Co zjeść w Turcji? Podpowiadamy, z czego słynie kuchnia turecka
Kuchnia turecka jest pełna smaków, aromatów i różnorodnych potraw. Jest jedyna w swoim rodzaju. Poznajcie potrawy, takie jak dolma, mantı, börek czy pilaw. Więcej smaków odkryjecie podczas podroży oraz w naszym tekście.
Turcja, kraj o powierzchni ok. 780 tys. km kw. Charakteryzuje się zróżnicowanym klimatem, w którym często występują wszystkie pory roku: mroźna zima na wschodzie, wiosna na zachodzie i lato na południu. Konsekwencją jest wyjątkowa rozmaitość produktów żywnościowych – zarówno tych uprawianych na lądzie, jak i tych łowionych w morzu – a co za tym idzie, niezwykłe bogactwo tureckiej kuchni. Również każdy z regionów tego dużego kraju uległ wpływom zewnętrznym, co przełożyło się na różnorodność smaków.
Znana jest z hodowli bydła, z którego pozyskuje wysokiej jakości mleko. Z niego powstają jogurty, delikatne twarożki, znakomite masło oraz desery. Ważnym produktem eksportowym Turcji są orzechy laskowe, zboża, owoce cytrusowe, olejek różany i bergamotka – wykorzystywana do wielu deserów. Bergamotka, co ciekawe wykorzystywana była do produkcji angielskiej herbaty Earl Grey.
Istotnym komponentem jedzenia jest wspólne spożywanie posiłków. Dla społeczności tureckich jest to niezwykle ważne i stanowi fundamentalny rytuał w codziennym życiu. Posiłek tradycyjnie zaczyna się od zupy. Jest ona pierwszym elementem jadłospisu. Zupa obok chleba była głównym składnikiem diety wielu Turków. Po zupie królują na stole przekąski zwane "meze". Nazwa zakorzeniła się w gastronomicznym słowniku. Danie główne to przede wszystkim danie mięsne w oprawie warzywnej. W Turcji jest wiele rodzajów kebabu, który w zależności od regionu bywa przyrządzany na wiele sposobów. Może być on pieczony lub przyrządzany na ruszcie. Ponadto podawane są pszenne placki, takie jak börek. W wielu regionach kraju podstawę diety stanowią dania rybne i owoce morza. Jogurt, który cieszy się ogromną popularnością, pojawia się w postaci sosów oraz rozcieńczony z wodą, jako ayran. Posiłek kończą desery, takie jak baklawa, puddingi mleczne, chałwy oraz owoce w syropie. Nie może zabraknąć herbaty oraz kawy parzonej po turecku.
Potrawy tureckie
Kebab – jest jednym z najbardziej znanych tureckich dań. Składa się z mięsa, zazwyczaj baraniny lub kurczaka, pieczonego na rożnie. Można go podawać z ryżem, warzywami oraz sosem jogurtowym.
Pilaw – danie z ryżu, mięsa i gotowanych warzyw. Można je podawać jako danie główne, ale również jako dodatek do mięsa lub warzyw.
Börek– to cienkie placki wypełnione serem, mięsem lub warzywami. Często podawane jako przystawka, przekąska lub danie śniadaniowe.
Midye dolma – to bardzo popularna przekąska w nadmorskich miejscowościach, zwłaszcza w okolicach Izmiru i Stambule. Sprzedawana jest na maleńkich straganikach. Midye dolma czyli faszerowane małże. Podawana jest najczęściej jako przystawka, chociaż jeżeli zamówimy dużą porcję, to może również wystarczyć za danie obiadowe. Midye dolma podawane są w otwartych muszlach, z których wyjada się farsz bez użycia sztućców, skropiwszy je wcześniej sokiem ze świeżo wyciśniętej cytryny. Farszem są małże z ryżem, podsmażoną cebulką i dodatkami.
Lahmacun – to rodzaj cienkiego pszennego placka z mięsem mielonym oraz przyprawami (skropione sokiem z cytryny i posypane pietruszką). Podawany jest z warzywami i sosem jogurtowym. To bardzo popularne danie uliczne w Turcji.
Sarma – liście winogron z mięsnym farszem i ryżem. Przypominają nasze gołąbki. Mogą być podawane na ciepło oraz na zimno. To bardzo popularna przekąska.
Mantı – to rodzaj pierożków z mięsem i cebulą, podawane z sosem pomidorowym. Wielkością przypominają lubiane w Polsce uszka.
Desery tureckie
Lokum/turkish delight – bardzo dobrze znane, również w Polsce pod nazwą rachatłukum słodkości tureckie. Są to miękkie galaretki o różnych smakach i aromatach, często z dodatkiem migdałów i orzechów, obtoczone w cukrze pudrze. W Turcji, lokum jest podawane gościom i stanowi to gest gościnności, ale również ten przysmak często jest wręczany z różnych okazji.
Helva – tego przysmaku nie trzeba przedstawiać. Jednak warto wspomnieć, że tureckie chałwy są jedne z najlepszych na świecie. Helva ma intensywny i bardzo słodki smak, jest gęsta. Może być z orzechami lub bez niczego. Podawana jest na zimno oraz na ciepło z lodami. Bardzo popularna jest odmiana chałwy pişmaniye, czyli chałwa przypominająca watę cukrową.
Baklawa – to słodkie ciastko składające się z wielu cienkich warstw ciasta filo, posmarowanych masłem, przełożonych orzechami i miodem. Najlepsza baklawa musi chrupnąć podczas wbijania w nią widelca lub podczas ugryzienia.
Sütlaç – to ryż na mleku, podobny do europejskiego, ale doprawiony kardamonem, wanilią lub cytryną. Bardzo powszechny turecki deser.
Tulumba – rdzennie turecki deser, wywodzący się z regionu Anatolii. Podłużne kulki smaży się w głębokim tłuszczu, polewa słodkim syropem i podaje po wystygnięciu.
O kuchni tureckiej można wiele napisać, jednak żadne pisane słowo nie odzwierciedli jej smaku. Trzeba jej spróbować. Wakacje w Turcji będą najlepszą okazją do tego. Kuchnia turecka to nie tylko kolorowe, aromatyczne i pyszne jedzenie uwielbiane przez miliony ludzi, to także doskonały sposób na nawiązanie kontaktów z innymi ludźmi i zacieśnianie więzi z bliskimi osobami. Jedzenie wspólnie posiłków to rytuał, który pozwala wspólnie korzystać z cudownych uroków życia.