Kuchnia grecka. Co zjeść w Grecji?
Greckie jedzenie jest zdrowe i bardzo smaczne. Opiera się na naturalnych, świeżych i prostych składnikach. W tym tekście poznacie kuchnię grecką i najpopularniejsze potrawy, które warto spróbować podczas swoich greckich wakacji.
Z czego słynie kuchnia grecka?
Kuchnia grecka bazuje na wysokiej jakości składnikach, takich jak oliwa z oliwek, świeże warzywa, zioła, orzechy i owoce morza. Potrawy są często przygotowywane z myślą o wspólnym posiłku. Charakteryzuje się obfitością sałatek, grillowanych mięs, ryb, aromatycznych ziół oraz wyjątkowych deserów, takich jak baklava. Kuchnia grecka to także odzwierciedlenie regionalnych różnic, wzbogacone wpływami kultury śródziemnomorskiej. Spróbujcie jej koniecznie podczas wakacji w Grecji i przywieźcie ze sobą ulubione przepisy.
Co Grecy jedzą na śniadanie?
W Grecji śniadania są lekkie i bazujące na lokalnych produktach. Na greckich stołach podczas śniadania znajdziemy grecki jogurt (gęsty i kremowy) z dodatkiem miodu, orzechów lub owoców. Grecy również na śniadanie jedzą świeże pieczywo. Świeży chleb jest często podawany z oliwą, fetą, pomidorami i oliwkami. Również słodkie wypieki są popularne na pierwszy posiłek w ciągu dnia. Kawa jest ważnym elementem greckiego śniadania.
Greckie przekąski, czyli meze
Dolmades jest znane nie tylko w Grecji. To zwinięte liście winogron wypełnione ryżem z różnymi dodatkami. Najpopularniejsze to te z mięsem, ale również w wersji wege, czy z ziołami lub pomidorami. Również pod tą samą nazwą kryją się faszerowane liście cukinii.
Sałatka grecka to klasyczne danie kuchni greckiej, które jest uwielbiane na całym świecie za swoją prostotę, świeżość i bogactwo smaków. Ta sałatka jest nieodłącznym elementem greckiej diety śródziemnomorskiej i jest idealna jako lekki posiłek lub dodatek do głównego dania. Składa się z dojrzałych pomidorów, ogórka, czerwonej cebuli, papryki, oliwek, sera feta oraz jest doprawiona solą, pieprzem, oregano i skropiona oliwą.
Fava, czyli pasta z grochu/ciecierzycy z dodatkiem oliwy, cebuli i przypraw. Przypomina popularny hummus. Również bardzo popularną przekąską o takiej samej konsystencji jest pasta z bakłażana.
Dakos to rodzaj pieczywa wypiekanego w opalanym drewnem piecu, które następnie jest przez kilka tygodni suszone. Podawane jest z wysokiej jakości oliwą oraz pomidorami pokrojonymi w drobną kostkę wraz z serem feta pokruszonym na wierzchu i ziołami. Idealna przekąska na upalne dni.
Taramosalata to pasta z ikry karpia lub innej ryby, biały chleb bez skórki, oliwa, starta czerwona cebula i sok z cytryny.
Tzatziki to jogurt z czosnkiem i świeżymi ziołami. Niezależnie w jakiej części Grecji będziecie, spotkacie ten grecki przysmak w każdym miejscu.
Saganaki są jednymi z najbardziej popularnych meze w Grecji. To smażony ser w panierce, najczęściej hallloumi lub mastello z mleka owczego. Saganaki oznacza rodzaj niewielkiej patelni, na której przygotowane i serwowane jest danie. Inną odmianą tej przekąski jest garides saganaki, czyli krewetki zapiekane w sosie pomidorowym.
Kuchnia grecka – najpopularniejsze potrawy
Moussaka to warstwowa potrawa z bakłażanów, mielonego mięsa (często jagnięcego lub wołowego), sosu pomidorowego i beszamelu. Moussaka jest najbardziej znanym daniem kuchni greckiej.
Souvlaki inaczej szaszłyki. Kawałki mięsa (często wieprzowego lub kurczaka) marynowane w przyprawach, grillowane na patyku.
Papoustakia, czyli nadziewane bakłażany mięsem mielonym oraz sosem beszamelowym. W smaku danie przypomina moussakę z powodu podobnych składników.
Giouvetsi to prosta potrawa jednogarnkowa tradycyjnie przygotowywana w piecu, choć można ją też przygotować w garnku. Głównym składnikiem tego dania jest makaron orzo, który przypomina ziarnka ryżu. Do makaronu dodawane jest mięso (wołowe lub z kurczaka), pomidory oraz przyprawy. Giovetsi to smaczne danie, które czerpie swoje korzenie z tradycyjnej kuchni greckiej i jest często przygotowywane na specjalne okazje rodzinne.
Keftedes to nic innego jak niewielkie kotleciki z mięsa mielonego doprawionego aromatycznymi ziołami. Danie można sporządzić z mięsa wołowego, jagnięcego lub z mieszanki tych mięs. Doskonałym uzupełnieniem dla nich są tzatziki lub smażone ziemniaki. W niektórych tawernach poddawane są z chlebem pita i sałatką.
Gemista to warzywa nadziewane mięsem, ryżem i przyprawami. Faszeruje się pomidory, papryki, cukinie i bakłażany. To również bardzo popularne danie kuchni greckiej. To smaczne danie może być przygotowywane zarówno w wersji wegetariańskiej, jak i z mięsem. Popularne jest również nadzienie z kalmarów.
Greckie desery
Baklava to popularny deser w Grecji, chociaż pochodzi z Turcji. To deser składający się z warstwowego ciasta filo, nadziewanego orzechami nasączone syropem z miodu. Dobrze wykonana baklava jest chrupiąca i rozpływająca się w ustach.
Gliko tou koutaliou, czyli owoce w słodkim syropie. Można je dodawać do jogurtu, lodów lub jeść same. Owoce, których używa się do przyrządzenia tego deseru to winogrona, figi, morele, pomarańcze, truskawki, granaty lub inne, które są dostępne.
Loukoumades to drożdżowe pączki smażone na głębokim tłuszczu. Są one malutkie (bez nadzienia) i jak na greckie desery przystało, oblane słodkim syropem. Na koniec posypuje się je sezamem.
Portokalopita ciasto w rodzaju biszkoptowego z pomarańczami oblanego oczywiście słodkim syropem, najlepiej gorącym. Ciasto jest aromatyczne, to zasługa cynamonu, pomarańczy oraz goździków.
Rizogalo jest prostym i tradycyjnym deserem. To gotowany ryż na mleku i podawany z cynamonem na słodko.
Kawa po grecku
Kawa po grecku to tradycyjny sposób parzenia kawy w Grecji. Jest bardzo zbliżony do tego tureckiego sposobu. Kawa przygotowywana jest w tygielku i podgrzewana na małym ogniu. Podczas podgrzewania nie można mieszać napoju. Kawa jest gotowa, jak zacznie się tworzyć pianka, która będzie się lekko podnosić. Kawa po grecku to nie tylko napój, ale także część greckiej kultury i stylu życia, często spożywana w towarzystwie przyjaciół lub rodziny. Podczas gorących dni warto spróbować kawy mrożonej frappe.
Greckie trunki
Grecja jest znana nie tylko ze swojej pysznej kuchni, ale również z trunków, które odzwierciedlają tradycję i kulturę. Greckim alkoholem jest ouzo, który jest wysoko procentowy i charakteryzuje się anyżowym smakiem. Rozcieńcza się go z wodą i lodem, co sprawia, że staje się mleczno-biały. Często pije się go jako aperitif z serwowanymi meze. Metaxa to kolejny mocny trunek, który jest znany nie tylko w Grecji, ale również i na całym świecie. Jest to likier brandy, wytwarzany z destylatu wina, aromatyzowanego ziołami i płatkami róż. Kolejnym alkoholem jest Retsina, czyli tradycyjne greckie wino, które ma charakterystyczny smak dzięki żywicy sosnowej. Doskonale smakuje schłodzona w towarzystwie greckich dań. Takie charakterystyczne trunki możecie przywieźć do kraju jako pamiątki z Grecji.
Odkrywając greckie smaki, poznacie malownicze wyspy lub pełen historii kontynent, gdzie jedzenie staje się celebracją życia. W kuchni greckiej jedzenie to nie tylko sposób na zaspokojenie głodu, to rytuał, który łączy ludzi przy stole, pełnym kolorów, smaków i radości życia. Jeśli chcecie się dowiedzieć o kuchni największej z greckich wysp, przeczytajcie nasz artykuł pt. "Co zjeść na Krecie?".