Magazyn Wakacje.pl
Nowości

Kuchnia filipińska – czego warto spróbować, będąc na Filipinach?

Kuchnie świataAgnieszka Słupecka10.12.2024

Filipiny to nieodkryty przez masowych turystów raj pełen piaszczystych plaż, egzotycznej flory i fauny, lazurowej wody oraz ciekawych miejscowości. Podczas urlopu koniecznie spróbuj tutejszej kuchni, której smaki z pewnością niejednokrotnie Cię zaskoczą!

Kuchnia na Filipinach
Kuchnia na Filipinach

Czym charakteryzuje się kuchnia na Filipinach?

Choć kuchnię filipińską można zaliczyć do azjatyckich, to nie jest tak popularna w Polsce i na świecie jak np. wietnamska. Ze względu na swoje położenie geograficzne, kuchnia filipińska przesiąknęła wpływami malajskimi, amerykańskimi, hiszpańskimi i chińskimi. Dania z Filipin oparte są najczęściej na ryżu, mięsie wieprzowym i drobiowym, rybach oraz owocach morza (kraby, krewetki, ostrygi). Nie brakuje także dodatków w postaci warzyw i owoców – Filipińczycy lubują się zwłaszcza w kokosie i produktach pochodnych. Z kolei najpopularniejsze przyprawy to czosnek, cebula, imbir, chili, curry, ocet i oczywiście sos sojowy. Gotowanie odbywa się na wszystkie sposoby – na parze, smażenie, duszenie, pieczenie itd. Filipińskie potrawy słyną z łączenia smaku słodkiego i kwaśnego, dając całkiem nowe doznania kulinarne. Poznajcie kuchnię filipińską podczas wakacji na Filipinach.

Najpopularniejsze dania na Filipinach

Lomi – to gęsta zupa z makaronem i mięsem, zwykle drobiowym lub wieprzowym. Nie brak także świeżych warzyw, jak marchew, cebula, czosnek i kapusta pekińska. Z kolei najczęściej używane przyprawy w tym daniu to sos sojowy, liście laurowe i czerwona papryka. Lomi może być serwowana jako samodzielne danie lub z dodatkiem pieczywa bądź ryżu.

Lomi
Lomi

Sinigang – to kolejna gęsta, rozgrzewająca zupa wyróżniająca się wyważonym połączeniem smaku pikantnego i kwaśnego. Taki aromat da się uzyskać za sprawą tamaryndowca, ewentualnie pomarańczy kalamondin albo zielonego mango. Można użyć dowolnego rodzaju mięsa, w tym ryb lub owoców morza. Serwuje się ją z ryżem i bukietem warzyw - rzodkiewką, fasolą, pomidorami czy bakłażanem. Podawana najczęściej podczas rodzinnych uroczystości.

Sinigang
Sinigang

Adobo – to marynowany kurczak (choć może być zamieniony na wołowinę, wieprzowinę lub rybę) w occie, sosie sojowym, pieprzu, czosnku i liściach laurowych. Jedno z najpopularniejszych filipińskich dań bez względu na okazję, ponieważ do jego przygotowania wystarczy tylko kilka składników. Kurczak adobo może być podawany solo lub jako dodatek do makaronu, sajgonek czy zup.

Adobo
Adobo

Lechon – to wieprzowina (a konkretniej prosiak) marynowana w ziołach, a następnie pieczona na ruszcie. Najczęściej podaje się ją ryżem i sosem z wątróbki, octu oraz cukru. Lechon może występować w różnych wersjach, w zależności od regionu Filipin. Do najczęściej gotowanych zalicza się Lechon z Cebu, który wyróżnia się chrupiącą skórką i miękkim środkiem, a także Lechon z Batangas dodatkowo doprawiony miksem lokalnych ziół.

Lechon
Lechon

Sizzling Sisig – to danie z wieprzowiny (najczęściej wątróbki lub głowy), które najpierw jest marynowane w zalewie z octu, soku cytrynowego i mieszanki przypraw, a następnie poddane procesowi gotowania, pieczenia i smażenia (w takiej kolejności). Najczęściej stosowane w tym wypadku przyprawy to kalamondin (mieszanka kumkwatu japońskiego i kwaśnej mandarynki), papryczka chilli, a nawet majonez.

Sizzling Sisig
Sizzling Sisig

Kare-Kare – to gulasz na bazie gęstego, pikantnego sosu orzechowego. Do środka dodaje się wieprzowinę (golonkę lub nóżki) albo wołowinę (duszony ogon lub flaki). Okazjonalnie używa się cielęciny albo podrobów. W zawartości gulaszu występują również warzywa, takie jak bakłażan, kapusta pekińska, rzodkiew japońska, zielona lub szparagowa fasola czy piżmian jadalny. Kare-Kare jest podawane jako danie główne.

Kare-kare
Kare-kare

Paksiw na Isda – ryba gotowana w occie ze świeżym imbirem i warzywami. Do tego dodaje się mleko kokosowe. Bangus lub mlecznik to najczęściej stosowany gatunek ryby w tym daniu (Paksiw na Bangus). Jednak ze względu na dostępność, kwestie finansowe i osobiste preferencje można użyć innych odmian ryb. Paksiw to tak naprawdę nazwa całego stylu gotowania opartego na occie i czosnku. W takim stylu można przyrządzać nie tylko ryby, ale też wieprzowinę czy owoce morza.

Paksiw na isda
Paksiw na isda

Balut – choć Balut to tradycyjna filipińska potrawa, dla Europejczyków może wydawać się kontrowersyjna i po prostu – niemoralna. Jest to bowiem jajko kacze, wewnątrz którego znajduje się w pełni uformowany zarodek... By uzyskać taki efekt, jajko mrozi się przed wykluciem zarodka, a następnie gotuje. Balut jest podawany z przyprawami takimi jak sól, ocet czy pieprz i spożywa się go z kośćmi i dziobem. Na Filipinach Balut uznawany jest za afrodyzjak.

Balut egg
Balut egg

Kinilaw – najprościej mówiąc, Kinilaw to surowa ryba krótko marynowana w occie, soku z cytryny bądź z limonki. Najczęściej używa się w tym celu tuńczyka, ale sprawdzą się też owoce morza. Całość jest doprawiana mieszanką tradycyjnych przypraw. Ryba jest spożywana na zimno, dlatego jest szybka i prosta w przygotowaniu. Najczęściej stanowi przystawkę przed daniem głównym lub przekąskę.

Kinilaw
Kinilaw

Filipińskie desery

Jesteśmy już po daniach głównych – co zatem zjeść na deser, będąc na Filipinach?

Bibingka i Puto – to słodki placek z mąki ryżowej zawijany w liście bananowca. Dodaje się do niego karmelizowane paski kokosa, cukier i margarynę. Podobnie jest z Puto, jednak te dwa desery różnią się szczegółami, np.

Bibingka jest pieczona, Puto jest gotowany na parze; w Puto dodawany jest ser, a w placku Bibingka – solone jajka; Puto jest deserem codziennym, a Bibingka zwykle jedzona jest od święta.

Bibingka
Bibingka

Turon – to banany owinięte cienkim, pszennym ciastem naleśnikowym i smażone na głębokim tłuszczu. Posypywane są zwykle cukrem. Mówi się, że są to filipińskie słodkie sajgonki, choć wyglądem mogą też przypominać placki.

Ginataan – to filipińskie określenie na dania gotowane w mleku kokosowym. Jeśli chodzi o desery, najczęściej są to owoce, np. papaja czy jackfruit z dodatkiem kukurydzy i kleistego ryżu.

Halo-Halo – to jeden z rodzajów Ginataan. Podstawą są bulwy, np. bataty, ziemniaki czy korzeń taro. Inne składniki to banany, perły tapioki i kulki z kleistego ryżu. Oprócz tego, że jest deserem, Halo-halo jest również serwowany podczas meryenda, czyli popołudniowej przekąski.

Halo-halo
Halo-halo

Mango float – zimne warstwy herbatników przełożone skondensowanym mlekiem, bitą śmietaną i plastrami mango. Idealnie nadaje się jako deser lub przekąska w upalne dni, ponieważ znakomicie orzeźwia dzięki podaniu prosto z lodówki.

Popularne napoje na Filipinach

Mamy już obiad i deser, więc wypadałoby je czymś popić!Halo-Halo Drink – wiesz już, czym jest deser Halo-Halo, natomiast napój o ten nazwie opiera się na kruszonym lodzie zalanym mlekiem kokosowym lub mlekiem odparowanym. Do środka możesz dodać dowolne składniki - najczęściej są to pokrojone owoce lub nasiona fasoli czerwonej.

Buko Juice – czyli po prostu woda kokosowa. Do jej przygotowania używa się tylko owoców kokosa, liścia pandanu oraz soku z kalamansi lub limonki (do smaku). Buko Juice to naturalny izotonik bogaty w potas, magnez czy witaminy z grupy B. Idealnie nawadnia - nie tylko w gorące dni!

Salabat – czyli filipińska herbata imbirowa. Napar przygotowuje się oczywiście z korzenia imbiru, ale też z cynamonu i pieprzu cayenne. Taką mieszankę zalewa się wodą i gotuje na wolnym ogniu przez około 15 minut. Po zaparzeniu i przelaniu do kubka możesz dodać też miodu i soku z cytryny.

Salabat
Salabat

Mango shake – idealny napój lub przekąska na orzeźwienie. Po prostu filipińskie mango są zmiksowane z kostkami lodu do uzyskania gładkiej konsystencji. Do tego dodaje się również mleko i cukier. Istnieją również popularne wersje z bananem czy z masłem orzechowym.

Street food, czyli filipińskie jedzenie na ulicy

Należy zaznaczyć, że street food na Filipinach nie jest tak popularny jak w innych azjatyckich krajach, np. w Tajlandii czy Wietnamie. Z tego względu nie znajdziesz zbyt wielu straganów czy wózków z jedzeniem typowych dla zrozumienia pojęcia "street food". Jednak nic straconego - na Filipinach jedzenie uliczne to tzw. gary. Cała idea opiera się na tym, że właściciele sklepów gotują z rana kilka lub kilkanaście różnych potraw, które następnie lądują w wielkich garnkach i w tej formie są wystawiane do sprzedaży - oczywiście na porcje. Jedna porcja jedzenia jest przeważnie mała, pakowana do plastikowego worka i kosztuje niewiele - polecamy zatem kupić ich kilka. Co znajdziesz w tych garach? Generalnie mogą to być nawet potrawy, o których piszemy powyżej, bowiem najczęściej są to różnorodne zupy, gulasze czy potrawki z warzyw. Czy warto odwiedzić street food na Filipinach? Oczywiście! To przecież nowe doświadczenie na koncie. Warto przekonać się na własnej skórze, czy taka forma kupowania i jedzenia lokalnej kuchni jest dla Ciebie.

Street food
Street food
Wskazówka: potrawy gotowane są rano, a później nie są już odgrzewane. Miej to na uwadze podczas wyboru godziny, o której masz zamiar wybrać się na "gary".
Skopiowano
Skopiuj link
Agnieszka Słupecka
Agnieszka Słupecka
Z turystyką związana jest od zawsze. Kilkunastoletnie doświadczenie w branży sprawiło, że od kilku lat dzieli się swoimi podróżniczymi doznaniami i wiedzą w tekstach publikowanych on-line. Prywatnie jest osobą lubiącą aktywnie spędzać czas i próbować nowych aktywności, smaków i wyzwań. Zimą uwielbia wyjazdy narciarskie, a latem lubi być blisko wody i natury. Podczas swoich wyjazdów wakacyjnych ceni sobie komfort, niezależność oraz możliwość poznania miejsca, w którym wypoczywa. Na turystykę patrzy całościowo, czyli od planowania wyjazdu, aż do zakończenia podróży.

Polecane oferty