Gwiazdki Michelin – lista wyróżnionych restauracji w Polsce

Kuchnie świataAgnieszka Słupecka23.08.2024

Przewodnik Michelin pojawia się na rynku od 1900 roku i jest uznawany za najważniejszy przewodnik kulinarny na świecie. Wyróżnienie przez Michelin to cel, do którego dążą wszyscy restauratorzy świata. W gastronomicznym świecie otrzymanie gwiazdki Michelin jest jak przyznany Oskar w branży filmowej.

Poznaj restauracje, serwujące dania najwyższej jakości
Poznaj restauracje, serwujące dania najwyższej jakości

Gwiazdka Michelin, co to jest?

Gwiazdka Michelin to prestiżowe wyróżnienie przyznawane restauracjom przez francuski przewodnik Michelin. Pierwsze wydanie pochodzi z 1900 roku przez Édouarda i André Michelinów – braci, którzy założyli słynne przedsiębiorstwo produkujące opony.

Gwiazdki Michelin są przyznawane w trzech kategoriach:

3 gwiazdki – zobacz koniecznie,

2 gwiazdki – warto odwiedzić,

1 gwiazdka – godne uwagi.

Kto przyznaje gwiazdki Michelin?

Restauracje oceniane są przez anonimowych krytyków kulinarnych, którzy nie zapowiadają swoich wizyt. Inspektorzy dokonują oceny różnych aspektów, takich jak jakość potraw, umiejętności kucharzy, atmosfera w restauracji, a także stosunek jakości do ceny. Restauracje mogą otrzymać od jednej do trzech gwiazdek Michelin, w zależności od osiągnięć i jakości oferowanych dań.

Co ważne przyznane gwiazdki są tylko na rok. Po upływie tego czasu restauracja jest sprawdzana, czy wszystkie składowe oceny są utrzymane. Zdarzają się sytuacje, w których restauracja poprawia swój wynik i otrzymuje o jedną lub dwie gwiazdki więcej niż w roku poprzednim. Jednak są sytuacje, kiedy po inspekcji restauracja traci swoje wyróżnienie. W powyższej sytuacji znalazła się warszawska restauracja Atelier Amaro, której pierwszą gwiazdkę Michelin w Polsce przyznano w 2013 r.

Poznaj najlepsze restauracje
Poznaj najlepsze restauracje

Restauracje z gwiazdkami Michelin w Polsce

W 2013 roku pierwszą restauracją z gwiazdką zostało Atelier Amaro w Warszawie, w której szefem kuchni był Wojciech Modest Amaro.

W 2016 roku gwiazdkę otrzymała restauracja Senses, w której szefem kuchni był Andrea Camastra.

W 2020 roku jedną gwiazdkę otrzymała restauracja Bottiglieria 1881, która w 2023 roku otrzymała drugą gwiazdkę Michelin.

W 2023 roku jedną gwiazdkę otrzymały restauracja NutaWarszawie oraz MugaPoznaniu.

W 2024 roku jedną gwiazdkę otrzymały: restauracja ARCO by Paco Pérez specjalizująca się łączeniu polskich składników z hiszpańskimi smakami, warszawska restauracja Rozbrat 20, a także Giewont łączący polskie oraz francuskie techniki kulinarne.

Na uwagę zasługuje także wyróżnienie w postaci Zielonej Gwiazdki Michelin, które trafiło do gdańskiej restauracji Eliksir.

Ważne wyróżnienia dla polskich restauracji Bib Gourmand

Krytycy kulinarni przyznali wyróżnienia Bib Gourmand aż siedmiu polskim restauracjom w 2023 roku, co świadczy o ich wyjątkowym podejściu do kulinariów, ale również odpowiednim stosunku jakości do ceny. Co ważne przy ocenie trzydaniowego posiłki przez Bib Gourmand brana jest pod uwagę cena dostosowywana do warunków ekonomicznych danego kraju. Jednak istotą tej oceny jest jego jakość, która jest niezależna od tego, gdzie restauracja się znajduje.

Dania najwyższej jakości
Dania najwyższej jakości

Spróbujcie nowych smaków podczas weekendu

Gastroturystyka pozwala na odkrywanie unikalnych smaków, potraw i lokalnych specjałów, które są charakterystyczne dla danego regionu. To doskonała okazja, aby poszerzyć swoje kulinarnie horyzonty i doświadczyć autentycznych, miejscowych smaków. To szansa na naukę nowych umiejętności kulinaranych oraz zrozumienie, jakie czynniki wpływają na charakterystyczny smak danego regionu. Jeśli jesteście zainteresowani głównie odkrywaniem smaków najwyższej jakości, możecie skorzystać z rekomendacji Przewodnika Michelin, aby znaleźć restauracje o najwyższych standardach.

Doskonałym pomysłem na świętowanie wyjątkowej okazji jest połączenie wyjazdu weekendowego np. do Krakowa z wyśmienitą kolacją w wyróżnionej restauracji. Restauracja Bottiglieria 1881 w Krakowie to pierwsza polska restauracja z dwiema gwiazdkami Michelin, która już w ubiegłych latach zbierała wiele pozytywnych ocen jako restauracja jednogwiazdkowa. 

Jednak pamiętajcie, że na rezerwację stolika w tej restauracji możecie czekać nawet kilka miesięcy.

Skopiowano
Skopiuj link
Agnieszka Słupecka
Agnieszka Słupecka
Z turystyką związana jest od zawsze. Kilkunastoletnie doświadczenie w branży sprawiło, że od kilku lat dzieli się swoimi podróżniczymi doznaniami i wiedzą w tekstach publikowanych on-line. Prywatnie jest osobą lubiącą aktywnie spędzać czas i próbować nowych aktywności, smaków i wyzwań. Zimą uwielbia wyjazdy narciarskie, a latem lubi być blisko wody i natury. Podczas swoich wyjazdów wakacyjnych ceni sobie komfort, niezależność oraz możliwość poznania miejsca, w którym wypoczywa. Na turystykę patrzy całościowo, czyli od planowania wyjazdu, aż do zakończenia podróży.

Polecane oferty