Co zjeść w Hiszpanii? Przedstawiamy top dania kuchni hiszpańskiej
Hiszpańska kuchnia jest bardzo bogata i różnorodna, z wieloma pysznymi daniami oparta na świeżych składnikach. Oryginalność kuchni hiszpańskiej polega na mieszance różnych kultur i jej wpływów. Będąc w tym słonecznym kraju nie można pominąć rozmaitych tapas, czyli małych przekąsek, które pozwalają rozsmakować nasze kubki smakowe.
Hiszpania ze względu na położenie nad dwoma morzami oraz oddzielona górami od reszty Europy przez wiele wieków była morską potęgą. Słynni żeglarze przywozili ze swoich wojaży do swojej ojczyzny coraz no bardziej nieznane produkty. W taki sposób na Półwysep Iberyjski dotarły pomidory, fasola, ziemniaki i papryka. Meksykański pomidor oraz cebula z papryką zadomowiły się na dobre i stanowią nieodłączny element kuchni hiszpańskiej. Ich wierna towarzyszka to oczywiście oliwa.
Mówi się, że na północy kraju gotuje się w garnkach, w centrum smaży na patelniach, a na południu piecze się na ruszcie. Kuchnia hiszpańska jest powiązana ściśle ze świeżymi produktami oraz słynie z wysokiej jakości produktów przyrządzanych własnoręcznie. Do takich produktów należą przepyszne sery, wędliny, marynaty oraz słodycze. Do najbardziej znanych produktów należy szynka serrano, która jest długo dojrzewająca i pochodzi z mięsa białych świń sprowadzonych do Hiszpanii w 1950 roku. Również jest druga odmiana tego samego produktu i kryje się pod nazwą Jamon Iberico de Bellota i pochodzi dla odmiany z mięsa świń czarnych, które w ostatnich miesiącach życia są żywione tylko żołędziami. Mięso ma charakterystyczny i niepowtarzalny smak. Znanym produktem wędliniarskim jest również chorizo, które występuje w wielu wersjach.
Jakie dania królują na hiszpańskich stołach?
Paella to hiszpańskie danie, które spotkacie w zasadzie w każdej restauracji. Istnieje wiele jej wersji. Najbardziej tradycyjna paella z Walencji przygotowywana jest z walenckiego ryżu, kurczaka, królika, fasoli, czosnku, ślimaków, pomidorów, papryki, szafranu, oliwy, soli. Również owoce morza są powszechne w tym daniu. Wspomniany wcześniej szafran nadaje daniu koloru i aromatu. Przyprawa została przywieziona na Półwysep Iberyjski przez Arbaów, pod którym Walencja znajdowała się od 712 do 1238 roku. Dziś się zadomowiła w Hiszpanii i jest dodatkiem do pysznych dań. Podczas wakacji w Hiszpanii traficie na paelle farbowaną na czarno atramentem kałamarnicy. Bardzo popularna jest w Katalonii.
Gazpacho jest tradycyjną zupą podawaną na zimno. Najbardziej znaną wersją jest andaluzyjska, przygotowywana między innymi z pomidorów, papryki i czosnku (wszystko drobno posiekane). Oprócz tego, że jest zdrowa, jest też przepyszna i idealna na upalne dni. Ta wyśmienita zupa pochodzi z Andaluzji.
Ajo Blanco to kolejna zupa podawana na zimno. Jest to hiszpański chłodnik pochodzący z Andaluzji. Zupa bazuje na zmielonych migdałach, czosnku i czerstwym chlebie. Ajo Blanco wyróżnia się swoim kremowym kolorem i wyjątkowym smakiem. Jest idealnym daniem na upalne lato w Hiszpanii.
Tortilla Espanola to hiszpański omlet. Najczęściej jada się tortille na śniadanie, kolację lub jako przystawkę przed daniem głównym. Skład tego dania jest bardzo prosty, bo są w nim tylko ziemniaki i jajka. Można by było tu jeszcze dodać cebulę, ale spotkacie na pewno dwa rodzaje tortilli – jedną z cebulą i drugą bez.
Ośmiornica po galicyjsku jest daniem, które pochodzi z północnego zachodu kraju. W Galicji podaje się ja na wszystkie ważne okazje. Składniki również w tym daniu są proste, ale bazują na świeżości. Do tego dania potrzebna jest ośmiornica, mielona papryka (słodka lub ostra), sól kamienna oraz oliwa z oliwek. Należy ja podawać na drewnianym talerzu.
Patatas bravas (dosłownie "odważne ziemniaki") to jedno z najpopularniejszych tapas w całej Hiszpanii. Choć danie może różnić się w zależności od regionu, zawsze składa się z małych kawałków smażonych ziemniaków i pikantnego, czerwonego sosu. W Madrycie sos ten przygotowuje się z pimentón (ostrej papryki), oliwy z oliwek oraz bulionu zagęszczonego mąką. W innych regionach ziemniaki serwuje się z pikantnym sosem pomidorowym lub kremowym sosem czosnkowym. Patatas bravas podawane są głównie jako tapas, czyli małe przekąski serwowane w barach i kawiarniach.
Pisto jest świetnym wegetariańskim daniem składającym się z mieszanki duszonych warzyw. To hiszpański ratatouille z pomidorów, papryki, cebuli, czosnku, cukinii i oczywiście oliwy z oliwek.
Fabada to gulasz z fasoli składający się z białej fasoli gotowanej z kaszanką, kiełbasą chorizo, boczkiem oraz szynką. To bardzo pożywne danie, które na pewno doda energii na aktywne zwiedzanie.
Papas arrugadas to najbardziej popularna przekąska na Wyspach Kanaryjskich. To ziemniaki gotowane w całości (ze skórką) w wodzie z oceanu (bardzo słonej). Podawane są z kanaryjskimi sosami: mojo picón to ostry sos przygotowywany z czosnku, oliwy z oliwek, czerwonej lub zielonej papryki, kminku, soli i octu lub jako mojo verde (pikantna zielona salsa z kolendry lub pietruszki).
Croquetas de setas, czyli chrupiące krokieciki. danie to wywodzi się z Francji, ale stało się bardzo popularnym w całej Hiszpanii. Składają się z beszamelu i dodatków np. szynki jamon lub grzybami.
Ważne w kuchni hiszpańskiej są ryby i owoce morza. Do najbardziej znanych należą bonito (tuńczyk), sardinas (sardynki), anchoas, angulas (węgorze) oraz solony dorsz (bacalao). Ten ostatni to przysmak pojawiający się często w menu górskich miejscowościach. Dzięki procesowi solenia ryba ta była dostępna na terenach oddalonych od morza.
Coś słodkiego hiszpańskiego
Churros to słodka przekąska idealna na deser. Churros mają długi kształt i są zrobione z ciasta ptysiowego smażonego na głębokim oleju. Posypane są cukrem i można je zanurzyć w czekoladzie. Najlepsze są świeżo usmażone. Ten przysmak kupicie dosłownie wszędzie, również często jest serwowany w hotelach np. w porze śniadaniowej.
Tarta de Santiago to słodki, puszysty i pyszny biszkopt migdałowy ozdobiony krzyżem św. Jakuba. Jest to najważniejszy wyrób cukierniczy w Galicji.
Turron to rodzaj nugatu, który jest podawany głównie w okresie bożonarodzeniowym. Deser ten pochodzi z okolic Walencji i jest przygotowywany na bazie miodu, cukru, białek jaj oraz orzechów piniowych, laskowych lub migdałów. Gotowy nugat kroi się na kostki. W prowincji Alicante można spróbować białego turronu, którego ponad połowę składników stanowią prażone w całości migdały. Natomiast turron z Jijony ma charakterystyczną, ciągnącą się konsystencję, uzyskaną poprzez mielenie migdałów.
Crema Catalana, na pierwszy rzut oka podobna do Crème brûlée, jednak różni się sposobem przygotowania i składnikami. Zamiast śmietany, używa się mleka, a zamiast wanilii dodaje się żółtka jaj, cynamon i mąkę kukurydzianą. Bazą deseru jest mleko, które gotuje się z cukrem waniliowym, cynamonem i skórką pomarańczową.
Hiszpańskie wina
Nie tylko z przepysznych dań kuchnia hiszpańska słynie, ale również z wyśmienitych win. O winach można by było bardzo dużo napisać, ale warto zatrzymać się na hiszpańskiej sangrii. Sangria powstaje z mieszanki czerwonego wina z sokami owocowymi lub wodą mineralną. Do tego dodaje się świeże owoce. Napój musi być mocno schłodzony, dobrze dodać do niego kostki lodu. Początkowo sangrię wytwarzano z win, które jeszcze nie dojrzały. Jest to fantastyczny orzeźwiający trunek, który bardzo łatwo robić w domu. Również bardzo popularny jest kalimotxo, czyli wino zmieszane z coca-colą.
Każdy region Hiszpanii ma swoje lokalne dania, które smakują inaczej niż w innej części kraju. Swoje specjały mają również Wyspy Kanaryjskie oraz Baleary. Na pewno znajdźcie swoje ulubione smaki pośród mnogości i różnorodności hiszpańskich potraw.