Jaka jest kuchnia chorwacka? Poznaj top dania
Chorwacka kuchnia jest bogactwem smaków, aromatów i bazuje na świeżych składnikach. Dania z ryb i owoców morza królują na stołach, ale również potrawy z mięsem (wołowiną, jagnięciną i wieprzowiną) są serwowane, zwłaszcza w godzinach wieczornych. Kuchnia chorwacka smakuje inaczej w zależności od regionu kraju. W Istrii popularne są dania z truflami, a w Dalmacji dania z owoców morza. Poznajcie najbardziej popularne dania, których będziecie mogli skosztować w Chorwacji.
Co Chorwaci jedzą na śniadanie i obiad?
Chorwackie śniadania są lekkie i raczej niewielkie. Często serwowane są rogalik, burek, ser, szynka, jogurt oraz jogurt z musli. Charakter śniadań zależy od regionu. Jednak punktem wspólnym jest zakończenie posiłku mocną kawą, która niewątpliwie stawia na nogi.
Obiad jada się ok 13-15:00 i serwowane są dania mięsne w oprawie warzywnej oraz rybne. Ze względu na upały obiady są raczej lekkie. Na Istrii serwowane są rozmaite dania z truflami. Więcej o truflach w Chorwacji dowiesz się w naszym artykule "Gdzie szukać trufli?". Do dużego posiłku Chorwaci zasiadają wieczorami w godzinach 20-21:00.
Z jakich potraw słynie kuchnia chorwacka?
Chorwacja słynie z wielu potraw. Niektóre są zapożyczone z innych krajów, ale doskonale się wpisują w smaki i gusta mieszkańców tego kraju. Poznajcie kilka najbardziej popularnych dań chorwackich:
Pasticada – tradycyjny gulasz z wołowiny, który gotuje się z warzywami oraz słodkimi figami i śliwkami. Mięso jest marynowane kilka dni wcześniej i nabywa intensywnego smaku i aromatu. Podawane jest z domowymi kluskami lub makaronem
Burek – nie jest chorwacką potrawą, jednak jest bardzo popularny w tym kraju. W Chorwacji często spotkacie świeżo wypiekany z mięsem, szpinakiem lub białym serem.
Cevapcici – niewielkie mięsne kulki lub paluchy z mięsa mielonego, które są grillowane lub smażone. Podawane są na wiele sposobów np. ze świeżym pieczywem i sosem ajwar. Cevapcici nie jest potrawą, która się wywodzi z Chorwacji, jednak spotkacie ją w wielu restauracjach.
Soparnik – danie z ciasta drożdżowego, w którym zawija się farsz z chudego mięsa i cebuli. Jego głównym składnikiem jest szwajcarska botwina. Potrawa pieczona jest w piekarniku, a następnie kroi na kawałki i podaje się z oliwą z oliwek. Ten przysmak najlepiej komponuje się z białym wytrawnym winem. To danie wywodzi się z regionu Dalmacji, a dokładnie z okolic Splitu.
Brudet – to potrawa rybna lub z owoców morza, którą gotuje się w garnku wraz z warzywami sezonowymi i przyprawami. Przysmak ten podaje się z polentą lub chlebem. Spotkacie je w wielu miejscach na wybrzeżu, gdyż bazuje na świeżych produktach, złowionych od razu z morza.
Sałatka z ośmiornicy – to idealne danie na upalne dni. Ośmiornica jest pokrojona w kostkę, podawana często z cebulą i pomidorami, skropiona oliwą z oliwek i cytryną. Danie doprawione jest solą.
Manestra – chorwacka zupa warzywna. Skład warzywny zupy może się różnić od regionu jej serwowania. W Dalmacji bazą manestry jest fasola, a w okolicach Dubrownika kukurydza. Często serwowana jest podczas lunchu.
Owoce morza – skosztujecie je wszystkie w najróżniejszej formie np. grillowane krewetki w bułce, świeże ostrygi, małże, langusty lub grillowaną ośmiornicę.
Crni rizot – czarne risotto, zabarwione atramentem kałamarnicy. W tym daniu nie zabraknie owoców morza, takich jak kalmary, małże i inne morskie skorupiaki.
Prsut – to suszona słońcem i wiatrem szynka, która długo dojrzewa. Proces trwa nawet 2 lata. Szynka jest delikatna i bardzo smaczna. Serwowana jest często jako przekąska na półmiskach wraz z doskonałym lokalnym serem. Idealnie wpasowuje się do tego kieliszek chorwackiego wina.
Chorwackie desery
Chorwacja ma swoje wyśmienite desery obok których ciężko jest przejść obojętnie. Poniżej poznajcie trzy znane i bardzo lubiane słodkości.
Samborskie kremówki – kremówki są nam znane i lubiane. W Chorwacji również mają swoje, ale z Samborza (miasteczko położone ok. 200 km od Zagrzebia). Kremówka jest charakterystyczna dzięki swojemu jasnożółtemu kremowi oraz dwóch warstw chrupiącego ciasta francuskiego, z cienką warstwą aksamitnej bitej śmietany.
Rozata – to kremowy i orzeźwiający deser popularny w całej Chorwacji. Zrobiony jest z mleka, jajek, cukru i likieru różanego, który odpowiada za wyjątkowy aromat tego deseru.
Zagorskie strucle – ten deser wywodzi się północno-zachodniej części Chorwacji. Jest to rodzaj ciasta składającego się z kilku warstw i nadzianego serem lub owocami. Strucle są gotowane w osolonej wodzie lub smażone na patelni z masłem, aż staną się złociste i chrupiące. Następnie podawane są na ciepło lub na zimno. Mogą być polane miodem, karmelem lub posypane cukrem.
Poznawanie kuchni innego kraju to element nieodłączny w podróżowaniu. Specjały chorwackie to nie tylko przyjemność dla podniebienia, ale również okazja do poznania kultury i historii tego niezwykłego kraju.