Kuchnia albańska – sprawdź, co warto zjeść w Albanii
Kuchnia albańska jest prosta i bardzo smaczna. Prostota albańskich potraw wynika głównie z tego, że przez dość długi czas kraj ten był bardzo biedny. Dlatego nie znajdziemy w typowym menu wykwintnych dań, a raczej te, które można przyrządzić z powszechnie dostępnych produktów.
Albańskie dania główne i przekąski
Podczas wakacji w Albanii i smakowania regionalnych dań, odnajdziemy w nich śródziemnomorskie smaki oraz tureckie wpływy. Kuchnia tego kraju jest zróżnicowana terytorialnie. W północnej (chłodniejszej) części kraju – potrawy są bardziej obfite, a na stołach króluje albański gulasz i potrawy mięsne. Z kolei na południu Albanii w jadłospisie występują głównie świeże warzywa i owoce morza.
Byrek – najbardziej znany element bałkańskiej kuchni. Mięso, szpinak, biały ser lub pomidory zawinięte w ciasto filo. Kombinacji jest kilka. Dobrze smakuje z dhallem, czyli jogurtem pitnym z dodatkiem soli.
Qofte – to albańskie klopsiki, które są tradycyjnie grillowane i podawane z różnymi sosami lub sałatkami.
Tavë – albańska zapiekanka z podrobów lub mięsa jagnięcego. Mięso zapiekane jest w jogurcie i jajkach. Danie jest pieczone i podawane w glinianym naczyniu.
Tarator – chłodnik na bazie jogurtu, czosnku, ogórka i orzechów włoskich.
Japrak – danie przypominające gołąbki lub jeszcze bardziej tureckie danie nazywane "sarma". Nadzienie składa się z mieszanki mięsa mielonego (wołowiny lub cielęciny) i ryżu. Farsz przyprawiony jest solą i pieprzem. Środek owinięty jest w blanszowane liście raštika, czyli lokalnej odmiany kapusty.
Kifki – to kulki ryżowe z jajkiem, przyprawami, czasem z serem lub mięsem. Smażone są na głębokim oleju. To sycąca przekąska, którą można kupić na ulicy. Sprzedawane są w rożkach po kilka sztuk.
Żabie udka – są dostępne w albańskich restauracjach, najczęściej z dzikich żab, najpopularniejsze w dziewiczym regionie Permet.
Albańskie desery
Albańskie desery są słodkie, nie są zbyt ciężkie i często bazują na naturalnych składnikach, takich jak orzechy, miód i mleko. Kuchnia tego bałkańskiego kraju skupia się na świeżych i naturalnych składnikach, co można zauważyć również w deserach.
Petulla – bardzo popularna przekąska, czyli pączki/racuchy, które nie są słodkie. Często sprzedawane są na plaży z mobilnych wózków. Polewane są różnymi syropami. Można również spotkać je w hotelowym menu podczas śniadania, wtedy najlepiej skosztować je ze smacznym dżemem lub miodem.
Baklava – jest znana głównie z kuchni tureckiej, baklava jest również popularna w Albanii. Jest to ciasto warstwowe z ciasta filo, nasączone syropem i wypełnione mieszanką mielonych orzechów.
Kabuni – to bardzo nietypowy deser, gdyż przyrządza się go z mięsem. To ryż smażony na maśle z dodatkiem rodzynek i baraniny.
Tollumba – ciasteczka smażone na głębokim tłuszczu i nasączane syropem. Mają chrupiącą powierzchnię i miękkie wnętrze.
Trileçe – popularny deser w wielu krajach bałkańskich w tym w Albanii. Jest to wilgotne ciasto nasączane mieszanką trzech rodzajów mleka: krowiego, koziego i bawolego, a następnie pokryte karmelowym sosem.
Zachęcamy do próbowania regionalnych dań, które można skosztować w restauracjach i punktach gastronomicznych poza hotelem.