Lody tajskie, idealne na gorące lato!
Lody tajskie różnią się smakiem, wyglądem oraz metodą ich przygotowania od lodów tradycyjnych. Kształtem zupełnie nie przypominają lodowych kulek, są zwinięte w ruloniki. Najbardziej popularne lody tajskie są robione z mleka kokosowego, z wykorzystaniem owoców, czekolady oraz innych dodatków.
Jak powstają lody tajskie?
Proces przygotowania tajskich lodów jest prawdziwym widowiskiem. Podczas wakacji w Tajlandii zachwycicie się sztuką wyrabiania tego znakomitego i orzeźwiającego przysmaku. Sprawni lodowi mistrzowie zachwycają szybkością i sprawnością swoich ruchów podczas mieszania składników. Do przygotowania lodów konieczna jest specjalna i zmrożona płyta. Składniki rozprowadza się po kolei i miesza na płycie. Najpierw na płytę wylewa się mleko kokosowe i dodaje kolejne składniki. Powstałą masę miesza się dwoma specjalnymi metalowymi szpatułkami. Trzeba ją dokładnie rozprowadzić po zmrożonej metalowej płycie. Powstaje wtedy cienka warstwa, która zastyga. Masę należy obracać do momentu jej zmrożenia. Wtedy zwija się gotowe i zwija w ruloniki. Pionowo ustawione ruloniki wkłada się do pojemniczka. Na koniec ozdabia się je ziołami, owocami, posypkami lub jadalnymi kwiatami.
Co wyróżnia lody tajskie spośród innych deserów?
Wyróżnikiem tego deseru jest ich konsystencja. Są one kremowe i jedwabiste, a jednocześnie lekkie i orzeźwiające. Składniki używane do przygotowania tych lodów są często świeże, a w niektórych przypadkach można zobaczyć, jak są krojone na miejscu.
Lody tajskie są również znane z różnorodności i oryginalności smaków. Oprócz tradycyjnych smaków, takich jak wanilia, czekolada czy truskawka, można znaleźć również unikalne kombinacje, takie jak mango z kleikiem ryżowym, kokos z ananasem, czy matcha z czerwoną fasolą. Każdy smakosz lodowych deserów znajdzie coś dla siebie.
Lody tajskie to doskonała alternatywna mrożonych deserów dla wegan.
Skąd pochodzą tajskie lody?
Tajskie lody, jak nazwa wskazuje pochodzą z Tajlandii. Pierwowzorem lodowej przekąski, od której powstały rozmaite tajskie lody były tradycyjne i-tim pad, czyli mrożony sorbet również zeskrobywany i zwijany. Używano do tego drewnianych łopatek. I-tim pad jest przygotowywany z prostych składników, łatwo dostępnych w Tajlandii. Podstawowym składnikiem jest sok owocowy, najczęściej z mango lub ananasa, choć możliwe są też inne kombinacje smakowe. Sok jest mieszany z cukrem i ewentualnie odrobiną soli, aby uzyskać słodki i lekko słony smak. Ten mrożony deser jest bardzo orzeźwiający i bardzo popularny na ulicach Tajlandii.
Poza opisanymi tajskimi lodami, zobaczycie w Tajlandii jeszcze wiele innych odmian lodów. Bardzo popularne są lody kokosowe, podawane w łupinie kokosa.
Gotowych zmrożonych rulonów nie da się kupić w sklepie. Lody są zawsze świeżo przygotowywane i zwijane, dlatego ma się pewność świeżego produktu. Jeśli planujecie wakacje w Tajlandii, koniecznie spróbujcie tajskich lodów.