Kuchnia wietnamska – co warto zjeść w Wietnamie?
Jakie dania przychodzą Ci na myśl po usłyszeniu terminu "kuchnia azjatycka"? Założymy się, że wśród Twoich propozycji pojawi się japońskie sushi, tajski pad thai czy chińskie pierożki. A czy próbowałeś kiedyś kuchni wietnamskiej? W niniejszym artykule pokażemy Ci, że tradycyjna kuchnia wietnamska to feeria smaków, zapachów, barw i struktur. Zapraszamy do czytania i... polecamy potem coś zjeść, bo złapie Cię głód!
Czym charakteryzuje się kuchnia wietnamska?
Niektórzy znawcy kulinarni uważają, że kuchnia wietnamska detronizuje kuchnię japońską w kategorii "najzdrowsza kuchnia na świecie". Dzieje się tak za sprawą występowania świeżych składników: warzyw (najpopularniejsze to rzodkiew, szpinak wodny i pędy bambusa), owoców morza (w tej kwestii królują krewetki) i ryb (Wietnamczycy kochają ryby tak bardzo, że popularny w Azji sos sojowy zastępują sosem rybnym). Te elementy zestawiane są z makaronem ryżowym lub po prostu z ryżem gao nep, który jest bardziej kleisty niż tradycyjny. Fani mięsa również będą zadowoleni - w menu kuchni wietnamskiej można spotkać wołowinę, kaczkę czy kurczaka. Wystarczy zatem wybrać węglowodanową bazę, dodać ulubione warzywa i mięso i... wietnamskie danie gotowe! No prawie...
Wisienką na torcie są odpowiednie przyprawy. W daniach znajdziesz kolendrę, tajską bazylię (czyli horaphę), imbir, pieprz oraz miętę. Wietnamczycy cenią sobie świeżość także w kwestii ziół – zawsze wybiorą orzeźwiające liście czy korzenie zamiast ich sproszkowanych wersji.
Kuchnia wietnamska nieco różni się wyglądem w zależności od części kraju. Na przykład na południu Wietnamu serwuje się przede wszystkim potrawy przygotowywane na bazie mleczka kokosowego i cukru trzcinowego. Są one dużo łagodniejsze od tych z centralnej części, gdzie z kolei prym wiedzie pikanteria i intensywność smaku. Natomiast mieszkańcy północy lubują się... w żabach oraz wężach!
Z czego słynie wietnamska kuchnia?
Kuchnia wietnamska zawiera kilka flagowych dań:
• Zupa pho
Niewątpliwie królowa wśród wietnamskich potraw. To taki wietnamski odpowiednik polskiego rosołu, z tą różnicą, że posiada inne przyprawy - najczęściej kolendrę, goździki, cebulkę dymkę anyż i sos rybny. Zupę pho podaje się z makaronem ryżowym oraz wybranym mięsem (wołowiną, kaczką lub kurczakiem). W nowoczesnej wersji zupy mięso zastępuje się pierożkami lub w ogóle rezygnuje się z niego na rzecz większej ilości warzyw. Wietnamczycy kochają jeść zupę pho bez względu na porę dnia!
• Sajgonki
To małe, prostokątne paski ciasta wypełnione farszem - przypominają nieco krokiety. Można je nadziewać mięsem, owocami morza lub warzywami. Aby nie były zbyt suche, warto podczas jedzenia moczyć je w sosie sojowym lub słodko-kwaśnym.
• Goi cuon
Pod tą orientalną nazwą kryją się wietnamskie spring rollsy, które są lżejszą wersją sajgonek. To rolki z papieru ryżowego, z farszem w postaci krewetek, jagnięciny czy warzyw. Lekkie, zdrowe i pożywne!
• Bun cha
Bun cha jest potrawą z grillowanych kotletów wieprzowych zalanych bulionem, podawanych z ziołami, marynowanym imbirem i makaronem ryżowym. Do tego można dodać też warzywa, np. kiełki fasoli mung.
Choć bun cha najpewniej wywodzi się z Hanoi, w zależności od lokalizacji podaje się to danie inaczej. Tradycyjnie niemal każdy ze składników potrawy podawany jest w oddzielnych miseczkach. Wówczas moczy się pojedyncze kawałki mięsa, niewielkie porcje makaronu czy kawałki warzyw w sosie i je się od razu, na jeden kęs.
• Banh mi
To rodzaj kanapki (najczęściej w formie bagietki, czasem tosta) z kurczakiem, wieprzowiną czy szynką. Nie brakuje w niej też warzyw (np. marchewki, rzodkiewki japońskiej czy ogórka), przypraw (kolendra, chilli) czy opcjonalnie - sera. Kanapka wygląda zwykle jak amerykański sandwich - różnica w smaku polega jednak na tym, że pieczywo jest zrobione z mąki pszennej i ryżowej.
Street food w Wietnamie
Jedzenie uliczne w Azji to już osobny rytuał i element kultury, z której chętnie korzystają zarówno turyści, jak i lokalsi. Co najczęściej można zjeść na ulicy w Wietnamie?
• Banh cuon – naleśniki z ciasta ryżowego, gotowane na parze, z warzywnym lub mięsnym farszem.
• Banh goi – pierogi o różnym rozmiarze smażone w cynowych miednicach z olejem na kuchenkach węglowych.
• Banh trang tron – sałatka z różnych składników owinięta papierem ryżowym.
• Goi kho bo – sałatka z zielonej papai wyróżniająca się intensywnym, pikantnym smakiem.
• Bun xao chay – makaron ryżowy bun z warzywami gotowany na woku.
• Com ga xoi mo – kurczak smażony w oleju z dodatkiem ryżu.
• Bun cha – streetfoodowy specjał – grillowana wieprzowina z dodatkiem makaronu.
Uliczna kuchnia wietnamska cieszy się ogromną popularnością ze względu głównie na przystępność cen oferowanych specjałów. Jedzenie streetfoodowe jest nawet kilka razy tańsze niż te oferowane w restauracji! Ponadto szeroki wybór smakołyków w jednym miejscu (czyli dostępność) oraz niepowtarzalny klimat (bliskość miasta, możliwość porozmawiania z lokalnymi kucharzami, przenikanie się smaków, zapachów i kolorów) przemawiają za tym, aby koniecznie spróbować ulicznych przekąsek wietnamskich!
Wietnamskie desery
Wietnamska kuchnia to eksplozja smaków – także tych słodkich. Jakie desery warto skosztować w restauracji lub na street foodzie?
· Chuoi chien – banan w cieście smażony na gorącym oleju.
· Chuoi nuong – kolejna wariacja na temat banana; tym razem to jego grillowana wersja z mleczkiem kokosowym.
· Che – popularny, jak nie najpopularniejszy rodzaj deseru przypominający pudding. Robiony na bazie fasoli, tapioki, ryżu, mleczka kokosowego owoców – co kto lubi.
· Banh flan – klasyczny wietnamski deser uwielbiany za kremową konsystencję i waniliowo-karmelowy smak. Wygląda trochę jak połączenie sernika i kremu brulee!
· Kem Trang Tien – prawdziwy hit! To lody wyrabiane w Hanoi od 1958 roku. Tradycyjnie występują w trzech smakach – mleczka kokosowego, zielonego ryżu i kakao.
· Tau Hu Nong – deser z gotowanego tofu z dodatkiem syropu imbirowego.
· Ca phe trung – to połączenie popularnej w Wietnamie czarnej kawy i deseru. Do niej dodaje się skondensowane mleko i kogel-mogel.
Kuchnia wietnamska jest bogata w słodkie przysmaki różnej maści, dlatego na większość z nich wymyślono nazwę zbiorczą - "ngọt".