wypić. Limonki są dostępne na posiłkach iw barach. A jakby jednak na kimś zemścił się faraon :-) to w aptece, w hotelu kupić Antinal, cena 2 USD i tyle należy dać bez pytania. Jak zapytasz ile kosztuje, to odpowiedzą 15-20 USD.

Wady

To jest dobry hotel. Nie ma sensu czepiać się szczegółów.

Pobyt - Listopad 2024

Ogolnie ocena w porzadku. Transfer super, rezydent naprawdę opiekuńczy, hotel w porządku tylko jedzenie monotonne z najtakszej półki , personel hotelu ok ale bardzo nastawiony na napiwki, co było trochę męczące, pracownicy aqua parku super, pomost na rafe koralową był tylko raz otwarty w ciagu tygodnia, czerwona flaga, ogólnie w porządku polecam

Zalety

Pracownicy, rezydent

Wady

Jedzenie

Akassia Swiss Resort (ex. Calimera Club Akassia Swiss Resort)