Pamiątki z Malty
Słodkie dżemy, likiery a może oryginalna ceramika...W tym tekście podpowiadamy, co kupić na Malcie, aby przedłużyć miłe wspomnienia.
Bawełniane koronki
Podczas wakacji na Malcie, możecie kupić koronki maltańskie jako wyjątkową pamiątkę. Koronki maltańskie są wytwarzane przy użyciu tradycyjnych technik koronkarskich, zazwyczaj na bazie bawełnianego lub lnianego materiału. Koronki są dostępne w różnych formach, od serwetek i obrusów po ozdobne elementy do zawieszenia lub zakładki do książek.
Słodkie dżemy
Malta, ze względu na swoje ciepłe klimatyczne warunki, jest miejscem, gdzie rosną smaczne owoce, a dżemy produkowane na wyspie są często cenione ze względu na intensywny smak i aromat. Warto przywieźć dżemy, takie jak figowe, pomarańczowe, cytrynowe oraz z opuncji.
Ekologiczna oliwa
Klimat śródziemnomorski na wyspie sprzyja uprawie oliwek, a lokalne gospodarstwa produkują oliwę o wyjątkowym smaku i aromacie.
Maltańskie likiery
Maltańskie likiery są bardzo słodkie, a jednym z bardziej rozpoznawalnych jest likier z opuncji. Ten niezwykły owoc jest uprawiany na wyspie od XV wieku. Owoce zbierane są na przełomie lipca i sierpnia, kiedy są najbardziej dojrzałe. Te smakowite likiery znajdziecie pod nazwą Ambrosia, pod którą również są jeszcze inne likiery np. z fig lub miodu.
Sól z Gozo
Proces pozyskiwania soli na Gozo jest tradycyjny i oparty na korzystaniu z naturalnych warunków klimatycznych. W sklepach na Malcie, czy na lokalnych targach znajdziecie różne rodzaje soli również z dodatkami przypraw i ziół.
Pyszne nugaty
Tradycyjny maltański nugat, czyli "qubbajt" jest wytwarzany z kilku podstawowych składników, takich jak miód, migdały lub orzechy, białko jajka i cukier. Te składniki są starannie mieszane i poddawane specjalnemu procesowi gotowania, a następnie formowane w bloki do schłodzenia. Gotowe nugaty możecie kupić zapakowane w sklepie. Są łatwe do przewiezienia.
Naturalne miody
Maltańskie miody są cenione za swoje właściwości lecznicze oraz za niepowtarzalne walory smakowe. Miody możecie kupić w sklepach spożywczych, bazarach oraz sklepach z pamiątkami. Dobrze wiedzieć, że nazwa kraju prawdopodobnie wzięła się od greckiego słowa "melite", czyli miód.
Lokalne wina
Wśród obecnie najbardziej cenionych odmian winorośli na Malcie znajdują się: Cabernet Sauvignon, Syrah, Chardonnay i Merlot. Niemniej jednak nie można zapominać o wyjątkowych rodzimych szczepach, które zasługują na uwagę, a wśród nich warto wymienić Gellewza i Girgentina. Te lokalne odmiany winorośli są prawdziwym skarbem Malty, oferując unikalne smaki i aromaty, które warto odkryć podczas degustacji maltańskich win oraz zabrać ze sobą do domu, aby delektować się smakiem po powrocie.
Oryginalny smak Kinnie
Kinnie to napój produkowany na Malcie. Jego słodki lekko pomarańczowy (posmak pomarańczy chinotto) i gorzkawy smak możecie zabrać ze sobą i posmakować go w gronie znajomych. Charakterystyczny smak Kinnie jest wierny tradycji i oparty na recepturze, która jest strzeżona tajemnicą. Polecamy pić napój schłodzony.
Kolorowa ceramika
Kolorowe miseczki, talerzyki, kubeczki lub tabliczki z numerem domu to wszystko i jeszcze więcej znajdziecie w sklepikach z pamiątkami lub w niewielkich pracowniach i małych galeryjkach znajdujących się na wyspie. Maltańska ceramika opiera się na tradycjach rzemieślniczych, które były przekazywane z pokolenia na pokolenie. Ręczna produkcja ceramiki jest często podtrzymywana w małych pracowniach na całej wyspie. Wyroby z gliny są niezwykle barwne i bardzo oryginalne w formie.
Kapary w zalewie
Ten wytrawny przysmak również warto zakupić na Malcie. Kapary, bo o nich mowa rosną w wielu miejscach na wyspie i nie muszą mieć wybitnych warunków do ich uprawy. Krzaczki kaparów rosną nawet w bardzo trudnych warunkach, dlatego jest ich dużo i łatwo się na nie natkniecie podczas spacerów.
Jeśli chcecie się dowiedzieć więcej o Malcie, polecamy nasze artykuły pt. "Malta atrakcje. Co zobaczyć na Malcie" oraz "Co zjeść na Malcie?".