Kuchnia portugalska. Co zjeść w Portugalii?

Kuchnie świataAgnieszka Słupecka13.04.2023

Proste składniki wymagają kreatywności, która tworzy najlepsze dania. Tych najlepszych potraw możecie popróbować podczas wakacji w tym niezwykłym kraju. A po posiłku koniecznie kawa i coś słodkiego. Sprawdźcie, czym charakteryzuje się kuchnia portugalska.

Portugalskie sardynki
Portugalskie sardynki

Wakacje w Portugalii to również poznawanie niecodziennych smaków. Kuchnia portugalska to bogactwo różnorodnych potraw, które cieszą się uznaniem zarówno w kraju, jak i za granicą. Kuchnia tego kraju bazuje przede wszystkim na świeżych produktach, a w szczególności na rybach, owocach morza, mięsie, warzywach, ziołach i przyprawach. Najbardziej charakterystyczne są suszone ryby w tym suszony dorsz. Ta ryba nadaje się doskonale do suszenia lepiej niż jakakolwiek inna. To właśnie suszony dorsz był głównym źródłem pożywienia podczas wypraw morskich. Można stwierdzić, że to dzięki niemu załoga Vasca da Gamy nie umarła z głodu. Portugalia jako kraj o bogatej historii kolonialnej i handlowej ma także wpływy z różnych części świata.

Poznajcie kilka z najbardziej charakterystycznych dań kuchni portugalskiej

Sardynki obok dorsza to jedna z najbardziej popularnych ryb w całej Portugalii. Sezon na te niewielkie rybki trwa w Portugalii od końca maja do października i wtedy w restauracjach najczęściej one goszczą w karcie dań. Jest to tak bardzo popularne danie, że część restauracji ma sardynki w menu cały rok. Te małe rybki obtoczone są najpierw w soli, a następnie są pieczone lub grillowane. Na talerzu przeważnie podaje się je z gotowanymi ziemniakami i sałatką ze świeżych sezonowych warzyw.

Grillowane sardynki
Grillowane sardynki

Wspomniany dorsz to ryba występująca w wielu postaciach. Najpopularniejsze portugalskie danie z dorszem to bacalhau com natas, czyli zapiekanka rybna z ziemniakami, cebulą i śmietaną. Jest to pyszna, kremowa kompozycja, którą możecie spróbować w większości portugalskich restauracji.

Caldo cerde, czyli prosta zupa z ziemniaków, zielonej kapusty i kiełbasy, oliwy z oliwek, cebuli. Ten specjał pochodzi z północnej części kraju i jest bardzo popularny w całej części kraju.

Cozido jest to jedna z tych typowych portugalskich potraw, która może być przyrządzana na wiele sposób, dzięki czemu zawsze może różnie smakować. Najciekawszą formą cozido jest ta serwowana na Azorach, gdyż składniki, takie jak mięso, kiełbasa, warzywa (brukselka, cebula, kapusta, marchewka) umieszczane są w specjalnym garnku i zakopywane w ziemi na terenie wulkanu, które ogrzewane jest ciepłem geotermalnym. To sycąca potrawa, którą będziecie mogli skosztować w całej Portugalii.

Cozido
CozidoCozido na talerzuCozido das Furnas

Cataplana inaczej gulasz z ryb i owoców morza. Cataplana de Peixes e Mariscos to wyjątkowa potrawa, która łączy w sobie różne smaki oceanu. Jest ona gotowana w specjalnym miedzianym naczyniu, które nazywa się cataplana. W skład tej morskiej potrawy wchodzą owoce morza (krewetki, małże oraz krab) oraz kawałki rozmaitych ryb z dodatkiem warzyw, doprawione przyprawami oraz winem. To danie jest charakterystyczne najbardziej w regionie Algarve oraz w miejscowościach położonych blisko Oceanu Atlantyckiego.

Cataplana
Cataplana

Kuchnia portugalska jest również zróżnicowana regionalnie. Najlepszym przykładem jest Alentejo, który był regionem ubogim, stąd bazuje na potrawach zbożowych, które były podstawą pożywienia chłopskiego. Na bazie chleba powstało wiele dań np. zupa z chleba i dorsza – acorda a alemtejana.

W Portugalii skosztujecie również pizzy, ale nie takiej zwyczajnej jakby się mogło wydawać. Jest to pizza z dorszem oczywiście.

A teraz czas na słodkie smaki

Popularnym deserem w Portugalii jest pastel de nata, czyli niewielkie tarty z kremem. Podawane są na ciepło, posypane cukrem pudrem i cynamonem. Korpus wykonany jest z ciasta francuskiego, a nadzienie z jajek.

Pasteis De Nata
Pasteis De Nata

Kolejnym deserem jest arroz doce, czyli słodki ryż z dodatkiem cytryny i cynamonu. Jak widać po składnikach, jest to bardzo prosty deser, ale bardzo popularny w całym kraju. Arroz doce podawany jest na ciepło, ale również można go zjeść na zimno.

Queijadas to serowe ciasteczka. Sintra to podlizbońskie miasto, które słynie z majestatycznych pałaców i kompleksów zamkowych, ale również znane jest z tradycyjnych sernikowych babeczek. Ich cieniutka obwódka z chrupiącego ciasta kryje w sobie nadzienie z trzech rodzajów sera, w smaku przypominające marcepan.

Queijada
Queijada

Ovos moles to kolejny deser, tym razem z regionu Aveiro. Nazwa tego deseru oznacza "miękkie jajka", a dotyczy to kremowej konsystencji oraz kształtu tych słodkości. Masa z żółtek i cukru o wyraziście żółtym kolorze jest ukryta w skorupce z delikatnego ciasta opłatkowego.

Kuchnia portugalska jest warta odkrywania. Jeśli będziecie zwiedzać Portugalię, delektujcie się jej lokalnymi produktami.

Skopiowano
Skopiuj link
Agnieszka Słupecka
Agnieszka Słupecka
Z turystyką związana jest od zawsze. Kilkunastoletnie doświadczenie w branży sprawiło, że od kilku lat dzieli się swoimi podróżniczymi doznaniami i wiedzą w tekstach publikowanych on-line. Prywatnie jest osobą lubiącą aktywnie spędzać czas i próbować nowych aktywności, smaków i wyzwań. Zimą uwielbia wyjazdy narciarskie, a latem lubi być blisko wody i natury. Podczas swoich wyjazdów wakacyjnych ceni sobie komfort, niezależność oraz możliwość poznania miejsca, w którym wypoczywa. Na turystykę patrzy całościowo, czyli od planowania wyjazdu, aż do zakończenia podróży.

Polecane oferty