Magazyn Wakacje.pl
Nowości

Kuchnia brazylijska – co warto zjeść, będąc w Brazylii?

Kuchnie świataAgnieszka Słupecka18.12.2024

Najlepsi piłkarze świata, karnawał w Rio, Pomnik Chrystusa Odkupiciela – te rzeczy z pewnością od razu kojarzą się z Brazylią. Jednak mało mówi się o kuchni brazylijskiej. A szkoda, ponieważ to prawdziwy festiwal smaków, zapachów i kolorów. Dowiedz się więcej na temat przepysznej kuchni brazylijskiej!

Czego warto spróbować w Brazylii?
Czego warto spróbować w Brazylii?

Czym charakteryzuje się kuchnia brazylijska?

Brazylijska kuchnia to połączenie wielu różnych wpływów: portugalskich, niemieckich, włoskich, holenderskich, a nawet afrykańskich i indiańskich. Czynnikiem wyróżniającym jest korzystanie z własnych, lokalnych składników, tworząc nowe, kulinarne wariacje. W Brazylii je się sporo mięsa, ryb i owoców morza, głównie w postaci dań jednogarnkowych lub z grilla. Nie można również zapominać o egzotycznych (dla nas) owocach, np. w formie deseru. A co konkretnie jada się w tym południowoamerykańskim kraju? To już zależy od regionu, bowiem każdy z nich charakteryzuje się swoim unikalnym smakiem.

Podział na regiony

Region Północny – Amazonia. Te tereny są uważane za źródło brazylijskiej kuchni ze względu na osiedlenie przez rdzenną ludność. Dania tworzy się z lokalnych, naturalnych składników. Koniecznie skosztuj tam żółtej zupy tacaca zrobionej z kilku rodzajów manioku, suszonych krewetek, czosnku i pieprzu. Nie pomijaj także ryb gotowanych w mleczku kokosowym, z dodatkiem orzechów i zielonych bananów. A na deser – owoce: mango, kokos i kakaowce.

Region amazoński
Region amazoński

Region Północno-Wschodni – Nordeste. To właśnie w tym regionie najbardziej odczuwalne są wpływy afrykańskie. Dużą rolę w daniach odgrywa tu olej palmowy, który nie ma nic wspólnego z niezdrową wersją, którą znasz ze sklepowych półek. Popularną potrawą jest caruru przyrządzane z krewetek, cebuli, orzechów nerkowca i oleju palmowego. Inne danie to sururu, czyli owoce morza gotowane w wodzie z cukrem trzcinowym, wodą różaną i owocami. A skoro o trzcinie cukrowej mowa – to właśnie tu powstał narodowy alkohol Brazylijczyków, czyli rum cachaçe.

Region Północno-Wschodni
Region Północno-Wschodni

Region Południowo-Wschodni – Sudeste. Tutejsza kuchnia stanowi połączenie tradycyjnej kuchni brazylijskiej i wpływów kulinarnych z całego świata. To właśnie tutaj możesz natknąć się na restaurację serwującą kuchnię indyjską, a zaraz obok niej – na pizzerię. Jeśli chodzi o składniki, do dań używa się głównie fasoli, kukurydzy, ryżu i różnorodnego mięsa. Na południowym wschodzie zjesz klasyczne brazylijskie potrawy, o których piszemy poniżej.

Polenta
Polenta

Region Południowy – Sul. Południe to kolebka kuchni gaucho, a więc tutejszych kowbojów. Z tego względu zjesz tu przede wszystkim różnorodne mięso podawane na kilka sposobów: grillowane, peklowane w soli lub suszone na słońcu. Jeśli chodzi o rodzaje, to królują wołowina, jagnięcina i kurczak. W tym regionie stawia się głównie na jakość mięsa, dlatego wszelkie bydło hodowane jest na świeżym powietrzu w sprzyjających dla zwierząt warunkach.

Region Sul
Region Sul

Klasyki kuchni brazylijskiej

Co warto zjeść na obiad, będąc w Brazylii?

Feijoada bodajże najpopularniejsza potrawa Brazylii. To gulasz zrobiony z czarnej, czerwonej lub brązowej fasoli przypominający nieco fasolkę po bretońsku. Dodaje się do niego również mięso, najczęściej wędzone, suszone albo krewetki. Z przypraw stosuje się czosnek, cebulę, pieprz, goździki i liście laurowe.

Feijoada
Feijoada

Pão de queijo to miniaturowe bułki w kształcie kulek nadziewane białym serem. Pieczone są z mąki z tapioki z dodatkiem parmezanu. Jedzone jako przekąska lub danie śniadaniowe.

Acarajé – to pulpeciki lub placki z czarnookiej fasoli wypełnione z cebulą, pastą maniokową, orzeszkami ziemnymi i wędzonymi krewetkami. Stanowią rodzaj popularnego street foodu.

Churrasco – czyli brazylijskie barbecue, które, wykonywane w restauracji, stanowi prawdziwy "performance". Mięso grillowane jest przy użyciu węgla drzewnego, a gdy jest gotowe, kelner przynosi je gościom na długich szpadach i odkrawa kawałki wprost na talerze!

Churrasco
Churrasco

Farofa czyli prażona mąka z manioku zasmażanej z bekonem, solą i masłem. Stanowi dodatek do feijoady i innych potraw mięsnych.

Moqueca gęsty gulasz zrobiony z lokalnych ryb lub owoców morza. Przyrządzany jest na bazie oleju palmowego i mleka kokosowego. Dodatki stanowią różne warzywa, najczęściej pomidory, czosnek, cebula i papryka, a doprawia się go kolendrą i sokiem z limonki.

Coxinha lub też coxinha de galinga, to popularne kotleciki w kształcie łez. Są panierowane w mące i smażone na głębokim tłuszczu. Z kolei farsz zrobiony jest rozdrobnionego lub posiekanego mięsa kurczaka, jajka na twardo, natki pietruszki i cebuli. Z pewnością natkniesz się na nie na miejskim street foodzie.

Coxinha
Coxinha

Brazylijskie desery

Czego spróbować na osłodę?

Brigadeiro – to tradycyjny brazylijski deser w kształcie kulek. Jest zrobiony ze skondensowanego mleka, kakao w proszku, masła i posypki czekoladowej znajdującej się na zewnątrz. Obecnie na street foodach można spotkać różne wersje smakowe tego deseru.

Brigadeiro
Brigadeiro

Açai na tigela – to deser przygotowywany na bazie mrożonych jagód açai, które są blendowane i podawane razem z z bananami czy guaraną. Całość posypana jest granolą i podawana w wysokiej szklance jak koktajl albo shake.

Acai
Acai

Pudim de leite condensado rodzaj karmelowego kremu flan. Do jego stworzenia używa się słodzonego mleka skondensowanego, jajek i cukru. Taką mieszankę wlewa się do okrągłych foremek lub tortownic pokrytych od środka sosem karmelowym, a następnie wkłada się do wody, aż stanie się twarda i stężeje. Najlepiej smakuje schłodzony i podawany z bitą śmietaną oraz owocami.

Pudim de leite condensado
Pudim de leite condensado

Napoje brazylijskie

Czego warto się napić podczas wakacji w Brazylii?

Guarana – napój gazowany na bazie naturalnego ekstraktu z owocu guarany, który rośnie w Amazonii. Zawiera kofeinę i taurynę. Charakteryzuje się orzeźwiającym, pełnym smakiem owoców. Doskonały również jako dodatek do drinków.

Cafe – Brazylia jest światowym potentatem w produkcji kawy. Napój z tego kraju charakteryzuje się czekoladowymi i orzechowymi nutami, z ciężkim body i mało wyczuwalną goryczką - można nawet powiedzieć, że brazylijskie kawy, nawet pite bez dodatków, są słodkie.

Caipirinha – drink na bazie wspomnianego już rumu cachaçe, który jest podawany ze świeżą miętą, cukrem trzcinowym i limonką.

Caipirinha
Caipirinha

 Co jedzą Brazylijczycy na śniadanie?

Brazylijczycy zaczynają swój dzień od café da manhã, czyli – w dosłownym tłumaczeniu – od porannej kawy. Obok niej je się świeże pieczywo, której w zasadzie jest podstawą brazylijskiego śniadania. Może być to klasyczny bochenek chleba, ale często wybiera się też bułki, czyli pão francês posmarowane masłem lub margaryną. Alternatywą dla nich może być też wspomniane wyżej pão de queijo. Nie moglibyśmy nie wspomnieć o owocach! To świetny dodatek do śniadań, który występuje w różnych postaciach – jako świeży sok, dżem lub po prostu w swojej pierwotnej formie.

Skopiowano
Skopiuj link
Agnieszka Słupecka
Agnieszka Słupecka
Z turystyką związana jest od zawsze. Kilkunastoletnie doświadczenie w branży sprawiło, że od kilku lat dzieli się swoimi podróżniczymi doznaniami i wiedzą w tekstach publikowanych on-line. Prywatnie jest osobą lubiącą aktywnie spędzać czas i próbować nowych aktywności, smaków i wyzwań. Zimą uwielbia wyjazdy narciarskie, a latem lubi być blisko wody i natury. Podczas swoich wyjazdów wakacyjnych ceni sobie komfort, niezależność oraz możliwość poznania miejsca, w którym wypoczywa. Na turystykę patrzy całościowo, czyli od planowania wyjazdu, aż do zakończenia podróży.

Polecane oferty